Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΟΨΕΙ EUROGROUP. Σχέδιο Κομισιόν για 6μηνη παράταση και στόχο για πλεόνασμα 1,5%-2%

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας για το χρέος, αυτή την εβδομάδα, εκφράζει η Κομισιόν, σημειώνοντας ότι έχει ξεκινήσει γύρος εντατικών επαφών οι οποίες ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν αποφέρει καρπούς.

Αύριο στις Βρυξέλλες, συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με θέμα την χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ την επομένη θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής.

«Αυτά είναι τα (δυο) επόμενα βήματα, αλλά προς το παρόν έχουμε χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη τελικής συμφωνίας αύριο (στο Eurogroup) ή κατά την Σύνοδο Κορυφής. Φυσικά διεξάγονται εντατικές επαφές μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν, του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και άλλων παικτών που εμπλέκονται στην ευρωζώνη… Αλλά μέχρι αυτό το σημείο, όλες αυτές οι επαφές δεν έχουν αποδώσει και πολλούς καρπούς» δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Οπως μετέδωσε το Mega, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ελλάδα είναι εντατικές και το μόνο σχέδιο για το οποίο εργάζεται είναι -όπως τονίζει - «παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ». Έτσι, με βάση και τις νέες δηλώσεις, κομβική ημερομηνία για μια συμφωνία για την χώρα μας φαίνεται πως είναι η 16 Φεβρουαρίου, οπότε θα διεξαχθεί το τακτικό Eurogroup.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου MNI, η Κομισιόν επεξεργάζεται σχέδιο εξάμηνης παράτασης για την Ελλάδα, αναδιοργάνωσης της τρόικας και χαμηλότερο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%-2%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο του Deutsche Boerse η ΕΚΤ θα αποδεχθεί ξανά ως εχέγγυα (collaterals) τα ελληνικά ομόλογα εάν επιτευχθεί συμφωνία.

imerisia.gr