Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Η ανερχόμενη Φλώρινα












Η πανέμορφη και γοητευτική Φλώρινα είναι από τους πλέον ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς.
Μπορεί ο νομός Φλώρινας γενικά να απέχει από την θάλασσα, αλλά έχει τόση φυσική ομορφιά, τόσα εκπληκτικά τοπία και είναι τόσο ανέγγιχτος που πρωταγωνιστεί πια στις πρώτες θέσεις των ταξιδιωτών του κόσμου. Η ίδια η Φλώρινα, με το ποιητικό χρώμα της, το ποτάμι που την διασχίζει, τα πάμπολλα μνημεία της και αξιοθέατα είναι ένα στολίδι της Μακεδονίας, αλλά και οι γύρω προορισμοί, όπως οι Πρέσπες και το Νυμφαίο συναρπάζουν τους επισκέπτες.

Η επικράτεια των λιμνών

Γύρω από την Φλώρινα το υδάτινο στοιχείο κυριαρχεί και μαγεύει. Έξι λίμνες δημιουργούν απίστευτης ομορφιάς υδάτινους καθρέφτες: Βεγορίτιδα, Λίμνη των Πετρών, Ζάζαρη, Χειμαρίτιδα, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Γύρω από τις λίμνες υπάρχουν εξαίσιοι παραδοσιακοί οικισμοί και ψαροχώρια, όπου νιώθει κανείς ότι ο χρόνος έχει σταματήσει σε άλλες εποχές! Όλες οι εποχές έχουν εκπληκτικό χρώμα και το γεγονός ότι τα τοπία έχουν μείνει ανέγγιχτα είναι φυσικά ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα για τον ταξιδιώτη που θέλει να έρθει σε άμεση επαφή με την φύση. Η επικράτεια των Πρεσπών είναι μόλις 45 χιλιόμετρα από την Φλώρινα και αποτελεί έναν μαγικό προορισμό, με τα περήφανα βουνά να κυκλώνουν τις λίμνες, με το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, τον Εθνικό Δρυμό και τα μοναδικά χωριά, όπως ο οικισμός Ψαράδες, με την εκπληκτική αρχιτεκτονική του.

Περιήγηση στην Φλώρινα

Η πανέμορφη πόλη της Φλώρινας γνώρισε μεγάλη άνθιση μετά την σιδηροδρομική της σύνδεση με την Θεσσαλονίκη τον 19ο αιώνα. Τα αρχοντικά και τα δημόσια κτήρια, με την εκλεκτικιστική τους αρχιτεκτονική αντανακλούν τον πλούτο και την αισθητική αυτής της περιόδου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένας απαραίτητος σταθμός, όπου ο επισκέπτης θα μπορέσει να έρθει σε επαφή με το ιστορικό βάθος της μακεδονικής γης. Επίσης σημαντική είναι η Πινακοθήκη, με έργα μεγάλων ζωγράφων που έχουν καταγωγή από την Φλώρινα – το γεγονός ότι εδώ υπάρχει τμήμα της Σχολής Καλών τεχνών σχετίζεται με την μεγάλη εικαστική παράδοση της πόλης. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το αξιόλογο αρχοντικό Πέιου στολίζουν την Φλώρινα, ενώ ο περίπατος στις όχθες του ποταμού προσφέρει μια νοσταλγική αίσθηση.

Με προορισμό το Νυμφαίο

Με έδρα την Φλώρινα ο ταξιδιώτης μπορεί να γνωρίσει την ακαταμάχητη μακεδονική φύση. Στα 53 χιλιόμετρα από την πόλη θα συναντήσει το Νυμφαίο, έναν υπέροχο ορεινό παραδοσιακό οικισμό που πυργώνεται στα 1346 μέτρα, στο όρος Βίτσι. Τα εκπληκτικά αρχοντικά των μεγάλων οικογενειών του χωριού, όπως του Μπουτάρη, του Μίσσιου, του Μέρτζου, αλλά και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που δεσπόζει με την αρχιτεκτονική της ομορφιά κάνουν το Νυμφαίο έναν από τους πιο μοναδικούς ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Πολύ κοντά στο Νυμφαίο είναι η Χειμαρίτιδα και η Ζάζαρη, ενώ το περιβαλλοντολογικό πάρκο Αρκτούρος με τα καταφύγια άγριας ζωής είναι ιδανικός τόπος για να γνωρίσει κάποιος την αυθεντική φύση.
 

Δυνατές συγκινήσεις

Αν κάποιος θέλει να χαρεί με όλες του τις αισθήσεις την δύναμη του τόπου μπορεί να κάνει κωπηλασία στις Πρέσπες, να ψαρέψει, να κάνει παρατήρηση πουλιών στα 4 παρατηρητήρια που υπάρχουν, να κάνει ιππασία, ή να περιηγηθεί με 4Χ4 στις ομορφιές του Νομού Φλώρινας. Εκπληκτικές διαδρομές προς την πύλη, την Δασερή, τον Πυξό, την Σπηλιά Κόκκαλη αλλά και όμορφα πεζοπορικά μονοπάτια προσφέρονται για υψηλού επιπέδου φυσιολατρικές συγκινήσεις.

Ανόθευτες γεύσεις

Η Φλώρινα είναι βέβαια η επικράτεια του καλού κρασιού αλλά και μερικών από τα πιο εμβληματικά προϊόντα. Όπως οι πιπεριές Φλωρίνης και τα γευστικότατα φασόλια. Στον πεζόδρομο της Σπύρου Μελά, στο κέντρο της πόλης, αλλά και αλλού, μπορείτε να απολαύσετε όλες αυτές τις γεύσεις σε ευφάνταστους συνδυασμούς. Αναζητήστε την εκπληκτική «Τέρψη», έναν χώρο υψηλής γαστρονομίας, αλλά και το αρχοντικό «Kontosoros» για εξαιρετική ελληνική κουζίνα! Στο δε «Διεθνές», ένα από τα πιο παραδοσιακά ουζερί – καφενεία της Φλώρινας, θα απολαύσετε μοναδικούς μεζέδες και θα μυηθείτε στην βαθιά ιστορία της πόλης…

Χρήσιμες Πληροφορίες
ΚΤΕΛ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 23850 22430
ΚΤΕΛ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ 23860 22219
ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 23850 29547
ΟΣΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 23850 22404
ΟΣΕ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ 23860 22226
ΤΑΞΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 23850 23100 23850 22700 23850 22800
ΤΑΞΙ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ 23860 22988

newsit