Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Kολατσιό και εμβόλια σε παιδιά άπορων οικογενειών

Δωρεάν κολατσιό σε 250 μαθητές που προέρχονται από οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης προσφέρει ο δήμος Παύλου Μελά. Παράλληλα, επεκτείνει το δίκτυο κοινωνικής προστασίας για τους άπορους πολίτες της περιοχής, δίνοντας προτεραιότητα στον αναγκαίο εμβολιασμό δεκάδων παιδιών, οι γονείς των οποίων είναι ανασφάλιστοι.

ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
fanisovi@gmail.com

Η διανομή του λεγόμενου δεκατιανού στους μαθητές που υποσιτίζονται, εξαιτίας των οξύτατων οικονομικών προβλημάτων των οικογενειών τους που τους στερούν ακόμη και τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα κουλούρι ή κρουασάν στο σχολείο, γίνεται για πρώτη φορά από δήμο, ο οποίος έχει αποφασίσει να συνεχίσει και να διευρύνει τη δράση. Το κολατσιό των παιδιών παραδόθηκε στις οικογένειές τους, μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου, σε μεγάλες ποσότητες, οι οποίες αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες έως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Προνοιακών Θεμάτων και Εθελοντισμού Παντελή Νιγδέλη, η δράση “Παιδί και σίτιση” γίνεται για πρώτη φορά και στο μέσον της σχολικής χρονιάς, οπότε κρίθηκε σκόπιμο να διατεθούν στο σύνολό τους οι ποσότητες που αναλογούν σε κάθε οικογένεια, προκειμένου ο προγραμματισμός να γίνει από τις ίδιες. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων της περιοχής και την ΜΚΟ “Άρσις”. “Τα παιδιά και οι γονείς τους προσεγγίστηκαν με διακριτικότητα, έχοντας στόχο να μη διαταραχθεί η ισορροπία στην καθημερινότητά τους, αλλά και να διασφαλιστεί η ομαλότητα στο σχολικό τους περιβάλλον” τόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Νιγδέλης και πρόσθεσε ότι ο δήμος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να στηρίξει τις οικογένειες αυτών των παιδιών, προκειμένου, όπως είπε, κανένα παιδί να μη μεγαλώνει χωρίς τα απαραίτητα. Συνολικά μοιράστηκαν 400 πακέτα, τα οποία περιελάμβαναν μαρμελάδες, μπισκότα, αλλαντικά, τυροκομικά και άλλα είδη, αναγκαία για το κολατσιό των παιδιών, ενώ τα έξοδα κάλυψε ο δήμος από ιδίους πόρους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΩΝ
Παράλληλα, ο δήμος Παύλου Μελά, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή, προχώρησε και σε δωρεάν εμβολιασμούς παιδιών, οι γονείς των οποίων είναι ανασφάλιστοι. Το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη υλοποιείται μέσω του κοινωνικού ιατρείου του δήμου, ενώ προς το παρόν εμβολιάστηκαν 30 παιδιά. Στην επόμενη δράση, όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος κ. Νιγδέλης, θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100 παιδιά, καθώς, όπως είπε, υπάρχει τεράστια ζήτηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για παιδιά άπορων οικογενειών της περιοχής, τα οποία εμβολιάστηκαν στο κοινωνικό ιατρείο της Πολίχνης από τους εθελοντές γιατρούς που παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Υπενθυμίζεται ότι το κοινωνικό ιατρείο του δήμου Παύλου Μελά είναι από τα μεγαλύτερα στην περιοχή των δυτικών συνοικιών Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας τις ανάγκες 917 πολιτών. Το πρόγραμμα εμβολιασμού έγινε σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση “Αποστολή Άνθρωπος”, η οποία προμήθευσε τα απαραίτητα εμβόλια στο προσωπικό του κοινωνικού ιατρείου.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ Περίθαλψη ανασφάλιστων
Την ίδια ώρα, ανάσα σε περίπου 350 άπορους και ανασφάλιστους πολίτες προσφέρει το κοινωνικό ιατρείο “Υγεία” στη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο επισκέπτονται ακόμη και γονείς που αδυνατούν να πληρώσουν παιδίατρο για την τακτική παρακολούθηση των παιδιών τους. Το ιατρείο στελεχώνεται από εθελοντές γιατρούς. Ανήκει στην ιερά μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και λειτουργεί από το 2013. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, κάθε εβδομάδα επισκέπτονται το ιατρείο περίπου 50 με 60 παιδιά, ενώ η ζήτηση αυξάνει διαρκώς. Στους ασθενείς, εκτός από ιατρική κάλυψη, παρέχονται και φάρμακα, καθώς στο φαρμακείο που έχει δημιουργηθεί είναι προς διάθεση 6.100 φάρμακα. Επίσης, το κοινωνικό ιατρείο της μητρόπολης έχει την υποστήριξη μεγάλου ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων για άπορους πολίτες.
Από την Τρίτη 10 Μαρτίου μάλιστα η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Νευρολογίας Μάγδας Τσολάκη θα προσφέρει δωρεάν εξετάσεις για Αλτσχάιμερ, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή άλλες ασθένειες.