Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΟΙΞΕ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ

Στη διάθεση του κοινού τέθηκε λίγο μετά τις 07:00 το πρωί της Παρασκευής (14/11/2014) η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να διορθώσουν τα λάθη που έχουν γίνει στον ΕΝΦΙΑ.

Τα χρονικά περιθώρια –μέχρι νεωτέρας- θα είναι ασφυκτικά, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι δυνατότητα διόρθωσης των λαθών χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις υπάρχει μόνο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο, ήδη έχει δρομολογηθεί η κατάθεση τροπολογίας για την παράταση της προθεσμίας.

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να παρέμβουν σε πέντε διαφορετικές δηλώσεις επηρεάζοντας, αντίστοιχα, πέντε διαφορετικούς φόρους:

1. Τον ΕΝΦΙΑ του 2014

2. Τον ΦΑΠ του 2013

3. Τον ΦΑΠ του 2012

4. Τον ΦΑΠ του 2011 και

5. Τον ΦΑΠ του 2010 (σ.σ. το δικαίωμα τροποποιήσεων θα δοθεί μόνο στα φυσικά και όχι στα νομικά πρόσωπα).

Ειδικότερα, για τον ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι που θα προχωρήσουν σε διορθώσεις μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, θα παίρνουν αμέσως το νέο εκκαθαριστικό καθώς η εκκαθάριση θα γίνεται ηλεκτρονικά. Ειδική σήμανση υπάρχει στα εκκαθαριστικά όπου έχουν γίνει υπολογισμοί του φόρου βάσει παραδοχών. Ειδικά για τους φορολογούμενους οι οποίοι μέσα από τη διαδικασία της διόρθωσης γλιτώνουν φόρο άνω των 300 ευρώ, η εκκαθάριση δεν θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά και ο φορολογούμενος θα παραπέμπεται στην εφορία για έλεγχο.

newsbomb