Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Βαρκελώνη: Έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών | Πορτοκαλί καπνός καλύπτει την πόλη

Τρεις τραυματίες

Πυκνός πορτοκαλί καπνός «πνίγει» έξι μικρές πόλεις κοντά στη Βαρκελώνη, μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών σήμερα το πρωί. 

Οι αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους ώστε να μην εισπνέουν τα επιβλαβή χημικά. Η έκρηξη, η οποία οφείλεται στην ανάμειξη δύο χημικών κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους, τραυμάτισε τρεις ανθρώπους. 


Τις πρώτες πρωινές ώρες, οι αρχές αποφάσισαν να σταματήσουν τα δρομολόγια των τρένων και των μετρό μέχρι να διαλυθεί το επιβλαβές σύννεφο. Μέχρι το μεσημέρι, οι ιατρικές υπηρεσίες της Βαρκελώνης συνιστούσαν σε παιδιά, ηλικιωμένους και έγκυες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους. 



Αναλυτικά:

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά σήμερα όταν έξω από ένα εργοστάσιο που απέχει 70 χιλιόμετρα από τη Βαρκελώνη σημειώθηκε μια έκρηξη κατά τη μεταφορά τοξικών προϊόντων, με αποτέλεσμα η περιοχή να καλυφθεί με ένα τεράστιο πορτοκαλί νέφος.

Λόγω του νέφους που σχηματίστηκε οι αρχές της Καταλονίας κήρυξαν συναγερμό στις πέντε κοινότητες γύρω από το εργοστάσιο, και κάλεσαν τους 64.500 κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους, με κλειστά τα παράθυρα. Το πορτοκαλί νέφος ωστόσο διαλύθηκε μετά από μία ώρα. Τα μέτρα περιορίστηκαν στα παιδιά κάτω των τριών ετών, τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς, ενώ οι αρχές προχώρησαν στην πλήρη άρση τους στις 16:00 (ώρα Ελλάδας).

"Έγινε μια έκρηξη ή μια χημική αντίδραση λόγω της ανάμιξης προϊόντων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους" μπροστά από το εργοστάσιο της εταιρείας Simar στη βιομηχανική ζώνη Ιγουαλάδα, διευκρίνισε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καταλονίας. Το εντυπωσιακό πορτοκαλί νέφος, πολλές φωτογραφίες του οποίου αναρτήθηκαν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης από κατοίκους της περιοχής, "προκλήθηκε λόγω της χημικής αντίδρασης" του νιτρικού οξέος (που είναι διαβρωτικό και τοξικό) με θείο και σίδηρο καθώς και με ένα ακόμη στοιχείο που δεν έχει διευκρινιστεί, ανέφεραν οι τοπικές αρχές σε ανακοίνωσή τους.

Από την έκρηξη υπέστησαν ελαφρά εγκαύματα δύο εργαζόμενοι της εταιρείας που είχε αναλάβει τη μεταφορά των χημικών προϊόντων και ένας υπάλληλος της Simar.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε 22 κλήσεις από ανθρώπους που ζητούσαν βοήθεια γιατί αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα.

e-typos.com