Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΘΕΡΜΑΝΣΗ Φυσικό αέριο προτιμά ένας στους δύο Θεσσαλονικείς

Στροφή στη θέρμανση με φυσικό αέριο έκαναν ως επί το πλείστον οι Θεσσαλονικείς που εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια τους παραδοσιακούς καυστήρες πετρελαίου και επέλεξαν εναλλακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. 

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Τα στοιχεία της ΕΠΑ δείχνουν ότι χρήση φυσικού αερίου κάνει πλέον ένας στους δύο κατοίκους της πόλης, ενώ ο αριθμός των καταναλωτών αυξάνεται συνεχώς. Την ίδια ώρα, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε συνδυασμό με το επίδομα συμβάλλει, όπως φαίνεται, στην επιστροφή των ενοίκων στους καυστήρες πετρελαίου καθώς και στη μείωση της τιμής των καυσόξυλων. Ωστόσο, όσοι εγκατέλειψαν τους καυστήρες πετρελαίου και επέλεξαν ξύλα ή πέλετ δεν αλλάζουν τρόπο θέρμανσης. Έτσι, το φαινόμενο της αιθαλομίχλης αναμένεται να μας απασχολήσει και τον φετινό χειμώνα.
Το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΕΠΑ, θα είναι 35%-40% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, μετά και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ενώ σε σχέση με πέρσι η τιμή του αερίου είναι 11% χαμηλότερη. Τον Αύγουστο σημειώθηκε νέο ρεκόρ συμβολαίων στη Θεσσαλονίκη, καθώς υπογράφηκαν 866 νέες συμβάσεις. Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι φυσικό αέριο χρησιμοποιεί το 52,7% του πληθυσμού, δηλαδή 680.000 πολίτες. Κατά τις εκτιμήσεις, η αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες σε ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς, σύμφωνα και με τις αιτήσεις ενδιαφέροντος στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε πολύ πριν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η επιδότηση της εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου. Ο λόγος, σύμφωνα με στελέχη της ΕΠΑ, είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου τους προσεχείς χειμερινούς μήνες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, και θα κυμανθεί από 0,65 έως 0,68 ευρώ /Nm3. Οι ΕΠΑ άλλωστε ήδη παρέχουν έκπτωση στα τέλη σύνδεσης έως και 60%, ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης και τον τύπο του μετρητή.
Η επιδότηση εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου (στο 60% της συνολικής αξίας) αύξησε τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον των πολιτών, ωστόσο ακόμη παραμένει στο στάδιο της διερεύνησης. Πολίτες αναφέρουν ότι κάποιοι τεχνικοί επιφυλάσσονται να αναλάβουν τις νέες εγκαταστάσεις, με τον φόβο ότι θα καθυστερήσει η πληρωμή τους από τα κρατικά κονδύλια. Η εκτίμηση των ΕΠΑ πάντως είναι ότι τα χρήματα που θα δοθούν για την υλοποίηση του προγράμματος θα απορροφηθούν σε ορίζοντα 2-3 μηνών, ενώ η προθεσμία αιτήσεων λήγει στα τέλη Απριλίου του 2015, ή μέχρι εξαντλήσεως της χρηματοδότησης του προγράμματος.
Το πρόγραμμα, που υλοποιείται από τις ΕΠΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, αποσκοπεί στην αποφόρτιση της ατμόσφαιρας και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα των μεγάλων αστικών κέντρων. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2000 μέχρι το 2013 στη Θεσσαλονίκη έχουν εξοικονομηθεί 2.116 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αντικατάσταση της χρήσης άλλων καυσίμων με φυσικό αέριο, ενώ εκτιμάται ότι η δράση αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική περαιτέρω εξοικονόμηση ρύπων για τις περιοχές, όπως υποστηρίζει η ΕΠΑ.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να ανταποκριθούν στην πρόσκληση και να αξιοποιήσουν τα κίνητρα που παρέχονται για τη θέρμανση. «Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, που ανταποκρίθηκε στην πρόταση την οποία υποβάλαμε ως περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διά της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης να παράσχει το υπουργείο διευκολύνσεις και κίνητρα για να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες της Θεσσαλονίκης σύνδεση με το φυσικό αέριο», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας σε δήλωσή του, τονίζοντας ότι «η μετατροπή της κεντρικής θέρμανσης των νοικοκυριών από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο θα μειώσει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και, φυσικά, τους κινδύνους θανάτων από επικίνδυνες καύσιμες ύλες».

