Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ Με τηγανόλαδο θα… ζεσταθούν ακόμα δύο σχολεία

Περισσότερα από 1.000 λίτρα βιοκαυσίμου, που παρήχθησαν από την επεξεργασία τηγανόλαδου, θα παραδώσει σήμερα ο δήμος Νεάπολης - Συκεών σε δυο σχολικές μονάδες, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσής τους.
Με την ποσότητα αυτή ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της ενεργειακής αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενώ αμέσως μετά θα προχωρήσει αντίστοιχο πρόγραμμα, για να ζεσταθεί και το δημοτικό κολυμβητήριο Συκεών.
Συγκεκριμένα, τα 1100 λίτρα θα παραδοθούν σήμερα στο 1ο ολοήμερο νηπιαγωγείο Πεύκων (400 lt) και το ειδικό δημοτικό σχολείο Πεύκων (πρώην ΨΚΒΕ, 700 lt), στις 10 π.μ. και 11.30 π.μ. αντίστοιχα. Προηγήθηκαν άλλες πέντε παραδόσεις βιοκαυσίμου 2.203 λίτρων σε σχολικές μονάδες, στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης των μαγειρικών ελαίων.
Την πρωτοπόρο αυτή δράση ξεκίνησε πρώτος ο πρώην δήμος Συκεών το 2010, στο πλαίσιο της πολυμέτωπης οργανωμένης εκστρατείας ανακύκλωσης με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων, για να συνεχιστεί και να επεκταθεί με νέα δυναμική από το νέο «καλλικρατικό» δήμο Νεάπολης - Συκεών και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες (Νεάπολης, Πεύκων, Αγ. Παύλου, Συκεών).
Την περίοδο αυτή, και σε διάστημα τεσσάρων ετών, συγκεντρώθηκαν συνολικά 12.105 λίτρα τηγανόλαδου, από τα οποία στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας παραδόθηκαν 6.550 lt για την παραγωγή 5.900 lt βιοντίζελ, από τα οποία τα 3.303 κατέληξαν στις δεξαμενές των σχολείων και τα υπόλοιπα 2.597 lt παρέμειναν στο ΤΕΙ για τις δικές του ανάγκες.
Η υπόλοιπη ποσότητα των περίπου 5.500 lt προορίζεται για αξιοποίηση τους και κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών του δημοτικού κολυμβητηρίου Συκεών με την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον απολογισμό της περιόδου 2011-2014, η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών (νοικοκυριά, σχολικές μονάδες, επιχειρήσεις) έφθασε στις 1.811 ενεργές συμμετοχές. Όλοι μαζί, στο πλαίσιο της οργανωμένης και σταθερής εκστρατείας, συνέβαλαν στη συγκέντρωση 12.105 λίτρων μαγειρικών ελαίων, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στους υγρούς αποδέκτες της περιοχής.

"Μ"