Ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Κριμσκ Αλέξανδρος Μασιάδης.
Το δικό του μήνυμα για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στέλνει μέσω του pontos-news.gr ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Κριμσκ (περιφέρεια του Κράσνονταρ), Αλέξανδρος Μασιάδης.
Μίλησε για τη σημασία της Γενοκτονίας, για την ιστορία των προγόνων του και για το χρέος των Ελλήνων προς την ποντιακή παράδοση.
«Πλησιάζει μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες για την ιστορία του λαού μας, η 19η Μαΐου, ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ο καθένας από μας κατανοεί την αξία αυτού του γεγονότος, και εμείς οι Έλληνες του Κριμσκ κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να μην ξεχάσουν τι έγινε πριν από 100 χρόνια στην Οθωμανική αυτοκρατορία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Κριμσκ, ο καθένας έχει να πει μια ιστορία.
«Η προγιαγιά μου μου αφηγήθηκε πολλά από τα γεγονότα εκείνης της εποχής, όμως εγώ ήμουν σε μικρή ηλικία και δεν έδωσα σε αυτά τη δέουσα προσοχή. Όταν συνειδητοποίησα τη σημασία αυτών των γεγονότων κατάλαβα ότι πρόκειται για κάτι που πρέπει να ενώνει όλους εμάς τους Έλληνες της Ρωσίας, όπως ένωσε πριν από 100 χρόνια και τον ποντιακό λαό», υπογραμμίζει.
Ο Αλέξανδρος Μασιάδης σε εκδήλωση της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Κριμσκ
«Από τη στιγμή που άκουσα και έμαθα τη λέξη Γενοκτονία άρχισα να ενδιαφέρομαι για την ιστορία και να μαθαίνω για τα φοβερά αυτά γεγονότα. Ένιωσα κάτι μέσα στην καρδιά μου», λέει χαρακτηριστικά. Μας μεταφέρει δε το συναίσθημα το οποίο το συγκρίνει με αυτό που αισθάνεται κάποιος όταν θάβει τους συγγενείς του και βλέπει τον πόνο όλων για την απώλειά τους. «Ένιωσα έναν πόνο στην καρδιά μου», καταλήγει.
Μασιάδης: Στην περιφέρεια του Κράσνονταρ εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες του Πόντου γιατί η φύση και το κλίμα θυμίζει τα βουνά και τα δάση της Τραπεζούντας.
Πηγαίνοντας πίσω στην ιστορία της οικογένειάς του, ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Κριμσκ αποκαλύπτει ότι δεν έχουν διασωθεί πολλές φωτογραφίες και ντοκουμέντα από την εποχή της εγκατάστασης στη νέα πατρίδα. «Μόνο από τις αφηγήσεις των προγόνων καταλαβαίνεις πόσο τρομακτικά ήταν τα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την περίοδο», περιγράφει.
Μάλιστα, η εικόνα που δίνει είναι χαρακτηριστική: «Μπορείτε να φανταστείτε την προγιαγιά σου να τρέχει με δύο παιδιά, κυνηγημένη από τους Οθωμανούς. Εκείνη τη στιγμή καταλαβαίνεις ότι μόνο για χάρη της μνήμης της πρέπει να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου», λέει και καταλήγει: «Κι εγώ με όλο μου το είναι θα διατηρήσω αυτή τη μνήμη για τους Έλληνες της περιοχής μας, τους Έλληνες της περιφέρειας, τους Έλληνες της Ρωσίας».
Πηγή: pontos-news.gr
(φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)