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Αυξημένο ενδιαφέρον σε σχέση με πέρυσι

Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% αύξησε το ενδιαφέρον των πολιτών για επιστροφή στους παραδοσιακούς λέβητες, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση. «Υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον για προμήθεια πετρελαίου σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, εξαιτίας της μείωσης της τιμής. Ο κόσμος θυμήθηκε το πετρέλαιο, που έχει την καλύτερη ποιότητα θέρμανσης και δεν δημιουργεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης», περιγράφει στη «Μ» ο Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος του σωματείου βενζινοπωλών «Μέγας Αλέξανδρος». Ο ίδιος εξηγεί ότι «όσοι έχουν ξηλώσει τους καυστήρες και τα καλοριφέρ και έβαλαν καυστήρες με ξύλα ή πέλετ δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο πετρέλαιο. Όσοι όμως χρησιμοποιούσαν ξύλα στο τζάκι ή ερκοντίσιον σκέφτονται να βάλουν πάλι μπροστά τους καυστήρες». Κατά την εκτίμηση του κ. Κιουρτζή, με τις υπάρχουσες διυλιστηριακές τιμές ο καταναλωτής θα αγοράσει το πετρέλαιο θέρμανσης προς 1,10 ευρώ το λίτρο, ενώ για τους δικαιούχους επιδόματος η τιμή θα διαμορφωθεί στα 80 λεπτά το λίτρο. Η διανομή θα ξεκινήσει, όπως κάθε χρόνο, στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα διαμορφωθεί η τιμή πώλησης.
Ένας παράγοντας που θα παίξει ρόλο για την επαναλειτουργία ή όχι του καυστήρα πετρελαίου στις πολυκατοικίες είναι ο βαθμός συνεννόησης των ενοίκων. Ενδεχομένως μερικοί, που δικαιούνται επίδομα, να επιθυμούν τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης, ενώ οι υπόλοιποι να θέλουν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούσαν κεντρική θέρμανση το 2013 μειώθηκαν σε ποσοστό 31,3%. Οι οικογένειες που άναψαν κεντρική θέρμανση το 2013 έφθασαν σε όλη τη χώρα τις 1.592.835, έναντι των 2.317.127 το 2012.
Η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έστω και ελάχιστα φαίνεται ότι συμπαρασύρει προς τα κάτω σχεδόν το σύνολο των εναλλακτικών καυσίμων θέρμανσης (ξύλο, ενεργειακά τζάκια, πέλετ, υγραέριο κλπ.). Εξαίρεση αποτελούν τα κλιματιστικά και κάθε είδους ηλεκτρικές συσκευές, αφού το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνθηκε τη φετινή χρονιά με έμμεσες αυξήσεις (τέλος ΑΠΕ, τέλη δικτύου κ.ά.). Οι τιμές στα ξύλα εμφανίζονται αυτή την περίοδο μειωμένες κατά 10%-15% σε σχέση με πέρσι και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς η πορεία τους θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση μέσα στον χειμώνα, η οποία θα αποτελέσει συνάρτηση των καιρικών συνθηκών και του βαθμού επιστροφής των καταναλωτών στο πετρέλαιο.
«Οι τιμές των καυσόξυλων είναι μειωμένες κατά 15% στην περιφέρεια και κατά 10% στη Θεσσαλονίκη. Ένας από τους λόγους είναι το γεγονός ότι έμειναν μεγάλες ποσότητες αδιάθετες πέρσι, επειδή είχε καλό χειμώνα, κι έτσι ρίξαμε τις τιμές», αναφέρει στη «Μ» ο Μιχάλης Ισαακίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ξυλέμπορων Δράμας, που προμηθεύει και τη Θεσσαλονίκη. «Σε σχέση με πέρσι, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην αγορά ξυλείας. Ήδη, από τις αρχές Αυγούστου άρχισε ο κόσμος τις προμήθειες. Στη Δράμα άλλωστε άρχισαν τα κρύα και στις ορεινές περιοχές άναψαν οι ξυλόσομπες». Στην περιφέρεια η δρυς κοστίζει 105 ευρώ το κυβικό και η οξιά 95 ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές των καυσόξυλων ξεκινούν από 120 ευρώ το κυβικό.
Χαμηλή ζήτηση έχουν οι αντλίες θερμότητας εξαιτίας του υψηλού κόστους αγοράς και εγκατάστασης, παρά το γεγονός ότι με τη χρήση τους επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ

