Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Θεσσαλονίκη: "Άνοιξε" και επίσημα απόψε η εμβληματική Ροτόντα.

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για την απόδοση και επίσημα του μοναδικού αυτού μνημείου, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, στον κόσμο και την πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης


Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για την απόδοση και επίσημα της Ροτόντας στον κόσμο και την πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης.

Το Σωματείο Ιεροψαλτών «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, αλλά και η Ρωσική Ανδρική Χορωδία «Μπλαγκοζβόνιτσα» που ήρθε ειδικά από την Μόσχα με προσφορά του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα στο πνεύμα των ημερών το οποίο περιλαμβάνει ύμνους των Χριστουγέννων, τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση.

Καλωσόρισμα Μπουτάρη

Το «άνοιγμα» του μνημείου καλωσόρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ενώ για τη φύση, τη σημασία και την ιστορία του μίλησαν ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Σταμάτης Χονδρογιάννης, αλλά και η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα. Χαιρετισμό έστειλε ο υπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς.
Πλήθος κόσμου
Την εκδήλωση, που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σηματοδοτώντας την οριστική απόδοση του μνημείου στο κοινό παρακολούθησε πλήθος κόσμου.
Από αύριο Σάββατο το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται το μνημείο που θα λειτουργεί πλέον με διευρυμένο ωράριο ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα (μια Κυριακή κάθε μήνα) θα τελείται στο χώρο θεία λειτουργία
Η ιστορία της Ροτοντας
Μοναδικό και εμβληματικό μνημείο, εγγεγραμμένο στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Ροτόντα, ανεγέρθηκε στα χρόνια του καίσαρα Γαλερίου, γύρω στα 306 μ.Χ., ως ναός του Δία ή του Κάβειρου ή κατ΄ άλλους ως Μαυσωλείο του ιδίου του καίσαρα. Η μετατροπή του σε χριστιανικό ναό, αφιερωμένο πιθανότατα στους Ασωμάτους ή Αρχαγγέλους, συντελέστηκε στη διάρκεια των παλαιοχριστιανικών χρόνων. Το 1590/1 μετατράπηκε σε τζαμί από τον Σεΐχη Σουλεϊμάν Χορτατζή Εφέντη ενω μετα την απελευθέρωση της πόλης (1912) λειτούργησε ως χριστιανικός ναός αλλα απο το 1920 και ως τα τέλη του Β΄παγκοσμίου πολέμου στέγασε τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής λειτουργώντας ως μουσείο της πόλης.
Ανοιχτό -αλλά πάσχον και πληγωμένο από τους σεισμούς του 1978 και τις έκτοτε αναστηλωτικές εργασίες – και κυρίως από τα βίαια επεισόδια (μεταξύ πολιτών και ιερωμένων) που αμαύρωσαν το χαρακτήρα του μνημείου αλλά και τη θρησκευτικότητα που ενέχει, το μνημειακό οικοδόμημα της Ροτόντας επιστρέφει απόψε και αποδίδεται στην πόλη.

Πηγή: makthes.gr