Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ξανασυνεδριάζει αύριο για τις μονάδες βιομάζας στα Βασιλικά η μητροπολιτική επιτροπή

Ακόμη μία μαζική κινητοποίηση διοργανώνουν κάτοικοι και φορείς του δήμου Θέρμης κατά τη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης της μητροπολιτικής επιτροπής Θεσσαλονίκης, η οποία αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση επί των περιβαλλοντικών όρων για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας (ΜΠΕ) από την καύση βιομάζας στην περιοχή των Βασιλικών.

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Την ίδια ώρα καταπέλτης για τη λειτουργία των μονάδων είναι η θέση των ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης τόνισαν ότι εγκυμονούν μεγάλοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και πως θα επηρεαστεί ο υδροφόρος ορίζοντας όλης της λεκάνης του Ανθεμούντα.
Εξάλλου στην ανάγκη να γίνει διαβούλευση με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, όπως το ΑΠΘ και το ΤΕΕ/ΤΚΜ, και με τη συμμετοχή φορέων του δήμου Θέρμης, βουλευτών της Θεσσαλονίκης και άλλων, προκειμένου να υπάρχει σφαιρική ενημέρωση για το θέμα, στηρίχθηκε η απόφαση να αναβληθεί για δεύτερη φορά η έγκριση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις μονάδες από το μητροπολιτικό όργανο.
Κάτοικοι και δήμος Θέρμης συναίνεσαν αναγκαστικά στη διαδικασία της διαβούλευσης με τους επιστήμονες, οι οποίοι, όπως αποδείχθηκε, τους δικαίωσαν, αφού σχεδόν όλοι τάχθηκαν κατά της λειτουργίας των μονάδων, οι οποίες εντάσσονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Ειδικότερα οι καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Α. Ζαμπανιώτου και Κώστας Κατσιφαράκης, που ειδικεύονται στην αεριοποίηση των μονάδων ΑΠΕ, υποστήριξαν ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι από την εν λόγω επένδυση, καθώς, αν τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες, θα επηρεαστεί όχι μόνον ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής αλλά ολόκληρη η λεκάνη του Ανθεμούντα.

ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ Η Β. ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ
Στη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης του μητροπολιτικού οργάνου η πλειοψηφία των μελών είχε αποφασίσει να εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, βασιζόμενη στην απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών, ωστόσο έκανε πίσω, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρωτοφανή κινητοποίηση των κατοίκων. Ωστόσο δήμος και φορείς του δήμου Θέρμης φοβούνται ότι η διοίκηση της μητροπολιτικής είναι αποφασισμένη να εγκρίνει τη μελέτη, καθώς προ ημερών η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου είχε ταχθεί υπέρ της κατασκευής των εργοστασίων βιομάζας.
Ειδικότερα η κ. Πατουλίδου σε ραδιοφωνική συνέντευξή της δήλωσε ότι ο κόσμος είναι περισσότερο φοβισμένος παρά εναντιωμένος σε τέτοιες επενδύσεις και πως το ζητούμενο είναι να πειστούν όλοι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μολύνουν το περιβάλλον. «Πάντα κάτι καινούργιο τρομάζει. Υπάρχει απουσία ελέγχων από τους αρμόδιους μηχανισμούς στη χώρα μας, αλλά εγώ θέλω ό,τι είναι να φανεί να φανεί με εικόνες και όχι με εκθέσεις ιδεών», τόνισε χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τίποτα σε κανέναν. Αλλά με τόση κόντρα από την άλλη πώς θα έρθει η ανάπτυξη;».

«ΑΥΡΙΟ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ»
Οι δηλώσεις της κ. Πατουλίδου προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους των Βασιλικών και της Θέρμης, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους απάντησαν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση. «Αύριο στη συνεδρίαση της μητροπολιτικής επιτροπής ετοιμαζόμαστε για τη μητέρα των μαχών. Η αντίστασή μας στην κατασκευή και τη λειτουργία των εργοστασίων θα είναι μεγαλύτερη και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία απόφαση που θα βάλει ταφόπλακα στην περιοχή μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βασιλικών Στέλιος Δούμπλιος. Ανέφερε ακόμη ότι η μητροπολιτική επιτροπή πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της τόσο τη θέση των επιστημόνων όσο και τη λαϊκή βούληση. Μάλιστα η επιτροπή αγώνα κατά των μονάδων βιομάζας ερωτά την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Β. Πατουλίδου «γιατί αναβάλατε την απόφαση-γνωμοδότηση, αφού είστε πεπεισμένη ότι οι μονάδες αυτές είναι προς καλό και δεν μολύνουν το περιβάλλον; Πότε λέγατε την αλήθεια, στη συνεδρίαση ή στη συνέντευξη;». Ασκεί μάλιστα κριτική στη διοίκηση του μητροπολιτικού οργάνου, σημειώνοντας πως, «αν κάποιος φοβάται για το πολιτικό κόστος, είστε εσείς ως διοίκηση. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη λειτουργία των δύο αυτών μονάδων όχι από φόβο, αλλά επειδή ως επιτροπή αγώνα και ως κοινωνία γνωρίζουμε καλά ότι στην ίδια περιοχή υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, σπίτια και σχολεία».