Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Συμφωνία των 27 να επιτρέψουν την είσοδο στην ΕΕ σε ταξιδιώτες από τρίτες χώρες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιτρέψουν την είσοδο στην ΕΕ στους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες οι οποίοι έχουν εμβολιασθεί με τις απαραίτητες δόσεις των εμβολίων κατά της Covid που έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς στη χώρα μας:

Την Τετάρτη ξεπεράσαμε τους 4.610.000 εμβολιασμούς, ενώ 1,7 εκατομμύριο συμπολιτών μας έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του η Ελλάδα με 16,1% είναι στην 5η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εδώ και 2 εβδομάδες ξεπερνάμε καθημερινά τους 103.000 εμβολιασμούς. Ήδη, στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο των εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data.
Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών. Θα πάει ανά πενταετία προς τα κάτω, όπως πηγαίνει η προτεραιοποίηση. Μετά θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 35-39 και 30-34. Το πότε θα ανοίξουν αυτές θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν τα ραντεβού των 40-44.
Έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 40 νησιά και βρίσκονται σε εξέλιξη σε άλλα 29.
Δόθηκε η δυνατότητα στα 19 μεγαλύτερα νησιά να ανοίξουν οι εμβολιασμοί στους 18 άνω με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson – η πλατφόρμα άνοιξε προχθές. Στόχος είναι -αυτό θα εξαρτηθεί από τα ραντεβού- μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί στα 19 αυτά νησιά.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στις ΕΜΑΚ γίνεται για επιχειρησιακούς λόγους:
Οι ΕΜΑΚ είναι ομάδες πολύ υψηλής ετοιμότητας και πρέπει να είναι σε άμεση διαθεσιμότητα ανά πάσα στιγμή. Δεν υπάρχει δυνατότητα, όταν υπάρχει κίνδυνος, να λείψει ούτε ένας από την ομάδα.
Οι ΕΜΑΚ, επίσης, συμμετέχουν και σε επιχειρήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Μπορεί να χρειαστεί να βρεθούν ανά πάσα στιγμή κάπου και είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η συνέχεια μιας κρίσιμης υπηρεσίας του Κράτους.

Για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, δίνεται η δυνατότητα να μετατεθούν αλλού και να μεταφερθούν στη θέση τους άλλοι που έχουν εμβολιαστεί.


Η χώρα μας οικοδομεί σταδιακά, αλλά σταθερά, την μετά-κορονοϊό εποχή

Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τις οξείες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και την κοινωνία κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, όπως έχει επανειλημμένα αναγνωριστεί από εταίρους, θεσμούς, αγορές, οίκους αξιολόγησης και επενδυτές. Παράλληλα, η χώρα μας οικοδομεί σταδιακά, αλλά σταθερά, την μετά-κορονοϊό εποχή, πιάνοντας το «νήμα» από το σημείο που το αφήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020. Στο πλαίσιο αυτό:
Αξιοποιούμε την δημοσιονομική ευελιξία που ισχύει για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, όμως το πράττουμε με υπευθυνότητα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Εφαρμόζουμε δημοσιονομική πολιτική με ορθολογισμό, προς την κατεύθυνση της στοχευμένης μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Πολιτική η οποία περιλαμβάνει, σε συμφωνία με τους θεσμούς:

· Μειώσεις φόρων, όπως είναι, από το 2019:

o Η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

o Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα.

o Η μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για τις επιχειρήσεις.

o Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα.

o Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

· Πρόσφατες πρόσθετες μειώσεις, όπως:

o Η περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για τις επιχειρήσεις.

o Η μείωση της προκαταβολής φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

o Η αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

· Περαιτέρω μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών μόλις βρεθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος το προσεχές χρονικό διάστημα.
Αντλούμε επιτυχώς, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, πόρους από τις αγορές, και διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές επίπεδο.

· Τελευταία, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου, με νέο ιστορικό χαμηλό επιτόκιο έκδοσης, ανεξαρτήτως διάρκειας.

· Και αποπληρώσαμε, πρόωρα, και το μεγαλύτερο τμήμα του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

· Θεσμοί, οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, αγορές και επενδυτές αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους, που κατά το μεγαλύτερο μέρος του, διακρατείται από τον επίσημο τομέα, έχει μεγάλη μέση ωρίμανση, χαμηλά – ως επί το πλείστον, σταθερά – επιτόκια και χαμηλό ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης.
Εκτελούμε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και υλοποιούμε διαρθρωτικές αλλαγές, όπως επιβεβαιώνει και η τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε κομβικής σημασίας τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση, η υγεία, η ψηφιακή μετάβαση κ.ά.
Μειώνουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με το επιτυχημένο πρόγραμμα «Ηρακλής», το οποίο και επεκτείνουμε, καθώς και με την υλοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.
Εργαζόμαστε μεθοδικά και σκληρά, προκειμένου να αξιοποιήσουμε, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τους σημαντικούς πόρους του ευρωπαϊκού εργαλείου “Next Generation EU”, του νέου Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, των τομεακών και περιφερειακών επιχειρησιακών του προγραμμάτων, καθώς και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.


Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας