Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση

ΦΡΕΝΟ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με την έναρξη των εργασιών της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, την ερχόμενη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, θα ζητήσει η κυβέρνηση, ενώ κανονικά θα εκκινήσει η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Σε αυτη την απόφαση κατέληξαν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια κίνηση που επιδιώκει να βάλει φρένο στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που διακινούνται το τελευταίο διάστημα από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Βγαίνοντας από το Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού.

«Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα».

Σύμφωνα με την γραπτή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, οι αποφάσεις που ελήφθησαν από κοινού κατά τη συνάντηση του κ.Σαμαρά με τον κ.Βενιζέλο, κωδικοποιούνται στα εξής:

«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και

2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».

Πριν την ανακοίνωση των αποφάσεων των κυβερνητικών εταίρων, είχε προηγηθεί η ενημέρωση των κ.κ.Σαμαρά και Βενιζέλου από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής πηγαίνουν πολύ καλά και ότι συνεχίζεται η ενημέρωση ανάλογα με το χρόνο που περνάει.

Για το εάν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι υπάρχουν και ότι αυτό θα το μάθετε αργότερα όταν κλείσει η διαπραγμάτευση. Ερωτηθείς επίσης για το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι δεν μπορώ να πω τίποτα για αυτά.

"Εθνος"