Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΒΟΤΚΕΣ-ΜΠΟΜΠΕΣ Δύο παράνομα εργαστήρια στο νομό Θεσσαλονίκης


Βότκες-μπόμπες, που παρασκευάζονται σε παράνομα εργαστήρια εμφιάλωσης στη Θεσσαλονίκη, έχουν γεμίσει την αγορά της πόλης και όλης της Βόρειας Ελλάδας.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Αστυνομικοί του τμήματος προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της ασφάλειας αποκάλυψαν δύο εργαστήρια, ένα στον Πεντάλοφο και ένα στο Κορδελιό, από τα οποία κατέσχεσαν μεγάλη ποσότητα φιαλών με βότκες, το περιεχόμενο των οποίων εκτιμάται ότι είναι επικίνδυνο για τους καταναλωτές.
Οι δύο νεαροί ομογενείς, οι οποίοι συνελήφθησαν, χρησιμοποιούσαν πλαστές ετικέτες αλλά και χαρτοκιβώτια που παραπέμπουν σε γνωστή εταιρεία. Το περιεχόμενο των φιαλών όμως περιείχε πρόσμιξη αιθυλικής αλκοόλης και νερού, χωρίς να περνά από καμία επεξεργασία, όπως βρασμός και απόσταξη.
Το πρώτο εργαστήριο στον Πεντάλοφο εντοπίστηκε το πρωί της Τρίτης από τους αστυνομικούς, οι οποίοι συνέλαβαν 29χρονο, που κατηγορείται ότι είχε στήσει την «επιχείρηση-μπόμπα». Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. στην έφοδο διαπιστώθηκε ότι ο νεαρός ομογενής παρασκεύαζε βότκα αναμιγνύοντας αλκοόλη με απιονισμένο νερό. Σύμφωνα με τη δικογραφία την αλκοόλη προμηθευόταν παράνομα από τη Βουλγαρία και το απιονισμένο νερό από το εμπόριο στη χώρα μας. Χωρίς απολύτως καμία επεξεργασία, σύμφωνα με την κατηγορία, το παρασκεύασμα ονομαζόταν… βότκα και έμπαινε σε μπουκάλια ακριβώς ίδια με τις φιάλες που χρησιμοποιεί γνωστή εταιρεία βότκας. Στη συνέχεια ο ομογενής κατηγορείται πως κολλούσε στα μπουκάλια τις ετικέτες της συγκεκριμένης εταιρείας και τα τοποθετούσε σε χαρτοκιβώτια με το λογότυπο της ίδιας εταιρείας.
Προηγουμένως με ειδικό μηχανισμό, ο οποίος κατασχέθηκε από την ασφάλεια μέσα στην αποθήκη, τοποθετούσε στις φιάλες βαλβίδες ελεγχόμενης ροής, οι οποίες μέχρι πρότινος θεωρούνταν διασφάλιση της γνησιότητας των ποτών. Μάλιστα φέρεται ότι μετρούσε με αλκοολόμετρο τους βαθμούς του… διαλύματος.
Από το παράνομο εργαστήριο του Πενταλόφου κατασχέθηκαν 170 μπουκάλια με το παρασκεύασμα, δείγμα του οποίου έχει σταλεί για εργαστηριακή εξέταση στο χημείο. Ακόμη βρέθηκαν 2.350 λίτρα αλκοόλης, 63.000 πλαστές ετικέτες της συγκεκριμένης εταιρείας, δεκάδες βαλβίδες ελεγχόμενης ροής και πώματα, 1.200 κενές φιάλες, 61 δοχεία με απιονισμένο νερό και 129 χαρτοκιβώτια, στα οποία είχε τυπωθεί ο λογότυπος της εταιρείας, οι υπεύθυνοι της οποίας εξαπατήθηκαν.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ
Οι έρευνες μετά την αποκάλυψη του πρώτου εργαστηρίου οδήγησαν χθες και στη σύλληψη 25χρονου ομογενούς, ο οποίος κατηγορείται ότι έστησε παράνομο εργαστήριο στο Κορδελιό. Μάλιστα ο νεαρός κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε την ίδια εταιρεία, για να εμφανίζει την αλκοόλη ως βότκα, και εξετάζεται η σχέση μεταξύ των δύο.
Στο εμφιαλωτήριο αποκαλύφθηκε πως η μοναδική διαφορά στη μέθοδο ήταν ότι ο 25χρονος χρησιμοποιούσε νερό της βρύσης -η υπόλοιπη διαδικασία ήταν ακριβώς ίδια, χωρίς καμία επεξεργασία πέραν της απλής πρόσμιξης. Από το δεύτερο εργαστήριο πληροφορίες αναφέρουν ότι κατασχέθηκαν 300 φιάλες με αλκοόλη και νερό που εμφανίζονταν ως βότκες και είχαν επικολληθεί οι ετικέτες, όπως και χιλιάδες πλαστά αυτοκόλλητα.
Οι αστυνομικοί της ασφάλειας εξετάζουν έναν προς έναν τους παραλήπτες των παράνομων ποτών, τα οποία εκτιμάται ότι ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία. Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται πως μεγάλος αριθμός φιαλών διοχετευόταν σε νυχτερινά μπαρ της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας, όπως και σε μικρά συνοικιακά καταστήματα.