Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ωμά αυγά και… εφήμεροι άνδρες το μυστικό του γηραιότερου ανθρώπου στην Ευρώπη!

Εχει ζήσει δύο Παγκόσμιους Πολέμους και τρία διαφορετικά πολιτεύματα στην Ιταλία, τη μοναρχία, το φασισμό και την δημοκρατία. Είναι πιο παλιά από το… αεροπλάνο και έχει πενθήσει δύο αδερφές που απεβίωσαν σε ηλικία 100 και 102 ετών αντίστοιχα.

Πρόκειται για τον γηραιότερο άνθρωπο της Ευρώπης και πέμπτο σε όλο τον κόσμο, την Έμα Μοράνο, κάτοικο της κωμόπολης Βερμπάνια στη βόρειο-δυτική Ιταλία.

Σε τρεις μήνες η Μοράνο συμπληρώνει 115 χρόνια ζωής, δεν πηγαίνει όμως ποτέ στο νοσοκομείο και ο γιατρός της λέει ότι η υγεία της είναι μια χαρά!

Η υπεραιωνόβια γυναίκα έδωσε συνέντευξη στους «New York Times» και μεταξύ αυτών που ρωτήθηκε ήταν φυσικά και ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας της.


Η απάντηση μόνο… προβλέψιμη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί: Ωμά αυγά και… έλλειψη ανδρός από το πλάι της συνθέτουν – όπως δήλωσε – τη συνταγή της «επιτυχίας».

Από το 1938 και έπειτα – οπότε ο πρώτος και τελευταίος σύζυγός της την άφησε μετά το θάνατο του νεογέννητου γιου τους – η Μοράνο είχε μόνο περιστασιακές σχέσεις. «Δεν ήθελα να εξουσιάζομαι από κανέναν», λέει για τις πολλές προτάσεις γάμου που είχε αρνηθεί.

Σε ότι αφορά τη διατροφή, από έφηβη τρώει (για την ακρίβεια πίνει…) τρία ωμά αυγά την ημέρα, καταρρίπτοντας πλήρως το μύθο που θέλει την κατανάλωση πολλών αυγών να είναι επιβαρυντική για την υγεία! Ξεκίνησε να το κάνει κατόπιν ιατρικής συμβουλής για να καταπολεμήσει την αναιμία και δεν σταμάτησε ποτέ. Υπολογίζεται ότι έχει καταναλώσει πάνω από 100.000 ωμά αυγά στη ζωή της και μόνο τα τελευταία χρόνια ο αριθμός μειώθηκε από τρία σε δύο.

Το καθημερινό μενού της περικλείει επίσης απαραιτήτως μια μπανάνα, ενώ τα φαγητά που καταναλώνει συχνότερα είναι τα ζυμαρικά και ο κιμάς.

«Είναι πολλά 115 χρόνια…», ήταν η ατάκα με την οποία συνόψισε την ζωή της η Μοράνο, ο δημοσιογράφος των New York Times όμως απεκόμισε την εντύπωση ότι η πιο διάσημη «γιαγιά» - χωρίς εγγόνια - της Ευρώπης δεν το εννοεί…

koolnews.gr