Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ως γνωστόν, η Σουηδία είναι μια από τις πιο ευημερούσες χώρες, παράδειγμα προς μίμηση επί δεκαετίες για τις επιδόσεις της στην οικονομική διαχείριση και στο κοινωνικό κράτος.
Παρ’ όλα αυτά, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα υπέρογκο ιδιωτικό χρέος που απειλεί την οικονομική σταθερότητα, με την κυβέρνηση να καταρτίζει σχέδιο αυστηρότερων κανόνων όσον αφορά στα ενυπόθηκα δάνεια.
Η χώρα βρίσκεται εκτεθειμένη σε κίνδυνο ανάλογο με αυτόν που αντιμετώπισαν το 2008 η Ισπανία και η Ιρλανδία, καθώς η πτώση των επιτοκίων δανεισμού, η έλλειψη στέγης και οι μειώσεις των φόρων συνέβαλαν να υπάρξει πλεονάζουσα ρευστότητα και αύξησαν τις τιμές των ακινήτων.
Αυτό που σχεδιάζεται είναι οι νέοι δανειολήπτες το ύψος του δανεισμού των οποίων θα ξεπερνά το 50% της αξίας των ακινήτων τους θα πρέπει να αποπληρώνουν ένα μέρος του κεφαλαίου, πέραν των τόκων, κάθε χρόνο.
Τέσσερις στους δέκα Σουηδούς έχουν πάρει δάνειο και πληρώνουν σήμερα μόνο τόκους, την ώρα που το επίπεδο του χρέους των νοικοκυριών στη Σουηδία, το οποίο ξεπερνά το 170% του διαθεσίμου εισοδήματος, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Μάλιστα, το ΔΝΤ έχει απευθύνει και σχετικές προειδοποιήσεις.
Στα τέλη του Οκτωβρίου, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας μείωσε το βασικό του επιτόκιο στο μηδέν, δηλαδή σε ένα επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο του 2009, όταν η σουηδική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 5%.
Την ίδια ώρα, η Βόλβο, η σουηδική κατασκευάστρια βαρέων οχημάτων καθώς και μηχανημάτων ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει 1.000 θέσεις εργασίας σε διεθνές επίπεδο, καθώς αποφάσισε να μετακινήσει ένα μέρος της κατασκευής των μηχανημάτων της στην Κίνα.
Ο όμιλος Βόλβο, που απασχολεί περίπου 110.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, ανέφερε ότι οι καταργήσεις θέσεων εργασίας εντάσσονται σε ένα σχέδιο μείωσης του λειτουργικού του κόστους κατά 3,5 δις κορόνες (474 εκ. δολάρια) στα τέλη του 2015.
Κατά τα λοιπά, κάποιοι εγχώριοι μάγοι θεωρούν ότι αρκεί το… μαγικό ραβδί τους.