Παρά τη σημαντική αύξηση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και τη διαφαινόμενη επιστροφή κάποιων νοικοκυριών στους καυστήρες πετρελαίου, το φαινόμενο της αιθαλομίχλης αναμένεται να μας απασχολήσει και τον φετινό χειμώνα. «Πρέπει να προετοιμαστούμε, διότι θα έχουμε αιθαλομίχλη», προειδοποιεί ο μηχανολόγος μηχανικός Χρίστος Βλαχοκώστας. «Το μέτρο της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης φυσικά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και προήλθε από την πίεση της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας. Δεν είναι ικανό όμως από μόνο του να συμβάλει στη μείωση του επιπέδου των εκπομπών, αν δεν συνοδεύεται από άλλα μέτρα», εκτιμά ο κ. Βλαχοκώστας. Τον Δεκέμβριο του 2013 οι τιμές μικροσωματιδίων στον σταθμό μέτρησης της Πυλαίας, τον οποίο παρακολουθεί ο κ. Βλαχοκώστας, ήταν πολύ αυξημένες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2012. «Ίσως να μην έχουμε αύξηση φέτος, αλλά υπολογίζουμε πως θα είμαστε στα ίδια επίπεδα. Τον Δεκέμβριο θα μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις», τονίζει ο επιστήμονας.

ΚΑΙΡΟΣ Πέφτει από μεθαύριο η θερμοκρασία

Οι καιρικές συνθήκες πάντως αναμένεται να μεταβληθούν προς το χειρότερο μεθαύριο, αλλά δεν θα υπάρξει ακόμη ανάγκη θέρμανσης. «Από την Παρασκευή περιμένουμε μια μεταβολή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας. Το Σαββατοκύριακο θα έχουμε περαιτέρω πτώση, συννεφιές και σποραδικές βροχές σε κάποιες περιοχές, κυρίως στα δυτικά. Θα μπούμε σε φθινοπωρινό κλίμα», περιγράφει στη «Μ» ο Μιχάλης Σιούτας, διδάκτωρ Μετεωρολογίας του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». «Την επόμενη εβδομάδα θα σημειωθούν σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες σύμφωνα με την εποχή, ίσως και λίγο χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες», σύμφωνα με τον ίδιο.
Οι επιστήμονες αποφεύγουν τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Βάσει διεθνών ιστοσελίδων που παρουσιάζουν τον καιρό και κάνουν προβλέψεις, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας στη Θεσσαλονίκη αναμένεται από την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, οπότε ο υδράργυρος θα δείξει 16 βαθμούς Κελσίου μέγιστη και 7 βαθμούς ελάχιστη. Μέχρι το τέλος του μήνα η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 15 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ Άναψαν τα καλοριφέρ

