Τραγικές είναι οι ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας. Τα ράφια των φαρμακείων είναι άδεια από φάρμακα για διάφορες παθήσεις, παιδικά εμβόλια και φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, πρωτότυπα και γενόσημα.
Της Νικολέττας Μπούκα
Οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην ελληνική αγορά ωθούν τις εταιρείες να τα εξάγουν στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε ανθρωπιστική, υγειονομική και κοινωνική κρίση.
Ταυτόχρονα, οι φαρμακαποθήκες δηλώνουν αδυναμία να προμηθεύσουν τα φαρμακεία με τα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς, καθώς οι εταιρείες δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά τους για τροφοδοσία με συγκεκριμένα σκευάσματα.
Τις παραπάνω καταγγελίες έκανε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου(ΠΦΣ), Κωνσταντίνος Λουράντος (φωτ.). Παράλληλα, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, όπως το mimpara, για το οποίο ζητήθηκαν από φαρμακαποθήκη 5.000 τεμάχια και η εταιρεία απέστειλε μόλις 134 (- 97% από την αιτούμενη ποσότητα).
Παρόμοια είναι η εικόνα για το atacand (ζητήθηκαν 150.000 τεμάχια και δόθηκαν 45.000), για το crestor (ζητήθηκαν 350.000 και δόθηκαν 76.070), για το pulmicort (ζητήθηκαν 80.000 και δόθηκαν 14.811), το oxez turbo (ζητήθηκαν 30.000 και δόθηκαν 1.754 τεμάχια), το spiriva caps (ζητήθηκαν 100.000 και δόθηκαν 37.322), το clexan (ζητήθηκαν 70.000 και δόθηκαν 6.439 τεμάχια), το lyrica (ζητήθηκαν 45.000 και δόθηκαν 13.285), το mirapexin (ζητήθηκαν 15.000 και δόθηκαν 1.429), το fucidin (ζητήθηκαν 180.000 και δόθηκαν 46.399), το zoloft (ζητήθηκαν 95.000 και δόθηκαν 42.197) και το januvia (ζητήθηκαν 80.000 τεμάχια και παραδόθηκαν μόλις 31.238).
“Έλλειψη σημαίνει ότι όταν χρειάζομαι το φάρμακο, δεν το έχω. Τι να κάνω εγώ αν μου πει ο εκπρόσωπος της αποθήκης ότι θα έχει το φάρμακο σε μία εβδομάδα; “Δεν μπορώ να πω στον ασθενή να περιμένει, άρα αυτό αποτελεί έλλειψη. Αυτή η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο. Μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, λόγω της χαμηλής τιμής τους, ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Εκτιμώ ότι το φαινόμενο θα ενταθεί ενόψει της χειμερινής περιόδου. “Το φάρμακο ο πολίτης σε όλο τον κόσμο το χρειάζεται τη στιγμή της θεραπείας του και ακόμη και η παροδική έλλειψη που έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Πρόκειται για ανθρωπιστική, υγειονομική και κοινωνική κρίση” είπε ο κ. Λουράντος και συμπλήρωσε ότι οι φαρμακοποιοί αγωνίζονται καθημερινά να βρουν φάρμακα για τους ασφαλισμένους.
Στα ύψη η συμμετοχή των ασθενών
Την ίδια στιγμή, βαθιά το χέρι στην τσέπη αναγκάζονται να βάζουν οι ασφαλισμένοι. Όπως κατήγγειλε ο κ. Λουράντος, στο όνομα της δήθεν μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης που επέβαλε η πολιτεία, πληρώνουν συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων αυξημένη ακόμη και κατά 100%.
“Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη σήμερα, ότι το κράτος θα βοηθήσει τους ασφαλισμένους να πληρώσουν λιγότερα, έχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι των 400 ευρώ να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν τα φάρμακά τους”, δήλωσε ο κ. Λουράντος, παρουσιάζοντας μάλιστα και συνταγές με παραδείγματα, όπου φαίνεται ξεκάθαρα η αλματώδης αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων.
