Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Θύμα της κακοκαιρίας ένας 63χρονος

  • Ένας 63χρονος είναι το δεύτερο θύμα των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών που πλήττουν τη Βόρεια Ελλάδα.
  • Τα πλημμυρικά φαινόμενα έγιναν αιτία να κλείσει χθες το απόγευμα ο μεγαλύτερος εμπορικός σταθμός του ΟΣΕ στην περιοχή της Διαλογής στο Ελευθέριο Θεσσαλονίκης, όπου οι σιδηροδρομικές γραμμές καλύφθηκαν από τα νερά.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σχολαρίου - Λαγκαδικίων Θεσσαλονίκης. Στο αυτοκίνητο επέβαινε και η 64χρονη κουνιάδα του, η οποία σώθηκε και μεταφέρθηκε με συμπτώματα υποθερμίας στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”, όπου νοσηλεύεται.
Στο συγκεκριμένο δρόμο είχε διακοπεί από νωρίς το πρωί της Δευτέρας η κυκλοφορία, λόγω υπερχείλισης χειμάρρου και η αστυνομία, όπως υποστηρίζει, είχε τοποθετήσει σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή Λαγκαδά κατάλληλη σήμανση προειδοποίησης των οδηγών, με κώνους, κορδέλες και πινακίδες. Ο 63χρονος όμως στις 11.20 μ.μ. της Δευτέρας προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του κάθετα το χείμαρρο και παρασύρθηκε. Πυροσβέστες της ΕΜΑΚ έσπευσαν στο σημείο και χρειάστηκαν δύο ώρες ερευνών για να εντοπίσουν το νεκρό άνδρα σε μεγάλη απόσταση από το σημείο που βρέθηκε το όχημα. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί του περασμένου Σαββάτου στη Νέα Σάντα Κιλκίς έχασε η ζωή του ένας 77χρονος, ο οποίος προσπάθησε με το τρακτέρ του να διασχίσει την κοίτη ενός χειμάρρου, όμως το όχημα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και ανατράπηκε. Ο άτυχος ηλικιωμένος έμεινε εγκλωβισμένος στο κουβούκλιο του τρακτέρ και έχασε τη ζωή του.
Οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα και καλλιέργειες, ξέχειλα ποτάμια, δρόμοι που έχουν μετατραπεί σε χείμαρρους, είναι η εικόνα που παρουσιάζουν πολλές περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Ημαθίας. Από χθες καταγράφονται πλημμύρες σε σπίτια, δρόμους και χωράφια στο δήμο Βόλβης, στους οικισμούς Σταυρού και Ασπροβάλτας. Συνεργεία του δήμου μαζί με την πυροσβεστική υπηρεσία προβαίνουν συνεχώς σε άντληση υδάτων. Στο δήμο Νέας Χαλκηδόνας, που επλήγη από την περασμένη Παρασκευή, έχουν καταγραφεί ζημιές σε κατοικίες, βιοτεχνίες και καλλιέργειες, ενώ από χθες και έως τις 16 Δεκεμβρίου γίνεται υποβολή των αιτήσεων για την αποκατάσταση των πληγέντων. Οι αιτήσεις κατατίθενται στο δημοτικό κατάστημα Χαλκηδόνας ή στο δημαρχείο Κουφαλίων. Τα πλημμυρικά φαινόμενα έγιναν αιτία να κλείσει χθες το απόγευμα ο μεγαλύτερος εμπορικός σταθμός του ΟΣΕ στην περιοχή της Διαλογής στο Ελευθέριο Θεσσαλονίκης, όπου οι σιδηροδρομικές γραμμές καλύφθηκαν από τα νερά.
Στο νομό Θεσσαλονίκης διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό που συνδέει το Σχολάρι με τα Λαγκαδίκια, στο δρόμο Λαγκαδά - Ηρακλείου, στη δημοτική οδό Λαγκαδά - Ασσήρου. Επίσης, εξαιτίας υπερχείλισης του ρέματος που βρίσκεται στην 8η οδό, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη δημοτική οδό από Ταγαράδες προς Θέρμη και λόγω της υπερχείλισης ρέματος έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη συμβολή των οδών Αεροπορίας και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εξάλλου, λόγω της υπερχείλισης του Γαλλικού ποταμού δεν διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους δημοτικούς δρόμους: Πεντάλοφος - Βουστάσια, Πεντάλοφος - Φιλαδέλφεια και Σίνδος - Βιολογικός Καθαρισμός. Ακόμη, στο Μελισσουργό έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μελισσουργού - Στανού - Αρναίας Χαλκιδικής.
Η κυκλοφορία διακόπηκε και σε σημεία επαρχιακών δρόμων των νομών Κιλκίς και Χαλκιδικής, όπου τα οχήματα κινούνται από παρακαμπτήριους δρόμους. Στο Κιλκίς, στο 6ο χλμ. της επαρχιακής οδού Κιλκίς - Μελανθίου, στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου - Φαναρίου, στην ισόπεδη διάβαση του Γαλλικού ποταμού επί της επαρχιακής οδού Αργυρούπολης - Σεβαστού και στο 1ο χλμ. της επαρχιακής οδού Μανδρών - Γαλλικού. Στη Χαλκιδική η κυκλοφορία διεκόπη στο 1ο χλμ. Μεταμόρφωσης - Μεταγγιτσίου, στην επαρχιακή οδό Βαρβάρας - Ολυμπιάδας, πριν από την κεντρική είσοδο του οικισμού Ολυμπιάδας, στην 1η είσοδο του δημοτικού διαμερίσματος Βραστάμων, στο 1ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ορμύλιας - Βατοπεδίου, στο 2ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ορμύλιας - Βραστάμων, στο 4ο χλμ. της επαρχιακής οδού Γοματίου - Ιερισσού, στο 3ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ν. Ηράκλειας - Ν. Καλλικράτειας, στο 4ο χλμ. επαρχιακής οδού Ν. Καλλικράτειας - Σωζόπολης και στο 2ο χλμ. της επαρχιακής οδού Αγίου Παύλου - Ν. Γωνιάς.
Εκτός της βροχής, χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και σε ορισμένα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται από το 15ο έως το 25ο χλμ. της επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας) και από το 20ό έως το 30ό χλμ. της επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου).

ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΗΚΑΝ ΕΠΙΒΑΤΕΣ
Ταλαιπωρία υπέστησαν, όπως κατήγγειλαν στη “Μ”, επιβάτες της χθεσινής πρωινής πτήσης (9.45 π.μ. FR3093) της Ryanair από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης στο αεροδρόμιο “Μποβέ” της Γαλλίας, η οποία δεν έγινε. Το αεροσκάφος που ερχόταν από την Αθήνα δεν κατάφερε να προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη και μετέβη στην Καβάλα. Στις 12.30 μετά το μεσημέρι ο πιλότος προσπάθησε να προσεγγίσει και πάλι το “Μακεδονία”, αλλά δεν τα κατάφερε λόγω της βροχής. Οι επιβάτες άρχισαν να διαμαρτύρονται και οι υπεύθυνοι τους πρότειναν να αλλάξουν εισιτήρια για την πτήση της Πέμπτης ή να αναχωρήσουν με βραδινή πτήση για Βρυξέλες και από εκεί να μεταβούν στη Γαλλία με λεωφορείο που θα μισθώσει η αεροπορική εταιρεία.