Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε να αλλάζουν τα παρακάτω:


Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, η απαγόρευση κυκλοφορίας (curfew) επεκτείνεται κατά 1 ώρα. Θα ξεκινά δηλαδή στη 01.30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί - όπως και σήμερα - μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ από την 1η Ιουλίου - και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν - το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.

Από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.
Επίσης, από το Σάββατο 12 Ιουνίου, επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.
Από την ίδια ημερομηνία (δηλαδή το Σάββατο 12 Ιουνίου στις 6 το πρωί) αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50 σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1000 θέσεων, σε 70% έως 5000 θέσεων, και σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.
Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ..
Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
Επιπρόσθετα, από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων, αυξάνεται σε 300 άτομα, από 100 που είναι αυτή τη στιγμή.
Τέλος, όσον αφορά τις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί και θα ανακοινωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Περαιτέρω αποφάσεις που αφορούν σε θέματα παιδείας, νησιωτικής πολιτικής και δικαιοσύνης, που απασχόλησαν σήμερα την επιτροπή, θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία.

Άνοιξαν 420.340 νέα ραντεβού για εμβολιασμό

Από την αρχή της Επιχείρησης «Ελευθερία» ως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 6.430.792 εμβολιασμοί. 4.084.134 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 39% του πληθυσμού, ενώ 2.488.302 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 23,7%.
Άνοιξαν χθες 420.300 καινούργια ραντεβού για τους συμπολίτες μας, με τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson. Τα ραντεβού αυτά αφορούν τόσο την ηπειρωτική όσο και τη νησιωτική Ελλάδα. Πιο αναλυτικά:
240.000 ραντεβού για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech,
96.300 για το εμβόλιο της Johnson & Johnson,
84.000 για το εμβόλιο της Moderna.
Σήμερα Πέμπτη 10 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα έτσι ώστε οι πολίτες μας ηλικιακής ομάδας 25-29 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα τρία διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή αυτή ομάδα.
Στο τέλος Ιουνίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων συμπολιτών μας. Ο εμβολιασμός θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών και το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί είναι το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Η Κυβέρνηση θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία με τους φαρμακοποιούς


Υπάρχει μια συμφωνία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την Κυβέρνηση για διανομή των self test από τα φαρμακεία μέχρι τις 19 Ιουνίου και η συμφωνία αυτή πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο. Εάν γίνεται κάτι άλλο στη Θεσσαλονίκη, θα εκληφθεί ως εκβιασμός από τον συγκεκριμένο σύλλογο.
Η Κυβέρνηση θέλει να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία. Αναγνωρίζουμε τη συμβολή των φαρμακοποιών και στη διανομή των self test και στον εμβολιασμό.
Από την άλλη, αν αυτό δεν επιτευχθεί, προφανώς η Κυβέρνηση θα εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους διανομής.

Έχουμε πει ότι θα συζητήσουμε και τα θεσμικά ζητήματα των φαρμακοποιών. Δεν είναι ωστόσο η ώρα αυτή που θα συζητήσουμε, εν μέσω πανδημίας και ενώ οι πολίτες παραλαμβάνουν τα δωρεάν self-test, αυτά τα ζητήματα.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID


Με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 546 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 51 αποχές τον κανονισμό για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID για τους πολίτες της ΕΕ.
Την 1η Ιουλίου και για 12 μήνες το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα γίνεται δεκτό σε όλα τα κράτη-μέλη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των πολιτών εντός της ΕΕ με ασφάλεια.
Το πιστοποιητικό αυτό θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή και θα φέρει έναν κωδικό QR με τον οποίο θα αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί (με εμβόλια εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ ή και από τον ΠΟΥ), ή έχει αρνητικό τεστ, ή έχει αναρρώσει από COVID.
Για να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα πρέπει να λάβει και την τελική τυπική έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ.
Επιπλέον, εγκρίθηκε η ρύθμιση σχετικά με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ για την αγορά τεστ, ώστε αυτά να καταστούν πιο οικονομικά για τους πολίτες.


Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας