Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕΤΩΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΣΕΒ - ΓΣΕΕ. «Μπλόκο» στην απαίτηση της τρόικας για ομαδικές απολύσεις


«Μπλόκο» στην απαίτηση της τρόικας για ομαδικές απολύσεις
«Μπλόκο» στην απαίτηση της τρόικας να ψηφιστούν, έως το τέλος του χρόνου, νέοι νόμοι για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την κήρυξη απεργιών βάζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και η ΓΣΕΕ ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση και την απόφαση της κυβέρνησης να αποφύγει, στην παρούσα πολιτικοοικονομική και κοινωνική συγκρυρία, κάθε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Η απόφαση για την αποφυγή βίαιων παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα των εργασιακών σχέσεων και την πολιτική κατάσταση στη χώρα, αναμένεται να «σφραγιστεί» την ερχόμενη Τρίτη στην τριμερή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση και της γ.γ Α. Στρατινάκη με τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων που θα γίνει στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, στη Γενεύη, με «εγγυητή» τον γενικό διευθυντή της Οργάνωσης Γκάι Ράιντερ.
Στη συνάντηση -η οποία θα γίνει λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη αξιολόγηση του Προγράμματος από τους επικεφαλής της τρόικας- θα συζητηθούν οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η τρέχουσα κατάσταση μετά τις αλλαγές που έχουν επέλθει, καθώς και η ευρωπαϊκή πρακτική των χωρών τόσο απέναντι στις ομαδικές απολύσεις, όσο και στις σχέσεις των συνδικάτων με τις επιχειρήσεις.
Δηλαδή, τα δύο κεντρικά θέματα για τα οποία η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει με την τρόικα (κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση των Παρισίων) να ζητήσει τη συνδρομή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και, σε κάθε περίπτωση, την επίσημη θέση - γνώμη των κοινωνικών εταίρων (κάτι που προβλέπει και το Μνημόνιο).
Μορατόριουμ 
Εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων που θα μεταβούν στη Γενεύη, υπογράμμιζαν χθες στην «Η», ότι στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές και εκείνο που χρειάζεται είναι ένα «μορατόριουμ» στις μεταξύ τους σχέσεις και μια εθνική κοινωνική συμφωνία για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων, όπως είναι η ανεργία.

Κοινό πλαίσιο 
Με αυτό το δεδομένο, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι την ερχόμενη Τρίτη υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εκδοθεί ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας (των κοινωνικών εταίρων, της κυβέρνησης και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας) που θα είναι δύσκολο να... αγνοήσουν οι επικεφαλής της τρόικας όταν, στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, θα επανέλθουν για να διαπραγματευτούν τα δύο «ανοικτά» θέματα που παραμένουν στο τραπέζι.

Τα δύο «ανοικτά» θέματα
Με βάση το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση αφού συμβουλευτεί τους κοινωνικούς εταίρους και παρουσιάσει την αξιολόγηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, θα πρέπει να νομοθετήσει έως τα τέλη Οκτωβρίου νέους κανόνες για να ευθυγραμμιστεί, όπου υπάρχουν αποκλίσεις, με όσα ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τόσο για τις ομαδικές απολύσεις, όσο και για τις απεργίες και τα δικαιώματα των συνδικαλιστών:

1. Για τις ομαδικές απολύσεις: Το υπουργείο Εργασίας και οι κοινωνικοί εταίροι συγκλίνουν στην άποψη ότι ο νέος τρόπος που λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις για την έγκριση ομαδικών απολύσεων είναι αξιόπιστος και αποτελεσματικός, αφού απαιτείται γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) και όχι απόφαση υπουργού. Ολοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την αξιολόγηση του συστήματος αυτού ως προς τη διάρκειά του.
2. Για τον απεργιακό νόμο: «Κλειδί» είναι η έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που κατατάσσει την Ελλάδα κάπου στη μέση σε σχέση με το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ καμία εργοδοτική οργάνωση δεν υποστηρίζει το δικαίωμα της ανταπεργίας (λοκ άουτ) που η τρόικα ζητά να εξεταστεί για την «ισότητα των όπλων».
Θέμα υπάρχει, ωστόσο, για τη μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των προβλεπόμενων διαδικασιών από τα συνδικάτα (π.χ. διαδικασία λήψης αποφάσεων, χρόνοι προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας, διάθεση αναγκαίου προσωπικού για κάλυψη στοιχειωδών αναγκών κοινωνικού συνόλου) όπως και για τις «έξτρα (πέραν των προβλεπομένων στο βασικό νόμο 1264/82) συνδικαλιστικές άδειες, τις οποίες έχουν παραχωρήσει κυρίως πρώην ΔΕΚΟ.
Ειδικό χαρακτηρίζεται, τέλος, το καθεστώς χρηματοδότησης των κεντρικών συνδικαλιστικών οργανώσεων (λαμβάνουν ποσοστό έναντι καταβολών εισφορών των εργαζομένων υπέρ της πρώην Εργατικής Εστίας, που, όμως, εισπράττονται από το ΙΚΑ και δεν αποδίδονται όλες στον ΟΑΕΔ που είναι ο διάδοχος φορέας).
  • Εθνική συμφωνία 
    Εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων που θα μεταβούν στη Γενεύη, υπογράμμιζαν χθες στην «Η», ότι στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές και εκείνο που χρειάζεται είναι ένα «μορατόριουμ» στις μεταξύ τους σχέσεις και μια εθνική κοινωνική συμφωνία για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων, όπως είναι η ανεργία.
  • Προϋποθέσεις 
    Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι την ερχόμενη Τρίτη υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εκδοθεί ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας (των κοινωνικών εταίρων, της κυβέρνησης και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας) που θα είναι δύσκολο να... αγνοήσουν οι επικεφαλής της τρόικας όταν, στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, θα επανέλθουν για να διαπραγματευτούν τα δύο «ανοικτά» θέματα που παραμένουν στο τραπέζι.

Του Γιώργου Γάτου

"Η"