Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΤΗΣ Π.Κ.Μ.

«Η νέα πορεία που χαράζουμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει τη βάση της στη συνεργασία σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο μοντέλο διοίκησης. Ένα μοντέλο διοίκησης που υπηρετεί τους στόχους που βάζουμε και εδραιώνει την έννοια και, κυρίως, το περιεχόμενο της ενιαίας Περιφερειακής Διοίκησης και νοοτροπίας. Το προηγούμενο διάστημα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώσαμε τη μεγαλύτερη τομή που έγινε μετά τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση με τον Καλλικράτη:
Αφήσαμε πίσω την ξεπερασμένη και αναποτελεσματική λογική της απλής γεωγραφικής συνένωσης των 7 νομών και περάσαμε στην εποχή της Ενιαίας Περιφερειακής Διοίκησης. Αλλάξαμε πλήρως τη φιλοσοφία, το περιεχόμενο και την ουσία του θεσμού με την καθιέρωση της Τομεακής Διοίκησης. Το νέο μοντέλο διοίκησης αποδείχθηκε στην πράξη ότι είναι αποτελεσματικό». Με αυτά τα λόγια ο νέος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασε τους νέους Αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας και τους τομείς που αναλαμβάνουν.
Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θετικό μήνυμα που προέκυψε από τις διαδικασίες ανάδειξης του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου, των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, καθώς και των μελών της Μητροπολιτικής Επιτροπής, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες.
«Είναι η πρώτη φορά, που οι εκλογικές διαδικασίες για τα όργανα αυτά ολοκληρώνονται τόσο σύντομα. Είναι η πρώτη φορά που, τόσο το προεδρείο όσο και τα μέλη των δύο αυτών επιτροπών, εκλέγονται απ’ ευθείας, χωρίς επαναληπτικές διαδικασίες, με απόλυτη πλειοψηφία. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει όλες τις παρατάξεις να σταθούμε στο ύψος της ευθύνης που έχουμε απέναντι στον τόπο και τους συμπολίτες μας. Άλλωστε αυτό ήταν και το ηχηρό μήνυμα της ευρύτατης πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε στις πρόσφατες εκλογές: Να συνεργαστούμε όλοι για να πάμε ενωμένοι μπροστά τη Μακεδονία», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.  
Αναφερόμενος στη σημασία της συνεργασίας όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή εργάζομαι για να γίνει η συνεργασία πράξη. Και αυτό γιατί πιστεύω ότι με τη συνεργασία, οι καρποί τις δουλειάς θα έρθουν πιο γρήγορα. Πραγματικός αντίπαλός μας είναι μόνο τα προβλήματα. Κυρίαρχος στόχος μας είναι να δοθούν λύσεις, απτές και εφαρμόσιμες. Λύσεις που θα βελτιώσουν τις συνθήκες στην κοινωνία, που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο γι’ αυτό και δεν χάνουμε χρόνο, δεν χάνουμε ούτε μία ημέρα. Εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατότητα για να παράγουμε αποτελέσματα. Δεν υπάρχει χώρος για άγονες αντιπαραθέσεις. Υπάρχει ανοιχτός χώρος για εμπεριστατωμένες απόψεις, εποικοδομητική κριτική, αποφασιστικά βήματα».
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκανε λόγο και για τη δεύτερη μεγάλη τομή που προωθεί η νέα Διοίκηση της ΠΚΜ, σύμφωνα με την οποία μεταβιβάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των υπογραφών, το 90%, από το πολιτικό στο διοικητικό επίπεδο. «Εννέα στις δέκα διοικητικές πράξεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα απαιτούν πλέον τη λεγόμενη ‘πολιτική υπογραφή’. Εννέα στις δέκα διοικητικές πράξεις θα διεκπεραιώνονται με τελικό υπογράφοντα τον γενικό διευθυντή και τους διευθυντές. Οι αιρετοί δίνουν τις κατευθύνσεις, ελέγχουν και ασφαλώς διατηρούν την πολιτική ευθύνη στους τομείς τους. Με αυτό τον τρόπο γινόμαστε πιο γρήγοροι, πιο ευέλικτοι, πιο αποτελεσματικοί. Οι διαδικασίες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γίνονται ταυτόχρονα, ακόμα πιο διαφανείς, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα και ταχύτερα οι συμπολίτες μας, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις. Εισάγουμε λοιπόν, για ακόμα μία φορά πρώτοι σε ολόκληρη την Ελλάδα, πρώτοι σε όλα τα επίπεδα δημόσιας διοίκησης, μια νέα νοοτροπία που εκσυγχρονίζει τη λειτουργία μας, χτυπώντας στη ρίζα της, τη γραφειοκρατία», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε το  Μοντέλο Διοίκησης για τη επόμενη πενταετία, το οποίο περιλαμβάνει δώδεκα Αντιπεριφέρειες:
1. Την Αντιπεριφέρεια Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που αναλαμβάνει η Αθηνά Αηδονά.

2. Την Αντιπεριφέρεια Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, που αναλαμβάνει ο Θεοφάνης Παπάς.