Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Στον Κώστα Κουκουμάκα απονεμήθηκε το δημοσιογραφικό βραβείο "Ελένη Βλάχου" της γερμανικής πρεσβείας.

Έκτακτη ανάρτηση.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κωστας  Κουκουμάκα«Τα ρεπορτάζ του περιέχουν καθαρή και ανεξάρτητη έρευνα χωρίς σκάνδαλα και συνωμοσιολογίες», ανέφερε για τον Θεσσαλονικιό δημοσιογράφο ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Δ. Χαραλάμπης.


Παρουσία του Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Peter Schoof, του Β’ Αντιπροέδρου της Βουλής Γεώργιου Βαρεμένου, του προέδρου και γενικού διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Μιχάλη Ψύλλου, καθηγητών Πανεπιστημίου στον τομέα της Επικοινωνίας, ειδικών στα ΜΜΕ και δημοσιογράφων , απονεμήθηκε σήμερα το δημοσιογραφικό Βραβείο «Ελένη Βλάχου 2015», με το οποίο τιμήθηκε ο Θεσσαλονικιός δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Κουκουμάκας.

Πρόκειται για την έβδομη απονομή του εν λόγω ελληνογερμανικού βραβείου, που αποτελεί πλέον θεσμό στο δημοσιογραφικά τεκταινόμενα. Απονέμεται κάθε δύο χρόνια, από το 2003, για εξαιρετικές επιδόσεις στους τομείς κάλυψης και σχολιασμού ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο στην Ελλάδα.

Εισηγητής της τελετής ήταν ο κ. Peter Schoof, ο οποίος μίλησε διεξοδικά για το έργο της Ελένης Βλάχου, μίας από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες δημοσιογράφους του 20ού αιώνα. Παράλληλα λόγος έγινε και για τη «μυθική φιγούρα της στον τομέα της δημοσιογραφίας, η οποία οφείλει να αποτελεί πρότυπο για όλους τους δημοσιογράφους, κινητοποιώντας τους να γράφουν με το ίδιο απαράμιλλο πάθος και αντικειμενικότητα». Τέλος σημείωσε ότι «η δημοσιογραφία πρέπει να γυρίσει πίσω στις ρίζες της και να μην έχει δεσμά και όρια».

Από όλους τους ομιλητές έγιναν νύξεις στο δύσκολο περιβάλλον, στο οποίο ασκείται σήμερα η δημοσιογραφία, ένα πεδίο που λόγω των συνθηκών έχει αλλάξει δραματικά. Ο δημοσιογράφος παλεύει καθημερινά τόσο με την ανεργία, όσο και με την έκπτωση αξιών που επικρατεί στα ΜΜΕ, η οποία με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα τη μη εμπιστοσύνη τους από τον κόσμο, επισήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ Δημήτρης Χαραλάμπης.

Η συζήτηση γύρω από τη δημοσιογραφική δεοντολογία βρέθηκε στο επίκεντρο της τελετής του βραβείου. Ειδικότερα ο κ. Λευτέρης Κρέτσος, Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ανέφερε πως «πρέπει να αναζητήσουμε όλα τα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να ανοικοδομήσουμε το αύριο με νέες δημοσιογραφικές πρακτικές εξακρίβωσης και διασταύρωσης στοιχείων, μέσα από μια διαδικασία συνεχούς διαλόγου ανάμεσα στους νέους και τους παλιούς δημοσιογράφους».

Ο νέος δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Κουκουμάκας είναι πτυχιούχος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Η βράβευση αφορά την ιδιαίτερη συμβολή του στο χώρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας. «Τα ρεπορτάζ του περιέχουν καθαρή και ανεξάρτητη έρευνα, χωρίς σκάνδαλα και συνωμοσιολογίες» είπε ο κ. Χαραλάμπης. Και πρόσθεσε ότι η εντρύφηση του σε έρευνες όπως το λαθρεμπόριο παιδιών, η φοροδιαφυγή, καθώς και πολλά ακόμη ελεύθερα ρεπορτάζ, αναδεικνύουν τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σε μια κοινωνία που βάλλεται καθημερινά.

Το βραβείο απένειμε ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Βαρεμένος, ο οποίος σημείωσε ότι το βραβείο αφιερώνεται σε όλους τους νέους δημοσιογράφους που δείχνουν θάρρος και εργατικότητα, με την ελπίδα ότι «θα εξέλθουμε από την κρίση και θα την κάνουμε ευκαιρία».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Κουκουμάκας. Με τη σειρά του ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την ιδιαίτερη τιμή στην οποία «θα προσπαθήσει να φανεί αντάξιος». Ο κ. Κουκουμάκας συμβούλευσε τους νέους δημοσιογράφους, που μαστίζονται από την ανεργία, δουλεύουν αμισθί ή με πενιχρό μισθό σε ηλεκτρονικά μέσα, τα οποία αναπαράγουν τα ίδια θέματα, χωρίς πρωτογενή διερεύνηση, να στραφούν σε χώρους που επιτρέπουν το ελεύθερο ρεπορτάζ και την έρευνα.

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλλος επισήμανε τη σπουδαιότητα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, ειδικά από τους νέους δημοσιογράφους. Συνεχάρη τον βραβευθέντα και του κοινοποίησε ότι με χαρά του θα εξετάσει το ενδεχόμενο πιθανής συνεργασίας του με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Η απονομή πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, ενώ το βραβείο περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο αξίας 2000 ευρώ καθώς και ένα πρόγραμμα ταξιδιού στη Γερμανία.

«Ε.Ν» Θερμά συγχαρητήρια στον φίλο Κώστα Κουκουμάκα. Η βράβευση του τιμά την δημοσιογραφία.