Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Ο γηραιότερος Έλληνας γιορτάζει σήμερα τα 113 χρόνια της ζωής του

Σήμερα εορτή του Αγίου Χαραλάμπους,  ο κυρ Χαράλαμπος Μητσόγλου δεν εορτάζει μόνο την ονομαστική γιορτή,  αλλά και τα 113α   γενέθλια του. Ο κ. Μητσόγλου ο οποίος γεννήθηκε το 1902 στο χωρίο Ντουζ Αγά της Πάφρας του Πόντου, κλείνει σήμερα τα 113 χρόνια της ζωής του.
Τις τελευταίες ήμερες ο κυρ Χαράλαμπος είναι κλινήρης και οι ευχές όλων μας είναι σύντομα να αναρρώσει, για να συνεχίσει να μας αφηγείται τα ιστορικά γεγονότα που βίωσε κατά την διάρκεια του ξεριζωμού του ποντιακού Ελληνισμού.
Είναι ο άνθρωπος που είδε την σφαγή των συμπατριωτών του στο Χωριό Σούρμελο, τις ορδές του Τοπάλ Οσμάν να καίνε και δολοφονούν χωρίς οίκτο. Είδε να σκοτώνουν τους γονείς του και τους συγγενείς του. Είδε και έζησε την μεγάλη σφαγή στην Πάφρα. Το 1924 ήρθε μαζί  με άλλους συμπατριώτες του στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε αρχικά στο χωριό Κοκκινοχώρι  και στην συνέχεια στην Νυμφόπετρα Λαγκαδά. Σήμερα ζει στον Ασκό Θεσσαλονίκης μαζί με την μικρότερη κόρη του Μαρία και τον Γαμπρό του Ιορδάνη.
Χρόνια σου  πολλά κυρ Χαράλαμπε.

Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο η απονομή τιμητικής πλακέτας από δήμαρχο Βόλβης κ. Δημήτρη Γαλαμάτη  στον κ. Μητσόγλου το 2011 για τα 111α γενέθλια του