Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΟΑΣΘ Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις εισιτηρίων

Εναντίον της αύξησης των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ τάχθηκε και το δημοτικό συμβούλιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης.





Της Φανής Σοβιτσλή

Σε ψήφισμά του, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση, δηλώνει την έντονη αντίθεσή του στην αύξηση σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης και μάλιστα σε μία πόλη, όπου η ανεργία ξεπερνά το 30%.
Ειδικότερα σημειώνει: “Από την 1η Οκτωβρίου αυξήθηκαν τα εισιτήρια στα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ, που έχει το μονοπώλιο στη μετακίνηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης, ενώ στο όνομα δε της δήθεν εξυγίανσης του Οργανισμού κόπηκαν τα νυχτερινά δρομολόγια. Οι αυξήσεις ανέρχονται από 25% έως και 33% για τη μία και τις δύο διαδρομές, ενώ για πιο μεγάλες η πραγματική αύξηση φτάνει και το 100%, κυρίως για τους κατοίκους περιφερειακών δήμων. Την ίδια ώρα τα κέρδη των μετόχων του Οργανισμού παραμένουν σταθερά βάσει της νέας συμφωνίας που υπογράφηκε με τα αρμόδια υπουργεία και εν μέσω κρίσης οι μέτοχοι θα μοιράζονται 17 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχουν εκταμιευτεί 5 εκατ. ευρώ από σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη δωρεάν μεταφορά των ανέργων”.
Το δημοτικό συμβούλιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης ζητά να πάρει πίσω ο ΟΑΣΘ τις αυξήσεις των εισιτηρίων, να μεταφέρει δωρεάν τους ανέργους και να επαναλειτουργήσουν τα νυχτερινά δρομολόγια και μετά τα μεσάνυχτα.
Το ίδιο θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας την προσεχή Δευτέρα, καθώς ήδη έχουν καταθέσει σχετικές επερωτήσεις οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Νιόβη Παυλίδου και Θανάσης Αγαπητός. Τάσσονται εναντίον των αυξήσεων των εισιτηρίων, ενώ η κ. Παυλίδου ζητά και την παραχώρηση της αρμοδιότητας σχεδιασμού των μετακινήσεων και της λειτουργίας του ΟΑΣΘ από το υπουργείο Μεταφορών στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό αν το προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου θα κάνει δεκτό το αίτημα των επικεφαλής, καθώς η διοίκηση δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις της.