Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Ταξίδι στην ιστορία των υπολογιστών

Συλλεκτικοί υπολογιστές των δεκαετιών '70 και '80, παιχνιδομηχανές και κονσόλες ανάμεσα στα εκθέματα. Στόχος της έκθεσης να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν την εξέλιξη της πληροφορικής οι νεότεροι

Ενας Apple II Plus, από τους... αρχαιότερους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που χρησιμοποιούνταν στο τέλος της δεκαετίας του '70 ως... γραφομηχανή, είναι μεταξύ των 50 που παρουσιάζονται σε έκθεση με συλλεκτικούς υπολογιστές, κονσόλες και παιχνιδομηχανές, την οποία φιλοξενεί από σήμερα έως και την Κυριακή η Θεσσαλονίκη ? Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 στους χώρους της.

Η έκθεση προσφέρει μια ξενάγηση σε συλλεκτικούς υπολογιστές της δεκαετίας του '70 και του '80 και καταλήγει στα μηχανήματα της δεκαετίας του '90. Οι παλαιότεροι και πιο σπάνιοι είναι εκτός από τον Apple II Plus (1977-1979), ένας Acorm BBC Model B (1981), ένας Daewoo CE-TEC MSX (1983), ενώ υπάρχουν ακόμη κονσόλες παιχνιδιών, ανάμεσά τους οι Sanwa 9015 (1978), Unimex Mark IX (1979), Sega Master System (1985), SNES (1990).

«Αν βάλει κάποιος όλους αυτούς τους υπολογιστές ταυτόχρονα σε λειτουργία, δεν φτάνουν σε απόδοση ένα απλό Ιpod τσέπης», λέει στο «Εθνος» ο προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών και συλλέκτης Γιώργος Πεζιρκιανίδης.

Σκοπός της ενδιαφέρουσας αυτής δράσης είναι να δώσει την ευκαιρία στους μεγαλύτερους σε ηλικία επισκέπτες που έζησαν εκείνη την εποχή να ταξιδέψουν στο παρελθόν και να θυμηθούν, ενώ οι νεότεροι, μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα μπορέσουν να δουν από κοντά αυτά τα μηχανήματα και να γνωρίσουν την ιστορία των υπολογιστών.

Οι συλλέκτες ανά τον κόσμο δίνουν... μάχη για να αποκτήσουν έναν τέτοιο υπολογιστή και έχουν πληρώσει μέχρι και 1.500€ - 2.000€ ή ακόμη και 3.000€ για να αποκτήσουν ένα φαινομενικά άχρηστο μηχάνημα.

«Για τους περισσότερους πρόκειται για άχρηστα κουτιά και πληκτρολόγια. Για εμάς που έχουμε πάθος είναι πολύτιμα κομμάτια για τη συλλογή μας», αναφέρει ο κ. Πεζιρκιανίδης και προσθέτει ότι «η αξία κάθε υπολογιστή δεν εξαρτάται από την παλαιότητά του, όσο από τον αριθμό των κομματιών που έχουν παραχθεί». Οι μαθητές των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων δεν διανοούνται πώς ήταν οι πρώτοι υπολογιστές και πώς λειτουργούσαν. Τους φαίνονται τεράστιοι σε όγκο και εξαιρετικά δύσχρηστοι. Οταν μάλιστα βλέπουν ότι η σύνδεση στο Διαδίκτυο γινόταν με εξωτερικές μονάδες τροφοδοσίας και απαρχαιωμένα -πλέον- μόντεμ.

Δίπλα σε κάθε υπολογιστή που φιλοξενείται στην έκθεση υπάρχει ένα σύντομο, συνοδευτικό κείμενο, με πληροφορίες για το έτος κατασκευής του και τον τρόπο λειτουργίας του. Πολλοί από αυτούς θα είναι σε λειτουργία και οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν πώς οι πρώτοι χρήστες δούλευαν με ηλεκτρονικό τρόπο και τι αποτελέσματα παρήγαν.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
"Εθνος"