Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΜΕ ΜΙΖΕΣ Δίωξη για ξέπλυμα σε διευθυντή του Θεαγένειου

Καταθέσεις μεγάλων χρηματικών ποσών, που προέρχονται από φαρμακευτικές εταιρείες, από υπαλλήλους εταιρειών αλλά και από εταιρείες διοργάνωσης σεμιναρίων, κατηγορείται ότι είχε σε προσωπικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς πρώην διευθυντής κλινικής στο Θεαγένειο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Σε βάρος του ο εισαγγελέας διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα) κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια, καθώς οι καταθέσεις υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ, ενώ βρέθηκε ισόποση αγορά δύο ομολόγων.
Να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του συνταξιούχου πλέον γιατρού παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος από την εισαγγελέα πρωτοδικών Χριστίνα Καπαμά, η οποία ανέλαβε βοηθός εισαγγελέα διαφθοράς στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση διερευνήθηκε ύστερα από καταγγελία στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), μέλη του οποίου εξέτασαν όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του γιατρού από το 2001 έως το 2010.
Σύμφωνα με το πόρισμα, στα αποτελέσματα του οποίου βασίστηκε η εισαγγελική δίωξη, καταγράφηκαν το επίμαχο διάστημα καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό του γιατρού ύψους περίπου 290.000 ευρώ, όταν οι αποδοχές του το ίδιο διάστημα ήταν 270.000 ευρώ. Οι καταθέσεις αυτές έγιναν από συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες, από συγκεκριμένους υπαλλήλους και από διοργανωτές συνεδρίων.
Στο πόρισμα επισημαίνεται επίσης πως το ίδιο διάστημα στους ίδιους προσωπικούς λογαριασμούς του γιατρού καταγράφονται καταθέσεις ύψους περίπου 250.000 ευρώ, οι οποίες προέρχονται από αγνώστους και δεν επιτεύχθηκε ο εντοπισμός των στοιχείων τους. Μνεία γίνεται ακόμη και σε καταθέσεις ύψους 14.500 ευρώ από δύο φυσικά πρόσωπα, τα οποία όμως δεν βρέθηκαν επίσης ποτέ, σύμφωνα με τους επιθεωρητές υγείας.

ΔΩΡΕΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΑ
Στο πόρισμα επισημαίνονται ακόμη και διάφορα άλλα στοιχεία που αφορούν δοσοληψίες του ίδιου γιατρού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενούς του νοσοκομείου, ο οποίος σε ένδειξη ευγνωμοσύνης στο ίδρυμα παρέδωσε στον γιατρό επιταγή ποσού 5.000 ευρώ για να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αγοραστεί εξοπλισμός. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν πως το συγκεκριμένο ποσό κατέληξε κι αυτό σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του γιατρού.
Ενδιαφέρον θεωρείται από τις δικαστικές αρχές το αποτέλεσμα της έρευνας που αφορά την αγορά δύο ομολόγων από τον συνταξιούχο γιατρό, το 2006 και το 2008. Η αρχική αξία των ομολόγων ήταν 150.000 ευρώ το πρώτο και 350.000 ευρώ το επόμενο. Ο ίδιος ο γιατρός, στο πλαίσιο της εξέτασής του από τους επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ, παραδέχτηκε ότι δεν δήλωσε στην εφορία τα χρήματα αυτά που επί χρόνια εισέρεαν στους λογαριασμούς του. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι τα ποσά αυτά δεν περνούσαν από τον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούν οι γιατροί και λαμβάνουν τη μισθοδοσία τους.
Χρηματικά ποσά προερχόμενα από τις ίδιες εταιρείες έχουν εισρεύσει και σε τραπεζικούς λογαριασμούς μια υπαλλήλου στο φαρμακείο του ίδιου νοσοκομείου, οι διαδικασίες για τη δίωξη της οποίας έχουν κινηθεί εδώ και καιρό.