Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


Η συνεχιζόμενη ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία, οι εξελίξεις για τον ιό Έμπολα, η υπερψήφιση του γαλλικού προϋπολογισμούκαι οι έρευνες της Σουηδίας για το υποβρύχιο φάντασμα μονοπωλούν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ.

1.Ανενόχλητο συνεχίζει να διαπλέει, τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού, το «Barbaros» ποντίζοντας καλώδια και προετοιμάζοντας τις σεισμογραφικές έρευνες παρά τις σφοδρές αντιδράσεις Κύπρου, Ελλάδας και ΗΠΑ. Η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική εξαγωγής της κρίσης που αντιμετωπίζει στα ανατολικά σύνορά της με τους Κούρδους και το Ισλαμικό Κράτος, καθώς η σχέση της με τους τζιχαντιστές αποκαλύπτεται καθημερινά στην παγκόσμια κοινή γνώμη, εγείροντας αξιώσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με το Barbaros να αλωνίζει από το ένα οικόπεδο στο άλλο.



2.Η Ουκρανία ζήτησε από τους Ευρωπαίους «ένα επιπλέον δάνειο δύο δισεκατομμυρίων ευρώ», το ποσό που ζητεί η Ρωσία ως τα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου να παραδίδει φυσικό αέριο στο Κίεβο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


3.Οριακή πλειοψηφία κατά την πρώτη ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση του προϋπολογισμού του 2015, απέσπασε η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας, στην οποία κυριάρχησε η αυξημένη αποχή μεταξύ βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Το κομμάτι των εσόδων από τη φορολογία επικυρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση με 266 ψήφους υπέρ και 245 κατά. Σχεδόν εξήντα βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία, εκ των οποίων 39 είναι μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που τάσσονται υπέρ μιας αλλαγής στην κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.


4.Επίσημη πρώτη σήμερα για τον Ρον Κλάιν, τον άνθρωπο που όρισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ως επικεφαλής του συντονισμού των προσπαθειών που κάνουν οι ΗΠΑ κατά του ιού Έμπολα και χαρακτηρίζεται ως ο «τσάρος» του Έμπολα.


5.Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 93 ετών ο πρώην επικεφαλής της Washington Post Μπεν Μπράντλι, ο οποίος είχε την πλήρη επίβλεψη της αποκάλυψης από την εφημερίδα του περίφημου σκανδάλου Γουότεργκέιτ που ανέτρεψε τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον. Ο Μπράντλι, που ήταν μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της αμερικανικής και παγκόσμιας δημοσιογραφίας, πέθανε στο σπίτι του στην Ουάσιγκτον από φυσικά αίτια, όπως ανακοίνωσε η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα.


6.Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να κατασκευάσει ένα νέο τρένο υπερ-ταχύτητας, το οποίο θα ονομάζεται JR Tokai. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το νέο αυτό «υπερ-τρένο» θα μπορεί να μεταφέρει τους επιβάτες του από το Τόκιο στην πόλη Ναγκόγια, με ταχύτητα 300 μιλίων την ώρα (480 χιλιόμετρα/ώρα), χάρη στην τεχνολογία της μαγνητικής αιώρησης.


7.Ένας ακόμη ασθενής του θανατηφόρου ιού Έμπολα ανάρρωσε πλήρως από την ασθένεια και αναμένεται να εγκαταλείψει την ειδική μονάδα, ανακοίνωσε το Ιατρικό Κέντρο της Νεμπράσκα, στο οποίο νοσηλεύεται ο ασθενής. Όπως ανακοινώθηκε ο Ασόκα Μούκπο εικονολήπτης του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC ανάρρωσε πλήρως από τον ιό Έμπολα και θα λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο για να επιστρέψει στο σπίτι του στο Ρόντ Άιλαντ.


8. Η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ αύξησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα το προβάδισμά της έναντι του αντιπάλου της Έσιο Νέβες εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, έδειξε σήμερα μια νέα δημοσκόπηση.


9.H Daimler έβγαλε 800 εκατ. δολάρια πουλώντας το μερίδιο της που κατείχε στην Tesla.


10. Σκάφη του σουηδικού πολεμικού ναυτικού, ελικόπτερα, αεροπλάνα και μονάδες του στρατού συνεχίζουν και σήμερα τις έρευνες για τον εντοπισμό ενός ύποπτου ξένου υποβρυχίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Στοκχόλμης. Ο Ανώτατος Διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Σουηδίας, Σβέρκερ Γκόρανσον, τόνισε ότι η υποτιθέμενη παρείσφρηση στα χωρικά ύδατα της χώρας είναι μια «πολύ σοβαρή» υπόθεση.



sofokleousin.gr