Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Μέτρα για την αντιμετώπιση πλημμύρων

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στον ποταμό Λουδία και την Τάφρο 66 πραγματοποιήθηκε στην Κρύα Βρύση, με πρωτοβουλία των αντιπεριφερειαρχών Πέλλας και Ημαθίας, και με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε αρχικά στις πρόσφατες πλημμύρες του ποταμού Λουδία λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών και τη διοχέτευση των υδάτων και λυμάτων στις παρακείμενες γεωργικές εκτάσεις σε Ημαθία και Πέλλα, ενώ επισήμανε πως ο καθαρισμός του Λουδία και της Τάφρου 66 αποτελούν αλληλένδετα έργα και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ενιαία παρέμβαση. Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικισμοί από τις ανεπαρκείς αντιπλημμυρικές και αποστραγγιστικές υποδομές και απευθύνθηκε σε κάθε αρμόδιο της περιφερειακής και κεντρικής διοίκησης για την άμεση λήψη μέτρων για τις πρόσφατες καταστροφές.
Τα στελέχη του υπουργείου με επικεφαλής τον κ. Αντώνη Κοτσώνη ζήτησαν από τους αντιπεριφερειάρχες να εκπονηθούν (ή αν υπάρχουν ήδη να σταλούν στο υπουργείο) μελέτες με μακροχρόνιο ορίζοντα για την εξυγίανση του ποταμού Λουδία, της Τάφρου 66 και των παρακείμενων περιοχών. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, πρόεδροι και εκπρόσωποι των 11 Τ.Ο.Ε.Β. Ημαθίας, Πέλλας, εξέφρασαν την ανάγκη υλοποίησης συνολικού σχεδιασμού και πραγματοποίησης παρεμβάσεων για την επίλυση του προβλήματος που κάθε φορά επιτείνεται λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις ιδιοκτησίες των αγροτών, έχοντας και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο τοπικό οικοσύστημα.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Εν τω μεταξύ, πάνω από το όριο συναγερμού βρίσκεται η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πύθιο (στα 6,25 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70), γεγονός που αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητας των αρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η περιφέρεια, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, άνοιξε τα φράγματα του Πυθίου για τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου, πλημμυρίζοντας ελεγχόμενα από 6.500 έως 7.000 στρέμματα. Η αντοχή των αναχωμάτων εκτιμάται ότι θα δοκιμαστεί για τις επόμενες τέσσερις ημέρες και η περιφέρεια θα αναλάβει να ενισχύσει τα αναχώματα στα σημεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Λόγω της υπερχείλισης του Ερυθροπόταμου στο Διδυμότειχο, πνίγηκαν 240 πρόβατα και άγνωστος αριθμός νεογέννητων αρνιών.
Αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Κομοτηνή - Αλεξανδρούπολη που είχε διακοπεί προχθές εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί από τη βροχόπτωση. Ωστόσο, διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εγνατία οδό από τον κόμβο Αλεξανδρούπολης έως τον κόμβο Αρδανίου, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, λόγω εργασιών στα υπέργεια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυκλοφορία πραγματοποιείται από την εθνική οδό Αλεξανδρούπολης - συνόρων.