“Η συμμετοχή των ασφαλισμένων διπλασιάστηκε και σε κάποιες περιπτώσεις τριπλασιάστηκε. Μάλιστα, το 50% των φαρμάκων που καταναλώνονται στην Ελλάδα, το πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους”, είπε ο κ. Λουράντος.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν και στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη, που δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τον προβλεπόμενο στόχο στο τέλος του 2014, όπως φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, ενώ για το έτος 2013 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στα 2.532,5 εκατομμύρια ευρώ, για το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του α΄ εξαμήνου, έχει ήδη φθάσει τα 1.127,6 εκατομμύρια ευρώ.
Στοχοποιημένοι οι φαρμακοποιοί
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της πολιτείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία χρόνια έχει στοχοποιήσει τους φαρμακοποιούς, λες και φταίνε αυτοί για όλα τα δεινά της κρίσης.
“Για ό,τι κακό συμβαίνει, με χειρουργική ακρίβεια κάθε χρόνο οι πολιτικοί βρίσκουν και κάτι να επιβάλλουν στους φαρμακοποιούς. Το πιο πρόσφατο είναι τα ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. Κάποιοι τα θέλουν στα σούπερ μάρκετ για να αυξηθεί η τιμή τους και η κατανάλωσή τους, ξεχνώντας εντέχνως ότι είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα και όχι καραμέλες”, τόνισε ο κ. Λουράντος.
Αναφερόμενος σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, τόνισε ότι προβάλλει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την απελευθέρωση στα φαρμακεία, τονίζοντας ότι η άρση των ρυθμίσεων στη λειτουργία των φαρμακείων μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών σε σχέση με αυτά που επιδιώκει να επιλύσει.
Επίσης, ανέφερε ότι η απελευθέρωση της τιμής και διάθεσης των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται υποχρεωτικώς (ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ) δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις τιμές τους ή βελτιώνει την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.
“Τα φαρμακεία είναι πολλά στην Ελλάδα αλλά περιέργως καταργούνται οι αποστάσεις, και όποιος θέλει μπορεί να έχει πολλά φαρμακεία!
Η φαρμακευτική δαπάνη μειώνεται δραστικά εις βάρος των υπηρεσιών και της ουσίας που είναι η περίθαλψη. Η ύλη του φαρμακείου μειώνεται δραστικά αφού ο καθένας μπορεί να ... τσιμπολογεί ό,τι του αρέσει εν ονόματι δήθεν του ανταγωνισμού!”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι τα φαρμακεία έχουν διαθέσει φάρμακα και έχουν πιστώσει τα ασφαλιστικά ταμεία με 70 εκατομμύρια ευρώ από το 2011. Οι φαρμακοποιοί έχουν πληρώσει ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει.
Το ωράριο
Ο κ. Λουράντος αναφέρθηκε και στο ωράριο των φαρμακείων, που έχει καταστεί ανεξέλεγκτο μετά τις πρόσφατες ρυθμίσεις της πολιτείας.
“Επικρατεί απόλυτο χάος. Δεν ξέρουμε πότε ανοίγουμε και πότε κλείνουμε, ενώ ταυτόχρονα είναι υποχρεωτικές οι εφημερίες. Εάν το κράτος δεν αποσαφηνίσει τις ώρες λειτουργίας των φαρμακείων, εφημερίες τέλος”, είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι “απαιτούμε ωράριο ανθρώπινο, για να λειτουργήσουμε ως επιστήμονες στο χώρο μας, με αρχή και τέλος. Στη χώρα μας διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις δεν πληρώνονται υπερωριακά, όπως γίνεται στην Ευρώπη”.
Ο κ. Λουράντος μίλησε και για την αδιαφορία του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ στο αίτημα των φαρμακοποιών για την αποστολή ενημερωτικού υλικού, ώστε να αναλάβουν τη σωστή πληροφόρηση των πολιτών γύρω από τον ιό Έμπολα και τα μέτρα πρόληψης. Από τις 14/10 που απέστειλαν την επιστολή δεν έχουν λάβει απάντηση.