Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

«Παπαγεωργίου»: Ζητεί παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ.

Εξώδικο στον Οργανισμό απέστειλε η διοίκηση του νοσοκομείου

Της Νικολέττας Μπούκα 

Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τη σωτηρία του «Παπαγεωργίου» ζητεί η διοίκηση του νοσοκομείου. Αιτία είναι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, που συσσωρεύονται καθημερινά και αυτή τη στιγμή αγγίζουν τα 220 εκατομμύρια ευρώ, οδηγώντας το νοσηλευτικό ίδρυμα σε κατάρρευση. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι το εξώδικο που έστειλε η διοίκηση του «Παπαγεωργίου» προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κοινοποιείται στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, καθώς και στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας, στην οποία ανήκει διοικητικά το «Παπαγεωργίου». 

Με την κίνηση αυτή η διοίκηση του νοσοκομείου δείχνει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αγώνα της, για να σωθεί το «Παπαγεωργίου» και να αποφευχθεί ένα πιθανό λουκέτο, καθώς η βασική πηγή χρηματοδότησής του είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ. Άλλωστε αποτελεί πυλώνα του συστήματος υγείας της χώρας μας, καθώς καλύπτει το 50% των περιστατικών ολόκληρης της υγειονομικής περιφέρειας στην οποία ανήκει. Επιπλέον είναι δημόσιο νοσοκομείο, το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 400.000 ασθενείς το χρόνο. 

«Το ‘Παπαγεωργίου’ δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα με τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Γνωρίζουμε ότι τα άλλα ΝΠΔΔ έχουν εξοφλήσει τους προμηθευτές τους μέχρι και το α’ εξάμηνο του 2015, ενώ σε εμάς ο ΕΟΠΥΥ οφείλει πάνω από 200.000.000 ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο κατά καιρούς και άτακτες περιόδους μάς καταβάλλει ορισμένα ποσά έναντι των αναγκών μισθοδοσίας, αλλά αυτό δεν φτάνει. Μετά την επίσκεψη του ΠτΔ την 28η Οκτωβρίου 2015 και την ενημέρωση που έγινε, αφού οχλήσαμε το υπουργείο Υγείας, μας έστειλε ο ΕΟΠΥΥ 10.000.000 ευρώ. Μάλιστα το υπουργείο ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου στις 13.11.2015 ότι με το άνω ποσό θα αποπληρώσουμε σημαντικό μέρος των οφειλών μας. Σημειώνουμε ότι οι οφειλές μας στις διάφορες προμηθεύτριες εταιρείες ανέρχονται σε περίπου 85.000.000 ευρώ», επισημαίνεται στο εξώδικο προς τον ΕΟΠΥΥ και τονίζεται ότι, «όταν το κόστος μισθοδοσίας προσεγγίζει μηνιαίως τα 3.300.000 ευρώ, διερωτώμεθα πώς θα καλυφθεί και αγωνιούμε κάθε μήνα πώς θα πληρωθεί το προσωπικό. Από την άλλη πλευρά απειλούμαστε συνεχώς από τις πιστώτριες εταιρείες με κατασχέσεις». 

Κίνδυνος για ασθενείς

Όπως επισημαίνεται στο εξώδικο, «δημιουργείται βεβαιότητα ότι με τους ρυθμούς μη χρηματοδότησής μας και μη πληρωμής μας από τον ΕΟΠΥΥ θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα, ακόμη και κίνδυνος ζωής για τους ασθενείς, γεγονός που επιτείνουν τα εξής επιπλέον γεγονότα: μείωση του προσωπικού λόγω αποχωρήσεων για διάφορες αιτίες και μη αναπλήρωσή του και αυξημένες ανάγκες περίθαλψης του λαού από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ λόγω αδυναμίας να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα». 

Εξάλλου ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο «Παπαγεωργίου» είναι ότι εξαιτίας της απαγόρευσης πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού παραμένουν ανενεργές και κλειστές οκτώ σύγχρονες χειρουργικές αίθουσες με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, 20 κλίνες στη μονάδα εντατικής θεραπείας και δύο πτέρυγες νοσηλευτικών μονάδων πλήρως εξοπλισμένων. 

«Θα μπορούσαμε, αν μας επιτρεπόταν, υπό την έννοια της οικονομικής ενίσχυσης και της πρόσληψης προσωπικού, να απευθυνθούμε στη βαλκανική αγορά, που επιζητά παροχές υγείας υψηλού επιπέδου, τις οποίες το νοσοκομείο μας μπορεί να προσφέρει με τις δεκατέσσερις πανεπιστημιακές κλινικές του, γεγονός που θα αποσβέσει άμεσα το κόστος της μισθοδοσίας», αναφέρεται στο εξώδικο της διοίκησης του «Παπαγεωργίου» προς τον ΕΟΠΥΥ. 

Εύρεση λύσης

Συνεπώς η διοίκηση του νοσοκομείου, επειδή μέχρι σήμερα οι διαμαρτυρίες της προς τον ΕΟΠΥΥ και τους ιεραρχικά προϊσταμένους της δεν απέδωσαν, «καλεί κάθε αρμόδιο να ενσκήψει στο πρόβλημα και να εξευρεθούν οι απαραίτητοι εκείνοι πόροι, ώστε να εξοφληθούν οι παραπάνω απαιτήσεις στο βαθμό και στο χρόνο που έχουν εξοφληθεί οι απαιτήσεις των άλλων νοσοκομείων. Αν υπήρχε τουλάχιστον η ίση αντιμετώπιση, δεν θα αντιμετωπίζαμε τέτοιο άμεσο κίνδυνο». 

«Δεν υπάρχει άλλο νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα που να του χρωστά ο ΕΟΠΥΥ 220 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει όλοι να ξεσηκωθούμε, γιατί σας λέω ότι μαθηματικά πηγαίνει προς κατάρρευση το νοσοκομείο και δεν ξέρω τι συνεπάγεται αυτό το πράγμα και ποιους συμφέρει», τονίζει ο πρόεδρος του δ.σ. του «Παπαγεωργίου» Βασίλειος Παππάς. 

Πηγή: makthes.gr