Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Συρία: Ψεύτικο το βίντεο με τον 8χρονο ήρωα

ΕΡΓΟ ΟΜΑΔΑΣ ΝΟΡΒΗΓΩΝ
Προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και αναδημοσιεύτηκε από εκατομμύρια χρήστες του ίντερνετ. Φαίνεται όμως πως αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός του, καθώς όπως αποδείχθηκε το βίντεο που υποτίθεται πως έδειχνε έναν 8χρονο μικρό ήρωα να σώζει ένα συνομήλικο κοριτσάκι από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών στη Συρία ήταν ψεύτικο.

Συγκεκριμένα, το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε τον περασμένο Μάιο στη Μάλτα από μια Νορβηγών κινηματογραφιστών προκειμένου να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για τα όσα συμβαίνουν στην Συρία. Αν και εξαπατώντας, τα κατάφερε.

Ο σκηνοθέτης, Λαρς Κλέβμπεργκ, έγραψε το σενάριο μελετώντας βίντεο από ειδησεογραφικά πρακτορεία με τις συγκρούσεις στη Συρία. Οπως λέει, με τη δουλειά του, ήθελε να ασχοληθεί ο κόσμος με την τραγική μοίρα των παιδιών που χάνουν τη ζωή τους σε εμπόλεμες ζώνες.

«Στόχος μου ήταν να κάνω ένα βίντεο που να μοιάζει πραγματικό και να γίνει πιστευτό από όλο τον κόσμο, ο οποίος θα το μοιράζονταν και θα γέμιζε ελπίδα», δήλωσε μιλώντας στο BBC. Η ομάδα που το γύρισε είχε δουλέψει σε μεγάλες επιτυχίες του κινηματογράφου, όπως η «Τροία» και ο «Μονομάχος», ενώ οι φωνές που ακούγονται στο βίντεο είναι προσφύγων από τη Συρία που ζουν στη Μάλτα.

Το βίντεο μέσα σε λίγες μόνο ημέρες άγγιξε τις 4.000.000 προβολές.

"Εθνος"