Αυτόνομη θέρμανση και ψύξη θα διαθέτει σε περίπου δύο μήνες το νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία μονάδα, τη μοναδική σε δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα πανελλαδικά, που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνοντας φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα το “Παπαγεωργίου” να έχει τη δική του θέρμανση το χειμώνα, ζεστό νερό συνεχώς και ψύξη το καλοκαίρι.
Της Νικολέττας Μπούκα
Το έργο χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος “Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη” του ΕΣΠΑ, ενώ η σύμβαση φτάνει στο ποσό των 2.209.080 ευρώ με ΦΠΑ (έναντι αρχικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ). Επίσης, εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο νοσοκομείο εξοικονόμηση 600.000 - 700.000 ευρώ ετησίως, σε σύγκριση με τα όσα πληρώνει σήμερα στη ΔΕΗ.
Μάλιστα, η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας χάρη στη νέα μονάδα θα μπορούσε να ξεπεράσει το 50% εάν οι κανονισμοί του ΕΣΠΑ δεν εμπόδιζαν το “Παπαγεωργίου” να διοχετεύει προς τη ΔΕΗ και να συμψηφίζει τα πλεονάσματα της ηλεκτρικής ενέργειας που θα έχει κατά τις απογευματινές-νυχτερινές ώρες και τις αργίες.
Η τελετή θεμελίωσης της σύγχρονης αυτής μονάδας πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και όχι του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν οι υποδιοικητές της 3ης υγειονομικής περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Νάνος και Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο υποδιοικητής της 4ης υγειονομικής περιφέρειας Κωνσταντίνος Μόσχος, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του “Παπαγεωργίου”, ο ιστορικός πρόεδρος Νίκος Παπαγεωργίου και η πρόεδρος της “Αντηρίδας” Ζωή Ψαρρά - Παπαγεωργίου.
“Αν προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε, τελικά πετυχαίνουμε. Αυτό αποδεικνύεται και από τη σύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργείται στο νοσοκομείο μας. Μάλιστα, εκτός από την εξοικονόμηση πόρων, καθοριστική θα είναι η συμβολή της και στην ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, σε σύγκριση με σήμερα που χρησιμοποιούμε πετρέλαιο και λιγνίτη”, δήλωσε ο πρόεδρος του δ.σ. του “Παπαγεωργίου” Βασίλειος Παπάς.
Παράλληλα, ανέφερε ότι στο νοσοκομείο ήδη λειτουργεί wi-fi για να μπορούν ασθενείς και επισκέπτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ τον προσεχή Μάρτιο θα λειτουργήσει το πρώτο στη Βόρεια Ελλάδα PET/CT για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.
Νοσοκομείο-πρότυπο το “Παπαγεωργίου”
Στολίδι της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας χαρακτήρισε το “Παπαγεωργίου” ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε ότι μεταφέρει και συμβολισμούς, αναφερόμενους στους αδερφούς Παπαγεωργίου, τους οποίους αποκάλεσε σύγχρονους εθνικούς ευεργέτες που ίδρυσαν το νοσοκομείο και απέδειξαν ότι υπάρχουν Έλληνες που αγαπούν και βοηθούν την πατρίδα τους.
“Το ‘Παπαγεωργίου’ αποτελεί μοντέλο και παράδειγμα προς μίμηση για τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, κυρίως για την εξαιρετική απορρόφηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και για την πρωτοποριακή λειτουργία της μονάδας παραγωγής θέρμανσης-ψύξης”, δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Παράλληλα, μετέφερε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας για τη στήριξη του νοσοκομείου, καθώς και όλων των μονάδων υγείας του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι, παρά τα όσα λέγονται, το ΕΣΥ στέκεται στα πόδια του, τα νοσοκομεία εφοδιάζονται ομαλά και δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Επίσης, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι έχουν διασφαλιστεί οι πόροι που έχει ζητήσει το “Παπαγεωργίου” για έργα που αφορούν την επόμενη προγραμματική περίοδο.
Τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου
Με τον όρο “συμπαραγωγή” (co-generation) ορίζεται μία εγκατάσταση που παράγει ηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιώντας μηχανή εσωτερικής καύσης που καταναλώνει φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, η ίδια εγκατάσταση, αξιοποιώντας τη θερμότητα της μηχανής και των καυσαερίων, παράγει θερμό νερό σε θερμοκρασίες που προσεγγίζουν τους 90 °C. H μονάδα του “Παπαγεωργίου” θα έχει δυνατότητα παραγωγής περίπου 1.600 KW ηλεκτρικής ισχύος, που αντιστοιχεί στο 76% της μέγιστης ζήτησης στις ώρες αιχμής των εργάσιμων ημερών λειτουργίας του νοσοκομείου και περίπου 1.400.000 KCal/h θερμικής ισχύος, ποσότητα ικανή να θερμάνει πλήρως το χειμώνα στη Θεσσαλονίκη 8 - 10 τετραώροφες πολυκατοικίες.
Στο συγκρότημα προβλέπεται επιπλέον ένας ψύκτης “προσροφητικού” τύπου, που κατά τους θερινούς μήνες θα αξιοποιεί το θερμό νερό (που δεν χρειάζεται για θέρμανση) για την παραγωγή ψυχρού νερού κλιματισμού. Μιλάμε δηλαδή στην ουσία για “τρι-παραγωγή” (ηλεκτρισμός - θερμό νερό - ψυχρό νερό), που θα καταστήσει το νοσοκομείο σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτόνομο σε ενεργειακές ανάγκες.
Ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να επισημανθεί η καθαρότητα του καυσίμου που χρησιμοποιείται (φυσικό αέριο αντί λιγνίτη και πετρελαίου, που κατά 55% χρησιμοποιεί η ΔΕΗ) και ο μηδενισμός του κόστους μεταφοράς (τοπική παραγωγή αντί της μεταφοράς από Κοζάνη / Πτολεμαΐδα).
Συνάντηση για τα προβλήματα
Μετά την τελετή θεμελίωσης του έργου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, οι κύριοι Παππάς και Παπαγεωργίου μετέφεραν στο γενικό γραμματέα αιτήματα του νοσοκομείου όπως: τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, επιχορήγηση του “Παπαγεωργίου” για κάλυψη του συνολικού κόστους αμοιβών προσωπικού, ισότιμη χρηματοδότηση με άλλα δημόσια νοσοκομεία για εξόφληση των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές και πρόσληψη προσωπικού όλων των κλάδων.
Ο κ. Κοντοζαμάνης δεσμεύτηκε για άμεση χρηματοδότηση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για εξόφληση μέρους των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τακτικότερη χρηματοδότηση του νοσοκομείου σε σχέση με το παρελθόν.