Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ “OPEN DAYS 2014- 12η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ” ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Στην ετήσια τετραήμερη εκδήλωση “OPEN DAYS 2014 - 12η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων” που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 9 Οκτωβρίου 2014 στις Βρυξέλλες συμμετέχει, για μία ακόμη χρονιά, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο INNOVAge.
            Στη διάρκεια της εκδήλωσης «OPEN DAYS 2014 – 12η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων», πόλεις και περιφέρειες καλούνται να παρουσιάσουν τις δράσεις τους, να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα όπως η προώθηση της ανάπτυξης, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η εφαρμογή της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και να καταδείξουν την ιδιαίτερη σημασία του τοπικού και περιφερειακού επιπέδου πολιτικής στην ορθή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετέχει στο εργαστήριο «Επιπτώσεις των κουπονιών καινοτομίας ΤΠΕ (Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας) στις ΜΜΕ και στην περιφερειακή ανάπτυξη» που διοργανώνεται, στο πλαίσιο του έργου INNOVAge,  στις 7 Οκτωβρίου 2014 στο Centre Borschette της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετέχει στη συνάντηση της ομάδας καθοδήγησης αλλά και της ομάδας καινοτομίας του INNOVAge στις 6 Οκτωβρίου 2014 που επικεντρώνεται στην υλοποίηση των πιλοτικών δράσεων των εταίρων του έργου, στις οποίες  συμπεριλαμβάνεται η πιλοτική δράση της Π.Κ.Μ. σχετικά με την προετοιμασία του προγράμματος κουπονιών καινοτομίας για την ανεξάρτητη διαβίωση των ηλικιωμένων στην Π.Κ.Μ.
            Παράλληλα,  η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετέχει στο κοινό τελικό συνέδριο για τα έργα INNOVAge και CASA με τίτλο «Δημιουργώντας Ενότητα μέσα από τη Διαφορετικότητα: Μαθήματα Αειφορίας από την Ενεργό Γήρανση», που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου 2014 στο ξενοδοχείο  “The Hotel” στις Βρυξέλλες.
            Τα ευρωπαϊκά έργα INNOVAge και CASΑ έχουν ως βασικό αντικείμενο τη διαχείριση και αντιμετώπιση των πολύπλοκων  ζητημάτων  που ανακύπτουν από τη γήρανση του πληθυσμού και των πολλαπλών προκλήσεων που θέτει το μέλλον για την ευρωπαϊκή φροντίδα των ατόμων τρίτης ηλικίας. Τα έργα στοχεύουν στην εξεύρεση βιώσιμων, καινοτόμων και πρακτικών λύσεων που επιτρέπουν την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων τρίτης ηλικίας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στην οικονομικά εφικτή περίθαλψη για τους ηλικιωμένους καθώς και στην παρουσίαση νέων  τρόπων  σκέψης σχετικά με τη διάρθρωση των υπηρεσιών φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας, με τη χρήση καινοτόμων μεθοδολογιών  Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας  (ΤΠΕ).
Ειδικότερα, το έργο INNOVAge στοχεύει στην αντιμετώπιση, σε επίπεδο τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων, των προκλήσεων που θέτουν οι δημογραφικές τάσεις του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ο οποίος γερνά με την ηλικιακή δομή του να αλλάζει ριζικά και με μεγάλη ταχύτητα. Στόχος του έργου είναι η διευκόλυνση των ανθρώπων που μεγαλώνουν στο να παραμένουν υγιείς και δραστήριοι και στο να συνεχίζουν να συνεισφέρουν στην κοινωνία. Το έργο ενθαρρύνει τα άτομα της τρίτης ηλικίας να ζούν ανεξάρτητα στα σπίτια τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να είναι σε θέση να δρούν με αυτονομία μετά την συνταξιοδότησή τους. Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), η ενεργός γήρανση είναι «η διαδικασία της βελτιστοποίησης των ευκαιριών για την υγεία, τη συμμετοχή και την ασφάλεια, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής καθώς οι άνθρωποι γερνούν» και προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιείται το έργο ΙNNOVAge.
 Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει, από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, σε πλήθος πρωτοβουλιών που προωθούν την ενεργό γήρανση υιοθετώντας νέες ιδέες και πρακτικές και επηρεάζοντας τη διαμόρφωση νέων πολιτικών ενεργού γήρανσης. Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει η ΠΚΜ είναι το έργο INNOVAge του προγράμματος INTERREG IVC στο οποίο συνεργάζεται με ευρωπαϊκές περιφέρειες και clusters – συνεργατικούς σχηματισμούς που ασχολούνται με την ανεξάρτητη διαβίωση των ηλικιωμένων. Το έργο αυτό αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες διαμόρφωσης περιφερειακών πολιτικών που παρέχει η στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, ώστε να συμπεριλάβει την ενεργό γήρανση στις μελλοντικές πολιτικές αξιοποιώντας τα αποτελέσματά του.
