H Κίνα αναδεικνύεται σταδιακά σε ένα είδος «δανειστή ύστατης προσφυγής» για χειμαζόμενες οικονομίες. Παράλληλα επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στη Λατινική Αμερική. Το γεγονός λοιπόν ότι η Αργεντινή στρέφεται σε αυτήν για βοήθεια, μετά την τεχνική στάση πληρωμών στην οποία οδηγήθηκε τον Ιούνιο, «λέει» πολλά.
Κατ’ αρχήν, γίνεται η τέταρτη χώρα μετά τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό, που έχοντας αποκλεισθεί από τις αγορές κεφαλαίου προσβλέπει στη στήριξη του Πεκίνου. Για την ακρίβεια, προσβλέπει στα ιλιγγιώδη συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας που αγγίζουν τα 4 τρισ. δολάρια. Από αυτή τη δεξαμενή έχουν ήδη διατεθεί 27,5 δισ. σε επενδύσεις στη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό.
Αν και ανακοινώθηκε ως ανταπόδοση της επίσκεψης που πραγματοποίησε τον Ιούλιο στο Μπουένος Αϊρες ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, η προγραμματισμένη για τις 4 - 5 Φεβρουαρίου επίσκεψη της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες στο Πεκίνο αντανακλά την προσπάθεια να συσφίγξει περαιτέρω τις σχέσεις συνεργασίας με τον ασιατικό οικονομικό γίγαντα.
Νέες επενδύσεις
Είχε προηγηθεί προ ημερών η απόφαση του Πεκίνου να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις αξίας 250 δισ. δολαρίων στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, ενώ ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Αργεντινή έχει μεσολαβήσει διμερής συμφωνία για συνολικές επενδύσεις του Πεκίνου ύψους 23 δισ. δολαρίων κυρίως στους κλάδους της ενέργειας, των ορυχείων και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αργεντινής, η Κίνα δεσμεύθηκε να επεκτείνει τις αγορές της σε τοποθετήσεις στρατηγικής σημασίας στην εξόρυξη μετάλλων αλλά και στην παραγωγή κρέατος και δημητριακών.
Μιλώντας, άλλωστε, για «στρατηγική σχέση εταίρων», οι δύο χώρες έχουν από το καλοκαίρι προχωρήσει σε μια σειρά συμφωνιών που, μεταξύ άλλων, προβλέπουν επένδυση του Πεκίνου ύψους 2,09 δισ. δολαρίων στο σιδηροδρομικό δίκτυο μεταφοράς φορτίου της Αργεντινής και τη δέσμευσή του να χρηματοδοτήσει δύο υδροηλεκτρικά φράγματα στην Παταγωνία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Μπουένος Αϊρες, το Πεκίνο θα διοχετεύσει 4,7 δισ. στα εν λόγω φράγματα στην επαρχία της Σάντα Κρουζ, οδηγώντας σε αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 31% έως 41%. Στην περίπτωση αυτή τα οφέλη θα είναι καθοριστικά για την Αργεντινή που έως τώρα καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από εισαγωγές, με αποτέλεσμα να μειώνονται διαρκώς τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα. Το μεγαλύτερο όφελος όμως, έως τώρα, έχει προσπορισθεί η Αργεντινή από τη διμερή συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων ύψους 11 δισ. δολαρίων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής έχει ήδη επωφεληθεί τα μέγιστα καθώς έχουν ήδη διοχετευθεί στην κεντρική τράπεζά της κεφάλαια ύψους 2,3 δισ. δολαρίων.
Παράλληλα, επίκειται περαιτέρω ένεση συναλλάγματος ύψους 400 εκατ. δολαρίων πάντα από το Πεκίνο. Η συμφωνία έχει σταθεί σωτήρια για το Μπουένος Αϊρες, καθώς έχει ενισχύσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας. Σημειωτέον ότι τον Οκτώβριο το Πεκίνο υπέγραψε ανάλογη συμφωνία τριετούς ισχύος με τη Μόσχα που καλύπτει συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους 24 δισ. δολαρίων.
Βενεζουέλα - Ρωσία
Η περαιτέρω προσέγγιση Μπουένος Αϊρες - Πεκίνου γίνεται γνωστή λίγες ημέρες μετά την είδηση πως ο πρόεδρος της υπερχρεωμένης Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, ανακοίνωσε από το Πεκίνο την πρώτη οικονομική στήριξη της Κίνας. Πρόκειται για κεφάλαια ύψους 20 δισ. που θα διοχετεύσει το Πεκίνο στη στήριξη της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, σε κοινωνικά προγράμματα αλλά και στον πετρελαϊκό κλάδο.
Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, μετά τη συμφωνία που συνήψε προσφάτως ο πρόεδρος Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογό του για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου επί μια δεκαετία, είναι σαφές ότι η Κίνα αποτελεί για τη Μόσχα εναλλακτική των ευρωπαϊκών αγορών από τις οποίες αποξενώνεται σταδιακά από τη στιγμή που κλιμακώθηκε η κρίση στην Ουκρανία.
Η ενεργειακή «Δύναμη της Σιβηρίας»
Καθοριστική για την οικονομία της Ρωσίας, αν και σίγουρα δεν αποτελεί βοήθεια αλλά σύγκλιση συμφερόντων, είναι η κολοσσιαία συμφωνία που υπέγραψε τον Νοέμβριο η Μόσχα με το Πεκίνο και προβλέπει την προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου από τη δυτική Σιβηρία στην ενεργοβόρο οικονομία της Κίνας. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Gazprom θα πουλάει στην κινεζική κρατική πετρελαϊκή CNPC κάθε χρόνο 30 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου επί τρεις δεκαετίες προς 400 δισ. δολάρια. Είχε προηγηθεί η συμφωνία «μαμούθ» του Μαΐου του 2014, που προβλέπει «το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στον πλανήτη την επόμενη τετραετία», σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου προέδρου. Πρόκειται για τον αγωγό «Δύναμη της Σιβηρίας», που όταν ολοκληρωθεί γύρω στο 2018 με 2020 βάσει του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος, η Κίνα θα προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο για τριάντα χρόνια με τιμές κυμαινόμενες από 350 έως 380 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα. Οι διμερείς αυτές συμφωνίες συνεπάγονται πως το κινεζικό νόμισμα, το γουάν, θα μετατρέπεται άμεσα σε ρωσικά ρούβλια και οι δύο χώρες θα παρακάμπτουν το δολάριο, στο οποίο γίνονται παραδοσιακά οι συναλλαγές στο εμπόριο πετρελαίου.
ΡΟΥΜΠΙΝΑ ΣΠΑΘΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