Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Carnegie Mellon δημιούργησαν ένα ρομπότ που ετοιμάζουν για αποστολή στη Σελήνη, προκειμένου να λειτουργήσει ως «μάτια» για τους λάτρεις του Διαστήματος στη Γη.
Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του βραβείου των 30 εκατ. ευρώ που έχει «αθλοθετήσει» η Google, προκειμένου να υπάρχει καταγραφή βίντεο από την επιφάνεια του δορυφόρου του πλανήτη μας.
Το συγκεκριμένο ρομπότ, που λειτουργεί σε σύνδεση με μία συσκευή virtual reality Oculus Rift, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Astrobotic (θυγατρική του πανεπιστημίου) και έχει στόχο να προσεληνωθεί ασφαλώς, να διανύσει 500 μέτρα στην σεληνιακή επιφάνεια και να στείλει πίσω στον πλανήτη μας βίντεο.
Ο «Αντι» (που πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή του πανεπιστημίου) θα αντιλαμβάνεται τις κινήσεις του χρήστη της Oculus Rift και θα στρέφεται στην αντίστοιχη κατεύθυνση.
Η πτήση από τη Γη στη Σελήνη θα γίνει πάνω σε έναν πύραυλο Falcon 9, που έχει αναπτύξει η ιδιωτική SpaceX και σχεδιάζεται για το 2016.
Ο επικεφαλής του προγράαμματος Ντάνιελ Σαφρίρ είναι σαφής, μιλώντας στο BBC: «Το όραμά μας ήταν απλό - να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε στη Γη να έχει την ζωντανή εμπειρία της Σελήνης, μέσω των ματιών ενός ρομπότ ... Δεν πρόκειται απλώς να πάμε στο φεγγάρι, θα το φέρουμε πίσω«.
Μάλιστα, ο «Αντι» δεν θα είναι μόνος, αν όλα πάνε καλά. Οπως λέει ο Σαφρίρ, οραματίζεται «εκατοντάδες ρομπότ στη Σελήνη»...
"Εθνος"