Το έργο INNOVAge, λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής αμοιβαία ενισχυμένων πολιτικών για την καινοτομία και την περιφερειακή ανταγωνιστικότητα, επικεντρώνεται στις ευκαιρίες που απορρέουν από δύο σημαντικές έννοιες σχετικές με τη γήρανση και που ορίζονται εν συντομία ως ανεξάρτητη διαβίωση. Σε αυτό το πλαίσιο, το INNOVAge στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των περιφερειακών πολιτικών ανάπτυξης στον τομέα της ανεξάρτητης διαβίωσης για τους ηλικιωμένους μέσω δράσεων δικτύωσης, καθοδήγησης και clusters - συνεργατικών σχηματισμών σε περιφερειακό και διαπεριφερειακό επίπεδο. Επιπλέον, το έργο στοχεύει στην ενίσχυση του τριγώνου της γνώσης (εκπαιδευτικά ιδρύματα – επιχειρήσεις – ερευνητικά ιδρύματα) μέσα από:
•           Τη βελτίωση της σύνδεσης των φορέων του τριγώνου γνώσης,
•           Τη μεταφορά καλών πρακτικών,
•           Τη δημιουργία Κόμβων Καινοτομίας σε μια σειρά ευρωπαϊκών περιφερειών.
Το INNOVAge δικτυώνει περιφέρειες και συνεργατικούς σχηματισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικεντρώνονται στην ανεξάρτητη διαβίωση των ηλικιωμένων καθιερώνοντας τη λειτουργία των Περιφερειακών Κόμβων Καινοτομίας στις περιφέρειες του έργου και τη συνεργασία μεταξύ των Κόμβων αυτών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιούργησε και λειτουργεί τον Περιφερειακό Κόμβο Καινοτομίας της ΠΚΜ,  από το φθινόπωρο του 2013. Η  ΠΚΜ υλοποιεί την πιλοτική δράση του έργου για την Κεντρική Μακεδονία μεταφέροντας μια καλή πρακτική που διαγνώστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προωθώντας ταυτόχρονα τη δημιουργία νέων και περισσότερο αποτελεσματικών πολιτικών με βάση το μοντέλο συνεργατικού σχηματισμού που βασίζεται στην καινοτομία  και το οποίο υποστηρίζεται από τον ερευνητικό οργανισμό ΤΝΟ από την Ολλανδία, μέλος της Ομάδας Καθοδήγησης (Mentoring Group) της χώρας.
Η πιλοτική δράση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει ως επίκεντρο τα κουπόνια καινοτομίας για την ενεργό γήρανση και βασίζεται σε προγράμματα κουπονιών καινοτομίας που έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν και που υλοποιούνται μέχρι σήμερα. Η πιλοτική δράση των κουπονιών καινοτομιών ενεργού γήρανσης θα αποτελέσει ένα εργαλείο για την ΠΚΜ και για την επιλογή μιας ευρείας γκάμας καινοτόμων λύσεων ανεξάρτητης διαβίωσης των ηλικιωμένων που προσφέρονται από επιχειρήσεις (κυρίως μικρομεσαίες) και από ερευνητικούς φορείς. Επιπλέον, θα αποτελέσει ένα εργαλείο για την κάλυψη των αναγκών των ηλικιωμένων και κυρίως των φορέων που φιλοξενούν ηλικιωμένους όπως είναι τα γηροκομεία και τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.
Συνοψίζοντας, το έργο INNOVAge αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση  στην ενεργό γήρανση και την ανεξάρτητη διαβίωση των ηλικιωμένων στην Κεντρική Μακεδονία μέσα από:
1. Την προώθηση της ενεργού γήρανσης ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης καινοτόμων εφαρμογών και λύσεων υποστήριξης της ανεξάρτητης διαβίωσης των ηλικιωμένων στην Κεντρική Μακεδονία και του προγράμματος των κουπονιών καινοτομίας.
2. Την υποστήριξη των τοπικών stakeholders (ενδιαφερόμενων φορέων) μέσα από τη λειτουργία του Περιφερειακού Κόμβου Καινοτομίας - INNOHUB με αντικείμενο την ενεργό γήρανση.
3. Την προώθηση της δημιουργίας νέων πολιτικών για την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης των ηλικιωμένων στην Κεντρική Μακεδονία, μέσα από την προετοιμασία του προγράμματος κουπονιών καινοτομίας της πιλοτικής δράσης.
4. Την προβολή του ζητήματος της ενεργού γήρανσης και της ανεξάρτητης διαβίωσης των ηλικιωμένων στην Κεντρική Μακεδονία μέσα από τη λειτουργία του Περιφερειακού Κόμβου Καινοτομίας - INNOHUB, μίας δομής η οποία φιλοδοξεί να γίνει μέρος της οργανωτικής δομής της ΠΚΜ και να προβάλει σε μόνιμη βάση την ενεργό γήρανση στην Κεντρική Μακεδονία.

Περισσότερες πληροφορίες για τα έργα, το εργαστήριο, το τελικό συνέδριο και την εκδήλωση “Open Days 2014” είναι διαθέσιμες στους ακόλουθους ιστοτόπους: