- Φωτιά τα νέα μέτρα για τους 40ρηδες, χάνουν χρήματα από τη σύνταξη και θα δουλεύουν ως και 12 επιπλέον έτη
- Από 2 ως και 12 χρόνια αυξάνονται τα έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση
- Παγώνουν οι συντάξεις ως το 2016 και μειώνονται οι νέες συντάξεις ως και 30%
Ενοποιήσεις ταμείων, πάγωμα αυξήσεων, μειώσεις συντάξεων, μείωση του ΕΚΑΣ, αύξηση ορίων ηλικίας και τέλος στις πρόωρες συντάξεις πριν από τα 62 έτη.
Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και φέρνουν τα πάνω κάτω για εκατομμύρια ασφαλισμένους σε όλα τα Ταμεία.
Μειώσεις παντού στις συντάξεις
Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με τα ποσά των συντάξεων. Σε αυτό θα πρέπει να ξεχάσουμε όλοι την προβλεπόμενη αύξηση κατά 3,2% στις κύριες συντάξεις. Το κόστος υπολογίστηκε στα 900 εκατομμύρια ευρώ και κάπως έτσι ... πήγε περίπατο λόγω της κατάστασης των Ταμείων και των πιέσεων της τρόικας.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά στο ΕΚΑΣ που σύμφωνα με τους υπολογισμούς λόγω λανθασμένης καταβολής υπήρξε υπέρβαση κατά 200 εκατομμύρια και έτσι έρχεται νέος υπολογισμός, κάτι που θα σημάνει μειώσεις για χιλιάδες συνταξιούχους.
Μεγάλοι χαμένοι οι σημερινοί 40ρηδες
Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι μειώσεις στα ποσά των συντάξεων.
Η τρόικα ζητά αλλαγή στον υπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση όλα τα έτη ασφάλισης και κάπως έτσι οι νέοι συνταξιούχοι θα έχουν απώλειες στο ποσό της σύνταξης ως και 30% σε σχέση με σήμερα.
Ταυτόχρονα η τρόικα ζητά μείωση της κρατικής επιδότησης στις κατώτατες συντάξεις οι οποίες κινδυνεύουν να πέσουν ακόμη και κάτω από τα 300 ευρώ.
Αύξηση ορίων ηλικίας σε όλα τα επίπεδα
Οι μεγάλοι χαμένοι είναι κυρίως οι 40ρηδες. Όσοι δηλαδή γεννήθηκαν από το 1975 και μετά θα δουν αύξηση στα όρια ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση κατά πέντε έτη, από τα 15 στα 20 δηλαδή ή από τα 4.500 στα 6.500 ένσημα.
Χάνουν τουλάχιστον 250.000 ασφαλισμένοι από τα νέα μέτρα
Σε όλα τα Ταμεία όμως για όλους τους υπαλλήλους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ουσιαστικά καταργούνται όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις πριν τα 62 έτη από το 2021.
Οι αλλαγές θα αρχίσουν με αύξηση κατά 2 έτη το 2019 και άλλα 2 έτη το 2021.
Κάπως έτσι αναγκάζονται να δουλέψουν επιπλέον έτη οι μητέρες ανηλίκων εκείνοι που συμπληρώνουν τα 25 έτη σε δημόσιο και ΔΕΚΟ και οι ασφαλισμένοι πριν το 1993.
Από τις αλλαγές αυτές πλήττονται ουσιαστικά 250.000 ασφαλισμένοι.
newsit