Οι κάτοικοι της Φλώρινας περιμένουν φέτος να είναι βαρύς ο χειμώνας, ενώ η περιοχή πλήττεται περισσότερο από την κακοκαιρία. Οι ανάγκες για θέρμανση θα είναι αυξημένες και ήδη έχουν ανάψει σόμπες και καλοριφέρ. «Δεν υπάρχει διαφορετική μεταχείριση των κατοίκων της Φλώρινας ως προς τις τιμές του πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι έχουμε δύσκολες καιρικές συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρει στη «Μ» ο δήμαρχος Φλώρινας Ιωάννης Βοσκόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της Φλώρινας προ διετίας, με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, είχαν προβεί σε σειρά κινητοποιήσεων, διεκδικώντας μείωση των τιμών. Η καταβολή επιδόματος θέρμανσης έδωσε απλώς μια μικρή ανακούφιση, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν τους καυστήρες πετρελαίου και στράφηκαν στα καυσόξυλα, τα πέλετ και στο ηλεκτρικό.
«Δυστυχώς, για ακόμα ένα χειμώνα, το πρόβλημα της θέρμανσης θα είναι μεγάλο, ίσως και μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Η περιοχή μας, με την υψηλότερη ανεργία και τα τόσα δεινά, θα κληθεί και πάλι να πληρώσει το μάρμαρο των λάθος οικονομικών πολιτικών» γράφει σε σημείωμά του στο διαδίκτυο ο κ. Γιώργος Περιβολάρης, υπογραμμίζοντας ότι «εκκρεμεί, επίσης, και η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης (όχι για όλους), που κακά τα ψέματα, θα είναι ένα πρόχειρο και μικρό έμπλαστρο στην πληγή…».

