Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Σπουδαία διάκριση ως Ιστορικό Μηχανολογικό Ορόσημο.

Η αναγνώριση από τον Αμερικανικό Σύλλογο Μηχανολόγων Μηχανικών

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι μια από τις πιο σπουδαίες τεχνολογικές εφευρέσεις της αρχαιότητας και από πολλούς μελετητές θεωρείται ως ο πρόδρομος των σημερινών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η αναγνώριση της τεχνολογικής αξίας του μηχανισμού, αυτή τη φορά ήρθε από τον Αμερικανικό Σύλλογο Μηχανολόγων Μηχανικών, ASME(American Society of Mechanical Engineering)και είναι πολύ σημαντική, μιας αριθμεί 200.000 μέλη σε όλο τον κόσμο.

Ο σύλλογος αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Μηχανισμό ως Ιστορικό Ορόσημο Μηχανολογικής Ανάπτυξης (Historical Mechanical Engineering Landmark) και να απονείμει τιμητική πλακέτα.

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019, στις 16.00, στην κεντρική αίθουσα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Στην εκδήλωση θα δώσουν το παρόν έγκριτοι επιστήμονες από την Ελλάδα και την Αμερική οι οποίοι θα εξηγήσουν στο κοινό το πώς ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων έχει συμβάλει στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Παράλληλα θα υπάρξει και ανάλυση της δομής αλλά και της λειτουργίας του.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα μοναδικό εύρημα του 1ου αι. π.Χ., βρέθηκε στον βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων το 1901 και έκτοτε αποτελεί αντικείμενο έρευνας και επεξεργασίας από την επιστημονική κοινότητα μιας και εμπεριέχει ένα πλήθος επιστημονικών πληροφοριών. Ο μηχανισμός αποτελείται από έναν πολυσύνθετο μηχανισμό με οδοντωτούς τροχούς και ουσιαστικά πρόκειται για έναν αστρονομικό και ημερολογιακό αναλογικό υπολογιστή. Ο σκοπός της λειτουργίας του ήταν να προβλέπει τα αστρονομικά φαινόμενα ενώ αποτελούσε και ένα πολυετές ημερολόγιο ακριβείας.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τεχνική δομή του αποδεικνύει πως οι Έλληνες μηχανικοί της Ελληνιστικής περιόδου είχαν πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια στη σχεδίαση μηχανισμών με οδοντωτούς τροχούς από αυτή που μαρτυρείται, στις γραπτές πηγές. Ανάλογους μηχανισμούς δε συναντά κανείς στην Ευρώπη, μέχρι τα μηχανικά ρολόγια του 13ου αιώνα. Και αυτό το γεγονός μαρτυρά το πόσο πρωτοποριακή εφεύρεση ήταν, για την εποχή της.

Για την παρακολούθηση της εκδήλωσης δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα.

newsbeast.gr