Γράφει η
Σοφία Βούλτεψη
Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα εκτός συνόρων – και πάντως όχι εκείνοι που βλέπουν στον καθρέφτη τους τον περιούσιο ηγέτη της περιούσιας χώρας και τους συνομιλητές τους ως αρκούδες που θα τους βαράνε τα νταούλια – πιθανότατα πληροφορήθηκαν πως στη Σουηδία υπάρχει κυβερνητική κρίση.
Στις 3 Δεκεμβρίου, ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο του 2015 μετά την αποτυχία της κεντροαριστερής κυβέρνησής του, κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, να περάσει το πρώτο της σχέδιο προϋπολογισμού από το κοινοβούλιο.
Ο κ. Λεβέν έδωσε αμέσως συνέντευξη Τύπου και δήλωσε πως το κοινοβούλιο, έχοντας την προηγουμένη απορρίψει τον προϋπολογισμό, έδωσε εντολή να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι.
Αυτό που προκάλεσε την πολιτική κρίση στη Σουηδία – ο Λεβέν είχε δεν είχε δυο μήνες στον πρωθυπουργικό θώκο – ήταν η απόφαση του ακροδεξιού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες» να υποστηρίξει το σχέδιο προϋπολογισμού που είχε υποβάλει ο κεντροδεξιός συνασπισμός της αντιπολίτευσης.
Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες είναι το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας και διαθέτει 49 έδρες σε σύνολο 349.
«Θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε κάθε κυβέρνηση ή πρόταση για τον προϋπολογισμό που θα υποστηρίζουν την αύξηση της μετανάστευσης ή που θα δίνουν στους Πράσινους αποφασιστική επιρροή στη μεταναστευτική πολιτική», είχε ανακοινώσει το ακροδεξιό κόμμα μια εβδομάδα νωρίτερα.
Σύμφωνα με τους Σουηδούς Δημοκράτες, ο προϋπολογισμός έχει υποστεί μεγάλες περικοπές σε ζωτικούς τομείς, επειδή σ’ αυτόν εντάχθηκαν υπερβολικά μεγάλα ποσά για τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό μεταναστών που υποδέχεται η Σουηδία.
Η Σουηδία έχει προ πολλού πάψει ο παράδεισος που όλοι γνωρίζαμε.
Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα θηριώδες ιδιωτικό χρέος και με κινδύνους ανάλογους με αυτούς που προκάλεσαν την μεγάλη κρίση στην Ισπανία και στην Ιρλανδία το 2008.
Παράλληλα, απειλητικό κάνει την εμφάνισή του το φάσμα της ανεργίας, καθώς μεγάλες παραδοσιακές σουηδικές επιχειρήσεις προχωρούν σε μαζικές απολύσεις.
Παράδειγμα η Βόλβο, που απασχολεί 110.000 εργαζόμενους παγκοσμίως και ανακοίνωσε περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας.
Την ίδια ώρα, η Σουηδία παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά υποδοχής μεταναστών, αλλά και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απονομής ιθαγένειας.
Το 2012, έδωσε 50.200 ιθαγένειες – ή το 6,1% του ευρωπαϊκού συνόλου.
Φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτε άλλο για να καταλάβουμε πως αν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω στη Σουηδία, εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν κάποιοι αποφάσιζαν να βαρέσουν το νταούλι για να χορέψουν οι δανειστές!
Αν δηλαδή βρίσκονταν σε θέση ευθύνης αυτοί που μπερδεύουν τους δανειστές με τις… αρκούδες!