Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Στις κάλπες οι Καταλανοί για την ανεξαρτησία τους

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΓΚΑΛΕΙ Ο ΡΑΧΟΙ

Το δρόμο για τις κάλπες προσδοκούν να πάρουν, μετά τους Σκοτσέζους, οι Καταλανοί μετά το διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας που υπέγραψε ο πρόεδρος της ισπανικής επαρχίας Αρτούρ Μας, αψηφώντας την κυβέρνηση της Μαδρίτης που θέλει να το εμποδίσει.
«Η Καταλονία θα θριαμβεύσει» αναφέρει το πανό από διαδήλωση στη Βαρκελόνη, στην οποία πήραν μέρος για άλλη μια φορά εκατοντάδες χιλιάδες καταλανοί, στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα της Καταλονίας.


Η κυβέρνηση του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα για να αποφασίσει αν θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του δημοψηφίσματος, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, παραβιάζει το σύνταγμα.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει απορρίψει σε κάθε τόνο στο παρελθόν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας πως δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και προτίθεται να κινήσει κάθε νομικό μέσο κατά της διεξαγωγής του.

Η προσφυγή θα αναστείλει αμέσως την ισχύ του διατάγματος για τη διαβούλευση εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα ακυρώσει το διάταγμα και τον καταλανικό νόμο βάσει του οποίου εκδόθηκε.

Η υπογραφή του σχετικού διατάγματος έγινε στο μέγαρο της Generalitat, της καταλανικής κυβέρνησης από τον πρόεδρο της επαρχίας Μας λίγο μετά τις 10:30 το πρωί του Σαββάτου, παρουσία εκπροσώπων της καταλανικής Βουλής, με κάθε επισημότητα σε μια γεμάτη συμβολισμούς τελετή, η οποία μάλιστα μεταδόθηκε από την τηλεόραση σε απευθείας σύνδεση.
Η προεδρική υπογραφή που ανοίγει τον δρόμο για το δημοψήφισμα.

«Θέλουμε να ψηφίσουμε, θέλουμε να αποφασίσουμε και τώρα έχουμε την κατάλληλη υπογραφή που μας επιτρέπει να το κάνουμε», δήλωσε ο Μας.

«Η Καταλονία θέλει να μιλά, θέλει να ακούγεται και θέλει να ψηφίζει», πρόσθεσε τόσο στα αγγλικά όσο και στα καταλονικά, αναφέρει η El Pais ενώ, απευθυνόμενος στους ισπανούς πολίτες εκτός Καταλονίας, ο Μας διαβεβαίωσε πως «οι ρίζες της αδελφοσύνης οι οποίες μας ενώνουν είναι έντονες και βαθιές».



Πόθος για ανεξαρτησία 
Ο πόθος για την ανεξαρτησία ξεκίνησε στην Καταλονία, μια περιοχή στην οποία κατοικούν 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοανατολική Ισπανία, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο τροποποίησε, το 2010, το καθεστώς της αυτονομίας της αποσύροντας την αναγνώριση του καταλανικού «έθνους».

Όταν η Μαδρίτη αρνήθηκε το 2012 θα αποδώσει στην Καταλονία μεγαλύτερη αυτονομία στην είσπραξη και διαχείριση των φόρων, ο Αρτούρ Μαρ δεσμεύτηκε να διοργανώσει αυτή τη διαβούλευση.

"Εθνος"