ΔΗΜΟΙ Πετρέλαιο με το σταγονόμετρο στα σχολεία

Πετρέλαιο με το σταγονόμετρο θα αναγκαστούν να βάλουν και το φετινό χειμώνα στα ντεπόζιτα των σχολείων οι περισσότεροι δήμοι της Θεσσαλονίκης. Οι σχολικές επιτροπές των ΟΤΑ πρέπει να κάνουν σφιχτή οικονομική διαχείριση τόσο για το πετρέλαιο όσο και για το φυσικό αέριο, ενώ οι πρώτες ανάγκες θα καλυφθούν με τα υπάρχοντα αποθέματα.
Η χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολείων -υπάρχει ξεχωριστό κονδύλι τα τελευταία δύο χρόνια- δεν επαρκεί σχεδόν σε κανέναν δήμο της Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής οι δήμοι έχουν παραλάβει και την τρίτη δόση -η καθεμία ανέρχεται στις περίπου 120.000 ευρώ- από το πρόγραμμα των λειτουργικών δαπανών των σχολείων.
Σε πολλούς δήμους οι σχολικές μονάδες είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο φυσικού αερίου, όπως στις Συκιές-Νεάπολη και στην Καλαμαριά, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που προσανατολίζονται στην αλλαγή του καυστήρα πετρελαίου.
Σε κάθε περίπτωση οι επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να διαχειριστούν με φειδώ τα κονδύλια, ενώ και φέτος εκτιμάται ότι οι δήμοι θα αναγκαστούν να κάνουν χρήση των ίδιων πόρων τους.
Για τα σχολεία που θερμαίνονται με πετρέλαιο αναμένονται έως τις 20-25 Οκτωβρίου οι σχετικοί διαγωνισμοί προμήθειας καυσίμων, ενώ σε ό,τι αφορά το αέριο οι δήμαρχοι ήδη έχουν ζητήσει από την ΕΠΑ να μη σταματήσει την παροχή, ακόμη κι αν υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή της επιχορήγησης. Δεσμεύτηκαν μάλιστα να καλύψουν το κόστος από τα έσοδα των δημοτικών ταμείων τους.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Τα συνολικά 67 σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο δήμο Θέρμης σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Στέλιο Αποστόλου δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα είτε θερμαίνονται με πετρέλαιο είτε με αέριο. Φέτος, όπως είπε, θα γίνουν ξεχωριστοί διαγωνισμοί ανά δημοτική ενότητα για την προμήθεια πετρελαίου στις 20 Οκτωβρίου. Στον ενιαίο δήμο σχολεία που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο φυσικού αερίου υπάρχουν στη Θέρμη, το Τριάδι και τη Ραιδεστό, ενώ προγραμματίζεται να ενταχθούν και άλλα έξι σε Ραιδεστό και Τριάδι.
Στην Καλαμαριά σχεδόν το σύνολο των σχολείων θερμαίνεται με φυσικό αέριο, ενώ ο δήμος εκτιμά ότι θα καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες των 60 μονάδων, οι ανάγκες θέρμανσης των οποίων υπολογίζονται στα 120.000-150.000 ευρώ ετησίως. «Πιστεύω ότι, αν προβούμε σε μία καλή οικονομική διαχείριση, δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Ωστόσο, αν ανακύψουν μεγαλύτερες ανάγκες, τότε θα καλύψουμε το κόστος του λογαριασμού από ίδιους πόρους», τόνισε ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης.
Στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη τα συνολικά 60 σχολεία θερμαίνονται με πετρέλαιο. «Θεωρώ ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τη θέρμανση, καθώς στόχος μας είναι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες και κανένα σχολείο να μη μείνει χωρίς θέρμανση», σημείωσε η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα παιδείας Ελένη Γιαννούδη. Ανέφερε ότι η επιχορήγηση για τη θέρμανση φτάνει συνολικά τα 400.000 ευρώ, ωστόσο δεν επαρκεί πάντα για τις ανάγκες των σχολείων.
Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών τα σχολεία είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο φυσικού αερίου και μόλις δύο θερμαίνονται με πετρέλαιο. «Τα χρήματα από την επιχορήγηση είναι περίπου 120.000 ευρώ και δεν επαρκούν, ωστόσο η δημοτική αρχή έχει φροντίσει να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες, εφόσον προκύψουν μέσα στο χειμώνα», επισήμανε ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Μιχάλης Βουλγαρίδης.
Σφιχτή διαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων του θα αναγκαστεί να κάνει και ο δήμος Ωραιοκάστρου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης των 42 σχολικών συγκροτημάτων. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια καυσίμων θα γίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ, αν χρειαστεί να θερμανθούν νωρίτερα τα σχολεία, ο δήμος θα κάνει χρήση του περσινού αποθέματος.
Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης οι σχολικές επιτροπές συνεδρίασαν προ ημερών, προκειμένου να διαπιστώσουν ποιες είναι οι ανάγκες ενόψει του χειμώνα. Τα σχολεία θερμαίνονται με φυσικό αέριο -μόλις ένα με πετρέλαιο- και, όπως είπε ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα το χειμώνα, παρότι η επιχορήγηση δεν είναι επαρκής.

ΣΙΜΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ «Θετική η εξέλιξη αλλά ημιτελής…»

Τη μερική ικανοποίησή του για το πρόγραμμα χρηματοδότησης της μετατροπής καυστήρων πετρελαίου σε φυσικού αερίου, που παρουσίασε προ ημερών ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, εκφράζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, σημειώνοντας ότι αποτελεί μία πρώτη δικαίωση του αγώνα που πρώτος άρχισε πριν από έναν χρόνο.
«Σίγουρα πρόκειται για μία απόφαση που κινείται σε σωστή κατεύθυνση, αλλά από μόνη της δεν είναι αρκετή για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών με το κόστος πετρελαίου αλλά ούτε και για τη συνολική προστασία του περιβάλλοντος, η ρύπανση του οποίου εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Σ. Δανιηλίδης.
ΦΑΝΗ ΣΟΒΙΤΣΛΗ


m