Σύντομα θα τοποθετηθεί το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε σημείο της Αθήνας, εφόσον το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έδωσε την έγκρισή του και για τα δύο σημεία που έχουν προταθεί από τον Δήμο Αθηναίων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», πρόκειται για τη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Ολγας και Βασιλίσσης Αμαλίας στο Ζάππειο ή στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο.
Χθες, πάντως, ο δήμαρχος του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης Μίμης Φωτόπουλος ζήτησε με επιστολή του από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να παραχωρηθεί στην πόλη του ως δωρεά το συγκεκριμένο άγαλμα, που, όπως τονίζει, δεν έχει βρει εδώ και 21 χρόνια δημόσιο χώρο να τοποθετηθεί στην Αθήνα.
Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε το 1992 από τον ακαδημαϊκό και πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννη Παππά. Το έργο έχει δοθεί εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια ως δωρεά στον Δήμο Αθηναίων από το υπουργείο Πολιτισμού, άλλα έως και σήμερα παραμένει στην αυλή του δημιουργού του, καθώς υπήρχαν πάντα προσκόμματα στο να εξευρεθεί χώρος τοποθέτησης στην Αθήνα. Μάλιστα, επί δημαρχίας του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατασκευάστηκε βάθρο για την τοποθέτηση του αγάλματος, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον τότε δήμαρχο και φέρει και τη σχετική επιγραφή. Ομως το άγαλμα δεν μεταφέρθηκε ποτέ επί του βάθρου.
Πρόσφατα 24 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επανέφεραν το θέμα στο προσκήνιο ζητώντας εκ νέου να βρεθεί δημόσιος χώρος τοποθέτησης και κατηγορώντας τον Δήμο Αθηναίων για αδιαφορία και ολιγωρία.
Ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε από τις υπηρεσίες του δήμου να προτείνουν τα δύο προαναφερόμενα σημεία και στη συνέχεια ο δήμος υπέβαλε τις προτάσεις στο ΚΑΣ, που έδωσε το «πράσινο φως». Ο δημιουργός του έχει πλέον αποβιώσει –σε ηλικία 92 ετών– ενώ το χάλκινο άγαλμα, μικρό σχετικά σε μέγεθος, παρουσιάζει τον Μέγα Αλέξανδρο σε μικρότερη ηλικία από ό,τι οι συνήθεις απεικονίσεις, έφηβο πάνω στο άλογό του, σε φάση περιπάτου.
iefimerida.gr