Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Πιο φθηνές οι κλήσεις προς κινητά από την 1η Ιανουαρίου

ΜΕΙΩΣΗ 7,2% ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ

Φθηνότερες θα είναι οι χρεώσεις για κλήσεις από σταθερά προς κινητά τηλέφωνα από την 1η Ιανουαρίου 2015 μετά τη μείωση στις τιμές χονδρικής στις οποίες θα προχωρήσουν οι τρεις εταιρείες (Cosmote, Vodafone, Wind).
Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου το τέλος τερματισμού για τις φωνητικές κλήσεις από όλα τα δίκτυα προς τους αριθμούς κινητής των Cosmote, Vodafone και Wind μειώνεται από 1,189 ευρωλεπτά ανά λεπτό σε 1,103 ευρωλεπτά ανά λεπτό, χωρίς ελάχιστη χρέωση και με χρέωση ανά δευτερόλεπτο. Στις τιμές αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ, ενώ η μείωση είναι της τάξεως του 7,2%.

Σταθερά 
ΟΤΕ και Wind ανακοίνωσαν ακόμη ότι υπάρχει μείωση και στις κλήσεις προς τα σταθερά δίκτυά τους, καθώς το σχετικό τέλος τερματισμού θα μειωθεί σε 0,0695 ευρωλεπτά ανά λεπτό από τα 0,0735 ευρωλεπτά ανά λεπτό. Και σε αυτή την περίπτωση η τιμή είναι χωρίς ΦΠΑ.

Συνήθως, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, μετά από κάθε μείωση των τελών τερματισμού, αναπροσαρμόζουν ανάλογα και τις χρεώσεις τους για κλήσεις προς τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ή αυξάνουν τα δωρεάν λεπτά ομιλίας που περιλαμβάνουν στα προγράμματά τους.

ΕΕΤΤ 
Υπενθυμίζεται ότι η μείωση αυτή των τελών τερματισμού έχει ουσιαστικά «επιβληθεί» από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία είναι και η αρμόδια ρυθμιστική αρχή. Πρακτικά, η ΕΕΤΤ έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μία διαδικασία σταδιακής μείωσης των τελών τερματισμού με στόχο να μειώσει το κόστος των τηλεφωνικών κλήσεων, κυρίως αυτές προς αριθμούς κινητής τηλεφωνίας. Το αποτέλεσμα είναι να έχει υπάρξει μία σημαντική μείωση, η οποία, πάντως, έχει επηρεάσει αρκετά και τα οικονομικά αποτελέσματα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

imerisia.gr