Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Καταδικάστηκε ζευγάρι για πλαστά χαρτονομίσματα

Ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών η οποία μετατρέπεται προς 5 ευρώ την ημέρα, επιβλήθηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε 37χρονο από το Κερατσίνι Αττικής και 33χρονη από τη Γεωργία που κατηγορούνταν για κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.
Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό και οι δύο κατηγορούμενοι διατήρησαν τις ποινές που τους είχαν επιβληθεί και πρωτόδικα, τον Ιούνιο του 2013 από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορείται και 26χρονη από την Αρμενία η οποία αναζητείται με ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος της για άλλη υπόθεση επίσης παραχάραξης, χωρίς όμως να έχει μέχρι σήμερα συλληφθεί. Η συγκεκριμένη κατηγορούμενη από την Αρμενία στο πρωτόδικο δικαστήριο κρίθηκε ένοχη ερήμην και καταδικάστηκε συνολικά σε κάθειρξη 11 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου 2008 από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου οι οποίοι μέσα σε λίγες ώρες και μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα και προανάκριση εντόπισαν και συνέλαβαν τον 37χρονο και τις δύο γυναίκες.

Στη κατοχή των δραστών είχαν βρεθεί συνολικά 27 πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ αρίστης κατασκευής, τα οποία επρόκειτο να διατεθούν σε καταστήματα της περιοχής μας, καθώς και το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ που εκτιμάται από την αστυνομία ότι ήταν το «κέρδος» τους από τις μέχρι τότε συναλλαγές τους. Το σχέδιο των δραστών απλό αλλά αποτελεσματικό. Πήγαιναν σε κάποιο κατάστημα, αγόραζαν κάτι μικρής αξίας περίπου 20 ευρώ, έδιναν το πλαστό χαρτονόμισμα των 100 ευρώ, έπαιρναν ρέστα, τα οποία βέβαια ήταν αληθινά και έφευγαν ανενόχλητοι.

Μετά τη σύλληψη και απολογία τους, ο 37χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος όμως τον Ιούλιο του 2009 κατά την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης από το αρμόδιο δικαστήριο, μετά από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του, κ. Δημήτρη Ράπτη, το δικαστήριο αποφάσισε να αντικατασταθεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης για τον 37χρονο με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης κάθε 1η και 15η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και τη καταβολή εγγύησης ποσού 2000 ευρώ.

Σε ότι αφορά τις δύο γυναίκες είχαν αφεθεί ελεύθερες με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης τους κάθε 1η και 15η του μήνα και τη καταβολή εγγύησης ποσού 5.000 ευρώ η κάθε μία. 

Με δηλώσεις του στις 10 Ιουλίου 2009 στη «Ροδιακή» ο 37χρονος από το Κερατσίνι επεσήμανε πως ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση και πως βρέθηκε μπερδεμένος και προφυλακισμένος εξαιτίας της κατάθεσης της 26χρονης από την Αρμενία συγκατηγορούμενης του, η οποία αναζητείται με ένταλμα σύλληψης, δεν τήρησε τους περιοριστικούς όρους που της επιβλήθηκαν από την ανακριτική αρχή, αλλά ούτε και φυσικά ενώπιον του δικαστηρίου πρόκειται να βρεθεί!

Ο 37χρονος σε μία εκ βαθέων συζήτηση, αναφέρθηκε και στην άλλη υπόθεση για παραχάραξη χαρτονομισμάτων στο Πόρο, για την οποία η 26χρονη αφού τον ενέπλεξε και συνελήφθη, ένα μήνα αργότερα η ίδια εμφανίστηκε στον ανακριτή για να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, πήρε πίσω τα όσα αρχικά είχε καταθέσει εναντίον του, και ανέφερε τους πραγματικούς δράστες της υπόθεσης, χωρίς όμως ποτέ η ίδια να έχει τη παραμικρή επίπτωση από τις πράξεις της, σε αντίθεση με όλους τους άλλους. Με όλα αυτά αποδεικνύεται αυτό που από την αρχή δηλώνει ο 37χρονος, πως δηλαδή όλα τα δημιούργησε η 26χρονη εξαιτίας διαφορών που είχαν.

Ο ίδιος είπε πως άλλωστε δεν είχε λόγους να διακινήσει πλαστά χαρτονομίσματα αφού, τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία, όχι μόνο επαρκούν για τη κάλυψη των αναγκών του, αλλά είναι και αρκετά περισσότερα και προκαλεί τον οποιοδήποτε να βρει έστω και ένα άτομο από το νησί μας, στον οποίο να έχει δώσει πλαστό χαρτονόμισμα!

Ο 37χρονος προσέθεσε πως στο νησί μας έρχεται από το 1991 και μάλιστα έχει δραστηριοποιηθεί και επαγγελματικά, είναι γνωστός και διατηρεί φιλίες με αρκετούς κατοίκους γεγονός που τουλάχιστον είναι αποτρεπτικό για να διαπράξει τα όσα του καταλογίζονται.

rodiaki.gr