Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Κόντρες μεταξύ δασεργατών στις Σκουριές

Οι δασικοί συνεταιρισμοί της Βόρειας Χαλκιδικής, χαιρετίζοντας την πρόσφατη υπουργική απόφαση για ανάκληση δύο αδειών που αφορούν τη θεώρηση της αρχιτεκτονικής και μηχανολογικής μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, επιτίθενται στους «ουρανοκατέβατους», όπως ισχυρίζονται, υλοτόμους-δασεργάτες που εργάζονται για λογαριασμό της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Του Κώστα Σιαμέλη
R2unit@hotmail.com

Οι τελευταίοι σηκώνουν το γάντι και κάνουν λόγο για αήθη προσπάθεια σπίλωσης της επαγγελματικής υπόστασης και επάρκειάς τους.
Οι δασικοί συνεταιρισμοί της Βόρειας Χαλκιδικής, δηλαδή οι συνεταιρισμοί Μεγάλης Παναγίας, Ιερισσού και Σταυρού δήμου Βόλβης «Η Ένωση», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι οι συνεταιρισμοί μετρούν πολλά χρόνια ζωής: «Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε δασεργάτες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Μεγαλώσαμε μέσα στα βουνά της Χαλκιδικής και μέσα από αυτά μεγαλώσαμε και τα παιδιά μας. Τα τελευταία χρόνια, όπως και όλα τα επαγγέλματα στη χώρα, πληγήκαμε και εμείς από την οικονομική κρίση. Όπως και τα περισσότερα νοικοκυριά των χωριών μας, περάσαμε δύσκολα. Αλλά κρατηθήκαμε με το κεφάλι ψηλά, γιατί θέλαμε να είμαστε υπερήφανοι στα μάτια των παιδιών μας».
Σημειώνουν ότι μέσα σε αυτές τις δυσκολίες εμφανίστηκε και ο μεγάλος χορηγός, η «Ελληνικός Χρυσός»: «Η εταιρεία έκανε πολλές προσπάθειες να πείσει τους δασικούς συνεταιρισμούς να γίνουν συνένοχοι στην αποψίλωση του Κακάβου. Με αποφάσεις των συνεταιρισμών μας δεν δεχτήκαμε καμία προσφορά, παρότι το αντίτιμο ήταν τεράστιο και η χρονική περίοδος πολύ δύσκολη για εμάς. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μας ότι θα μπορούσε άνθρωπος που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο βουνό μας να γίνει φυσικός αυτουργός στην καταστροφή του».
Τα μέλη των τριών συνεταιρισμών πιστεύουν ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να… εφεύρει νέο συνεταιρισμό, το δασικό σωματείο «Σκουριές 2012», τα μέλη του οποίου, όπως υπογραμμίζουν, «δεν τα είδαμε ποτέ μέχρι τότε να εργάζονται ως δασεργάτες. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοχαρακτηρίζονται ‘σωματείο και όχι συνεταιρισμός, όπως όλοι οι δασικοί συνεταιρισμοί της χώρας. Οι πραγματικοί δασεργάτες είναι άνθρωποι με εμπειρία, εκπαίδευση, τεχνικές γνώσεις. Σέβονται απόλυτα το δάσος και το περιβάλλον. Ζουν από το δάσος και, για να συνεχίσουν να ζουν, πρέπει να συνεχίσει και το δάσος να υπάρχει. Ο τρόπος με τον οποίο υλοτομούν είναι στοχευμένος και τελικά βοηθά στην αναγέννηση του δάσους. Η κατ’ ευφημισμόν υλοτομία που γίνεται από την ‘Ελληνικός Χρυσός’ στον Κάκαβο είναι ουσιαστικά η καταστροφή του δάσους και κατ’ επέκταση η καταστροφή του επαγγέλματός μας».

«ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ, ΜΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ»
Σε ανάλογα υψηλούς τόνους ήταν και η απάντηση του σωματείου δασεργατών «Σκουριές 2012» διά στόματος του προέδρου Γιώργου Κούνδουρου. «Με μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω ότι κάποιοι ‘συνάδελφοι’ έβγαλαν ανακοίνωση εναντίον μας. Μας αποκαλείτε παράνομους δασεργάτες. Όπως όμως εσείς υλοτομείτε με πρωτόκολλα από το δασαρχείο, το ίδιο κάνουμε κι εμείς. Εργαζόμαστε βάσει πρωτοκόλλου από το δασαρχείο Αρναίας. Από τα 55 μέλη των ‘Σκουριών 2012’ οι 40 και πλέον είναι δασεργάτες τρίτης γενιάς. Ας μας απαντήσει ο δασικός συνεταιρισμός Μεγάλης Παναγίας, όταν έγινε ψηφοφορία για το αν θα αναλάβουν ή όχι την υλοτόμηση των Σκουριών, πόσοι ψηφίσαν υπέρ και πόσοι κατά. Εμείς μιλάμε με ονοματεπώνυμο και δεν κρυβόμαστε πίσω από απρόσωπες και γενικευμένες ανακοινώσεις. Εγώ προσωπικά δεν χαίρομαι, όταν μαθαίνω πως συνάδελφοί μου είναι άνεργοι».