Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει του κρίσιμου Eurogroup, οι εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία και η πτώση του Χάρισον Φορντ με το αεροπλάνο του είναι μερικά από τα θέματα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ. 

1.Τα πρώτα αρνητικά μηνύματα για τις διαθέσεις των δανειστών στο επικείμενο Εurogroup της Δευτέρας έφτασαν την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ανοίξει τις «κάνουλες» της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας. Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές, η δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση μεγάλη και μηνύματα αρνητικά, ακόμη και για το πακέτο μεταρρυθμίσεων του Γιάννη Βαρουφάκη. O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου για να κάνουν την αποτίμηση της ως τώρα κατάστασης και να ρίξουν φως στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας.


2.Η άποψη πως η Ελλάδα για πολύ καιρό ακόμη δεν θα έχει ξεπεράσει την κρίση και πως ο προβληματισμός του χρέους θα απασχολεί ακόμη αρκετές γενιές, ήταν και η μόνη στην οποία συμφώνησαν δύο από τους πλέον διακεκριμένους οικονομολόγους του γερμανόφωνου χώρου, ο Γερμανός Χανς-Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου και ο Αυστριακός Στέφαν Σούλμαιστερ, επί σειρά ετών ηγετικό στέλεχος του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, στη διάρκεια δημόσιας συζήτησής τους στο 14ο Διεθνές Συνέδριο Επενδυτών στη Βιέννη.


3.Σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Χάρισον Φορντ όταν το μικρό αεροπλάνο στο οποίο ήταν κυβερνήτης συνετρίβη σε ένα γήπεδο γκολφ στο Λος Άντζελες λίγο μετά την απογείωσή του από το τοπικό αεροδρόμιο, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο πηγές.


4.Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επιθέσεις με μαχαίρια που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό στη πόλη Κουανγκτσόου, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κίνας, προτού αστυνομικοί σκοτώσουν τον έναν εκ των δραστών και συλλάβουν έναν ακόμα ύποπτο.

5.Τηλεφωνική συνομιλία είχε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, Αρσένι Γιάτσενιουκ, με θέμα την κρίση στην ανατολική Ουκρανία καθώς και τις πρόσφατες οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

6.Σε δίκη παραπέμπει Ισπανός δικαστής 40 πρόσωπα που κατηγορούνται ότι ενέχονται σε ένα κύκλωμα διαφθοράς στην καρδιά του κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος. Στη δίκη αυτή θα αντιμετωπίσει κατηγορίες και το ίδιο το κυβερνών κόμμα. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι τρεις πρώην ταμίες του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι.


7.Νέες αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν οι αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις.


8.Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν στη χθεσινή τους συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.  Στη συνάντηση, η οποία αντί για μισή ώρα, όπως ήταν προγραμματισμένη, διήρκησε περίπου μία ώρα, συζητήθηκε κυρίως η κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος μέσα στην Τουρκία, καθώς και η απειλή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.


9.Τον τρόμο και τον θάνατο συνεχίζει να σπέρνει η ακραία ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ η οποία έχει αρχίσει και συγκεντρώνει στρατεύματα στην πόλη Γκουόζα, την οποία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της, στη βορειοανατολική Νιγηρία.


10. Έξι χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των σφοδρών πλημμυρών που σαρώνουν εδώ και ημέρες επαρχίες της κεντρικής Αργεντινής, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

sofokleousin.gr