Αυτοψίες και επιχειρήσεις καθαρισμού στα ρέματα που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του αρχίζει μέσα στις επόμενες ημέρες ο δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για τη θωράκιση της πόλης απέναντι στον κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων ενόψει της χειμερινής περιόδου.
Όπως γνωστοποίησε χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης του συντονιστικού τοπικού οργάνου πολιτικής προστασίας ο αντιδήμαρχος Κινητοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι αυτοψίες εκ μέρους των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών θα αρχίσουν από το ρέμα Κρυονερίου-Τριανδρίας-Μαλακοπής.
ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
Εξάλλου σύμφωνα με τον υποδιοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών νομού Θεσσαλονίκης, πύραρχο Δημήτρη Σιμιτζή, το συγκεκριμένο ρέμα βρίσκεται στο κόκκινο για την εκδήλωση πλημμύρων.
Σοβαρά προβλήματα, όπως παρατήρησε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής στη συνεδρίαση του συντονιστικού τοπικού οργάνου πολιτικής προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, καταγράφονται σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων και στην περιοχή της Ξηροκρήνης, στο κομμάτι από τη γέφυρα της Αγίων Πάντων μέχρι και την πλατεία Δημοκρατίας.
Πλημμυρικά φαινόμενα, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν στη σύσκεψη που οργανώθηκε για την προετοιμασία του σχεδιασμού και των δράσεων πολιτικής προστασίας, καταγράφονται και στην περιοχή της Μιχαήλ Ψελλού, πλησίον της γέφυρας της Βούλγαρη, που συναντά κανείς κατά την έξοδό του από τη Θεσσαλονίκη προς τη Χαλκιδική.
Ο κίνδυνος των πλημμύρων φαίνεται ότι αποτελεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τους φορείς που έχουν στην ευθύνη τους τον τομέα της πολιτικής προστασίας όχι μόνον κατά τη χειμερινή περίοδο αλλά ακόμη και το καλοκαίρι. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι κατά το περασμένο καλοκαίρι -στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου- το αυτοτελές τμήμα πολιτικής προστασίας της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η εκπρόσωπός του Ευδοκία Μάγκου, κλήθηκε να προσφέρει τη βοήθειά του στην αντιμετώπιση προβλημάτων που είχαν προκληθεί κατά κύριο λόγο από πλημμύρες και όχι από πυρκαγιές.
ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κινητοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού, ο οποίος έχει στην ευθύνη του τον τομέα της πολιτικής προστασίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη λάβει σειρά μέτρων, για να προστατεύσει τις περιοχές της πόλης που πλήττονται πιο άμεσα από συνθήκες παγετού ή χιονοπτώσεων.
Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Ζέρβας, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη προμηθευτεί 230 τόνους αλατιού που χρησιμοποιείται για τον αποχιονισμό δρόμων, ενώ διαθέτει υδροφόρα οχήματα και άλλα ειδικά μηχανήματα και φορτωτές.
Οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες έχουν ήδη προχωρήσει στη συσκευασία αλατιού αποχιονισμού σε σάκους, τους οποίους θα τοποθετήσουν μέσα σε μεταλλικά πλαίσια σε 50 ευαίσθητα σημεία της πόλης, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες. Τα σημεία αυτά βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην Άνω Πόλη, στις Σαράντα Εκκλησιές, στην Άνω Τούμπα και στην Τριανδρία, ενώ σάκοι με αλάτι αποχιονισμού τίθενται στη διάθεση σχολείων, νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και ΚΑΠΗ.
Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, όταν υπάρχει ενημέρωση από τη μετεωρολογική υπηρεσία για πιθανή χιονόπτωση ή παγετό, έχει προβλεφθεί δύο υδροφόρα οχήματα του δήμου να διανυκτερεύουν με προσωπικό στα ψηλά σημεία της πόλης.
Εξάλλου από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης, όπως πρόσθεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, αναμένεται να οργανωθούν δράσεις για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις οδηγίες προστασίας που πρέπει να ακολουθούν σε περιπτώσεις εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων μέσω της Δημοτικής Τηλεόρασης αλλά και μέσα από θεματικές δράσεις στα σχολεία της πόλης.