Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΤΑ "Φρένο" στην καύση γεωργικών υπολειμμάτων λόγω ρύπανσης

Φρένο στη ρύπανση που προκαλεί, κυρίως στην ατμόσφαιρα, η καύση των γεωργικών υπολειμμάτων επιχειρεί να βάλει ο δήμος Δέλτα, όπου εκτείνονται περισσότερα από 120.000 στρέμματα ορυζώνων.

ΤΗΣ Φ. ΣΟΒΙΤΣΛΗ
Στόχος είναι να περιοριστεί στο ελάχιστο η καύση των αλωνιών (ό,τι απομένει από τον θερισμό του ρυζιού) και να προωθηθεί το νέο σύστημα του καταστροφέα, το οποίο αφενός προστατεύει το έδαφος, αφετέρου δεν ρυπαίνει το έδαφος και τον αέρα. Κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στον δήμο Δέλτα, παρουσία του δημάρχου Μίμη Φωτόπουλου, του δημάρχου Χαλκηδόνας (όπου αναπτύσσονται εξίσου πολλές καλλιέργειες ρυζιού) Ι. Τσουκνιδά και της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, αποφασίστηκε φέτος οι αγρότες να μην προχωρήσουν σε καύση των γεωργικών υπολειμμάτων, αλλά να χρησιμοποιήσουν ειδικές θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Για τις περιοχές πάντως όπου επιβάλλεται η καύση (όσες βρίσκονται κοντά στη θάλασσα), αυτό θα γίνει τον ερχόμενο Ιανουάριο-Φεβρουάριο, λόγω της σήψης των φυτών.
“Στεκόμαστε δίπλα στον αγροτικό κόσμο υποστηρίζοντας τα αιτήματά του, αλλά παράλληλα τον ενημερώνουμε για τους κανόνες της σύγχρονης γεωργίας. Η γνώση είναι το καλύτερο εφόδιο για τους αγρότες, για να αυξήσουν την παραγωγή τους διατηρώντας την σε υψηλά επίπεδα”, τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα κ. Φωτόπουλος.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και η εκπρόσωπος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) Α. Καρνούτσου, η οποία αναφέρθηκε στους κανόνες που απαγορεύουν την καύση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών από τους γεωργούς, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ότι με την καύση οι αγρότες κάνουν ζημιά στα χωράφια τους, καθώς, αν και φαίνεται να τους συμφέρει οικονομικά, έχει αποδειχτεί ότι μελλοντικά θα ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για λιπάσματα και ενίσχυση του εδάφους, το οποίο διαβρώνεται.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι των αγροτικών συνεταιρισμών Χαλάστρας, Κυμίνων, Νέων Μαλγάρων, αγρότες της ευρύτερης περιοχής καθώς και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών φορέων.