Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Για πρώτη φορά στο Σύνταγμα Αλλαγή Φρουράς με τέσσερις Πόντιους Εύζωνες. Δείτε το Βίντεο.


Ακριβώς πέντε χρόνια αφότου οι πρώτοι Εύζωνες με τη στολή του Πόντιου αντάρτη έκαναν την εμφάνισή τους κατά την Αλλαγή Φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στις φετινές κεντρικές εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης δύο διαδοχικές αλλαγές έγιναν με Πόντιους Εύζωνες.
Σε κλίμα συγκίνησης, που είχε καταβάλλει τους παρευρισκομένους ήδη από την πρώτη αλλαγή, δύο ακόμα Πόντιοι Εύζωνες πήραν τη θέση τους στο Μνημείο.
Πριν αποχωρήσουν, όλος ο κόσμος είδε οκτώ Εύζωνες (οι τέσσερις ενδεδυμένοι με την ποντιακή φορεσιά) μπροστά στο Μνημείο των Ηρώων μας ενώ από τα ηχεία ακουγόταν το ψήφισμα της ΠΟΕ για τη Γενοκτονία από το στόμα του Αλεξάνδρου Εφραιμίδη, προέδρου της ΕΠΟΝΑ. Ακολούθησε μιασυγκλονιστική σέρρα μπροστά στο Μνημείο και μετά η πορεία προς την τουρκική πρεσβεία.
Ο κόσμος που θέλησε να τιμήσει τη μνήμη των 353.000 θυμάτων συμμετέχοντας στην εκδήλωση και την κινητοποίηση κατέγραψε ως ξεχωριστή στιγμή αυτή του τελετουργικού της Αλλαγής Φρουράς. Μια στιγμή που καταγράφεται στο μυαλό αλλά κυρίως στην καρδιά, μια και ζωντανεύει εικόνες γνώριμες, συστατικό μέρος της ταυτότητας του Πόντιου. 
Η Προεδρική Φρουρά με δαπάνη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φέτος απέκτησε επιπλέον στολές (έτσι αποκαλούν τη φορεσιά στις Ένοπλες Δυνάμεις, όταν την φέρει ένστολος) και οι Πόντιοι ελπίζουν να βλέπουν την περήφανη εικόνα πιο συχνά, όχι μόνο τη 19η Μαΐου αλλά και στις επίσημες παρελάσεις, ώστε όλος ο ελληνισμός να θυμάται και να τιμά τον Πόντο.


Σείστηκε η Βουλή των Ελλήνων από την ηρωική Σέρρα των Ποντίων



φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης
Πηγή: pontos-news.gr