Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ICAC Ο λόγος για το βαμβάκι

Η Ελλάδα είναι σήμερα η βασική βαμβακοπαραγωγός χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πάνω από το 80% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες δέκα χώρες παγκοσμίως που παράγουν και εξάγουν βαμβάκι.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Η καλλιέργεια βαμβακιού παίζει σημαντικό ρόλο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς μ’ αυτήν ασχολούνται πάνω από 55.000 αγρότες, εξασφαλίζοντας πρώτη ύλη σε 70 εκκοκκιστικές μονάδες, σε δεκάδες εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, κλωστοϋφαντουργικές βιομηχανίες, αποτελώντας έτσι μοχλό στήριξης της απασχόλησης και της ανάπτυξης σε μεγάλες περιφέρειες της χώρας μας.
Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, απευθύνοντας χαιρετισμό στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βαμβακιού (ICAC), που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. “Αποτελεί τιμή για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρο τον κλάδο του βαμβακιού, η πραγματοποίηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα της συνεδρίασής της, στην οποία συμμετέχουν 40 βαμβακοπαραγωγικές χώρες του κόσμου”, τόνισε ο υπουργός. “Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας σημαντικής εκδήλωσης, παγκόσμιας εμβέλειας, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας”, υπογράμμισε ο κ. Καρασμάνης, “καθώς αφορά ένα εθνικό μας προϊόν, όπως είναι το βαμβάκι”. “Η πλούσια και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεματολογία της 73ης ολομέλειας της ICAC, που εστιάζεται κυρίως στην ενδυνάμωση της αλυσίδας παραγωγής και επεξεργασίας του βαμβακιού, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ορθών καλλιεργητικών πρακτικών, βελτίωση της παραγωγικότητας, του γενετικού υλικού, της ταξινόμησης και της προώθησης του προϊόντος στις διεθνείς αγορές, αντικατοπτρίζει και τη στρατηγική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στήριξη του βαμβακιού και των ελλήνων βαμβακοπαραγωγών”, τόνισε ο κ. Καρασμάνης.
Το 73ο συνέδριο της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (International Cotton Advisory Committee - ICAC) έχει τίτλο “Από τη γη στην ετικέτα: Ενδυνάµωση της παραγωγικής αλυσίδας βάµβακος”, ξεκίνησε την Κυριακή και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή 7 Νοεμβρίου. Χθες έγινε αναφορά στις πρακτικές υπεύθυνης παραγωγής. Στα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες είναι μέθοδοι για την ενίσχυση της θέσης του βάμβακος στη βιομηχανία, πρακτικές για τη βελτίωση της παραγωγής, καθώς και οι διεθνείς ανταλλαγές γενετικού υλικού. Η σημασία της ταξινόμησης στην παγίωση των πρακτικών εμπορίας του προϊόντος, οι σχέσεις μεταξύ των εισροών στην καλλιέργεια βάμβακος και η σημασία των logistics και του εθνικού branding στην προώθηση του βαμβακιού. Την Παρασκευή θα γίνει κλείσιμο των συζητήσεων και θα ξεκινήσουν περιηγήσεις.
Η χώρα μας από το 1947 είναι μέλος της ICAC, του μεγαλύτερου διεθνούς οργανισμού με αντικείμενο την παραγωγή, εμπορία και επεξεργασία του βάμβακος. Η ICAC ιδρύθηκε το 1939 και σήμερα συμμετέχουν ως μέλη οι περισσότερες βαμβακοπαραγωγές χώρεςμ καθώς και χώρες σημαντικοί καταναλωτές βάμβακος. Από τα 40 κράτη-μέλη, τα επτά είναι χώρες της ΕΕ (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Ελλάδα).