Λίγη ώρα μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου θα γίνουν οι νέες ανακοινώσεις για τον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, τη στιγμή που οι ανασκαφές έχουν μπει πλέον στην τελική ευθεία.
Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη (28/10/2014,) στις 16:00, είναι προγραμματισμένη να γίνει η νέα ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από την ανασκαφή του τάφου που έχει γοητεύσει Έλληνες και ξένους, στο Μουσείο της Αμφίπολης.
Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ημερομηνία μόνο τυχαία δεν είναι...Το γεγονός πως η ενημέρωση πραγματοποιείται την ημέρα μιας Εθνικής Επετείου, έχει εξάψει το ενδιαφέρον όλων και πολλοί μιλούν για την πιο σπουδαία αποκάλυψη μέχρι τώρα.
Η ομάδα των αρχαιολόγων έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στον καθαρισμό του τρίτου θαλάμου, πίσω από τη μαρμάρινη θύρα, τα κομμάτια της οποίας αποκαλύφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Στον χώρο αυτό αποκαλύφθηκε το κεφάλι της μιας από τις δύο Σφίγγες που κοσμούν την είσοδο, καθώς και οι πλάκες πωρόλιθου με τις οποίες είναι στρωμένο το δάπεδο.
Όπως όλα δείχνουν, κι όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι, τις επόμενες 15 ημέρες, δηλαδή στα μέσα Νοέμβρη, το υπουργείο Πολιτισμού θα είναι σε θέση να πει με σιγουριά τι κρύβει ο εκπληκτικός αυτός τάφος. Και πιθανότατα να μπορεί να δώσει και την ταυτότητα του «ενοίκου», αν φυσικά υπάρχει τέτοιος. Αν βρεθεί κάποια σαρκοφάγος ή άλλα αντικείμενα που θα ταυτοποιούν το νεκρό ή αν θα πρόκειται για ένα άδειο μνημείο που κατασκευάστηκε για κάποιον πολύ σπουδαίο αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.
Τα σενάρια πάντως για το τι θα περιλαμβάνει η σημερινή ενημέρωση και το τι πραγματικά κρύβει τελικά ο τύμβος της Αμφίπολης είναι αρκετά...
Ποιος ήταν ο Αριστόνους και ποια η σχέση του με τον τάφο
Ένα πρόσωπο που σχετιζόταν τόσο με τον Μέγα Αλέξανδρο όσο και με την μητέρα του, την Ολυμπιάδα, ο διοικητής της Αμφίπολης Αριστόνους, εικάζεται τελευταία ότι θα πρέπει να είχε κάποια σχέση με την ανέγερση του Τύμβου Καστά.
Σύμφωνα με τις πηγές, ο Αρριανός, ιστορικός του 1ου μ.Χ. αιώνα, πιστοποιεί ότι ο Αριστόνους ήταν έμπιστος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συγκεκριμένα στα κείμενα του αναφέρει: «Και ήταν τότε οι σωματοφύλακές του επτά, ο Λεοννάτος του Αντέου, ο Ηφαιστίωνας του Αμύντορα, ο Λυσίμαχος του Αγαθοκλή, ο Αριστόνους του Πεισαίου, όλοι τους αυτοί από την Πέλλα [...]».
Το σημείο, στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι ότι ο Αριστόνους ανέλαβε τη διοίκηση της Αμφίπολης, την οποίαν παρέδωσε τελικά στον Κάσσανδρο μόνο κατόπιν εντολής της Ολυμπιάδας. Ο Κάσσανδρος, ενώ υποτίθεται ότι έτρεφε το μέγιστο σεβασμό για τον Αριστόνοο, λόγω της στενής του σχέσης με τον Μέγα Αλέξανδρο, τον σκότωσε. Φυσικά, όπως συνήθιζε, πριν διατάξει τη δολοφονία του, ο Κάσσανδρος είχε διαβεβαιώσει τον Αριστόνοα ότι εάν παραδιδόταν η ζωή του δεν θα διέτρεχε τον παραμικρό κίνδυνο.
Έτσι, λοιπόν, κάποια σενάρια θέλουν να το μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο να έχει κατασκευαστεί από τον Αριστόνοα, εις μνήμην του νεκρού πολέμαρχου, Μεγάλου Αλεξάνδρου.
newsbomb