Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Πέντε θανατηφόρα χημικά στις συσκευασίες τροφίμων που πρέπει να αποφεύγουμε!

Ερευνητές ανακάλυψαν χημικές ουσίες στις συσκευασίες τροφίμων και στην επεξεργασία τροφίμων που είναι εξαιρετικά βλαβερές για τον άνθρωπο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την επικινδυνότητα των τροφών και των συσκευασιών τους για την ανθρώπινη υγεία.
Η επιστημονική ομάδα κάλεσε στην πραγματοποίηση «αξιολόγησης και βιοπαρακολούθησης (σ.σ. pentapostagma.gr – biomonitoring) με βάση τον πληθυσμό» ώστε να επιβεβαιώσει τα εξαιρετικά ανησυχητικά ευρήματα στα οποία έχουν καταλήξει ήδη αρκετές ακόμη μελέτες.

Τα ευρήματα των επιστημόνων επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τουλάχιστον πέντε χημικών ουσιών που είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο εξαιτίας της συχνής έκθεσής μας σε αυτά καθώς και των σωρευμένων συγκεντρώσεων τους.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα (σ.σ. pentapostagma.gr – αγγλικός όρος food contact materials (FCMs) εγείρουν την έντονη ανησυχία των ερευνητών αναφορικά με την ανθρώπινη υγεία, τη διατροφική επάρκεια και το περιβάλλον.

Τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα ορίζονται ως «τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται κατά τη συσκευασία, την αποθήκευση τροφίμων, την επεξεργασία ή τον εξοπλισμό προετοιμασίας τροφίμων και που έρχονται σε απευθείας επαφή με τα τρόφιμα που καταναλώνουν οι άνθρωποι».

Τα συγκεκριμένα χημικά κατασκευάζονται από πλαστικό ή από συνθετικά υλικά και έρχονται σε απευθείας επαφή με τις συσκευασίες τροφίμων.

Στις συγκεκριμένες τοξίνες περιλαμβάνονται:
Φορμαλδεΰδη (σε αναψυκτικά και επιτραπέζια σκεύη)
Δισφαινόλη Α (BPA)
Τριβουτυλοκασσίτερος
Τρικλοζάνη
Φθαλικές ενώσεις

Η Δισφαινόλη Α – BPA έχει συνδεθεί κυρίως με (μαζί με άλλες παθήσεις και διαταραχές):
Καρκίνο του μαστού
• Καρκίνο του προστάτη
• Υπογονιμότητα
• Πρόωρη εφηβεία
• Νευρολογικές διαταραχές
• Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Οι φθαλικές ενώσεις περιέχονται σε
Σαμπουάν
• Σπρέι Μαλλιών
• Σαπούνι
• Απορρυπαντικά
• Αδιάβροχα
• Αρώματα
• Πλαστικά προϊόντα
• Δομικά υλικά

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών κατά του Καρκίνου των Η.Π.Α., η φορμαλδεϋδη που αποτελεί μία γνωστή καρκινογόνος ουσία περιέχεται στα προϊόντα πεπιεσμένου ξύλου, στον καπνό του τσιγάρου, και σε ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καύσιμα.

Σε προγενέστερες μελέτες, βρέθηκε ότι η μακροχρόνια ή ασυνήθιστα υψηλή έκθεση στην φορμαλδεϋδη προκαλούσε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου όπως:
Μυελοειδής λευχαιμία
• Καρκίνος του λεμφικού ιστού
• Αιματολογικές διαταραχές και διαταραχές του μυελού των οστών
• Καρκίνο του εγκεφάλου

Ο τριβουτυλοκασσίτερος είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνος καθώς μπορεί να προκαλέσει:
Ερεθισμό των οφθαλμών
• Αναπνευστικά προβλήματα
• Πονοκέφαλο
• Αδυναμία
• Τρέμουλο
• Απώλεια συντονισμού
• Υπογονιμότητα και αναπαραγωγικά ζητήματα
• Ηπατική και νεφρική βλάβη/ανεπάρκεια

pentapostagma.gr