Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Καλπάζει ο καταρροϊκός πυρετός

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η επιδημία του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων στα κοπάδια όλης της χώρας, ιδιαίτερα της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι κτηνοτρόφοι, που βιώνουν την καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου τους, ζητούν την επίσπευση της καταβολής των αποζημιώσεων και του κόστους των φαρμάκων για την απολύμανση των μονάδων τους.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Πιερία έχουν καταγραφεί 48 εκτροφές με καταρροϊκό πυρετό, από τις οποίες 25 στη Θεσσαλονίκη, δεκατρείς στη Χαλκιδική και δέκα στην Πιερία, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έχουν καταγραφεί πάνω από 135 εκτροφές με την ασθένεια, εκ των οποίων 60 στη Ροδόπη, 50 στον Έβρο, δεκαπέντε στη Δράμα και δέκα στην Ξάνθη. Σε ολόκληρη τη χώρα υπολογίζεται ότι έχουν δημιουργηθεί 500 εστίες και πέθαναν 3.000 ζώα, ενώ πριν από έναν μήνα οι εστίες ήταν λιγότερες από τις μισές. Επιπλέον στην περιοχή της Θράκης οι μονάδες πλήττονται και φέτος από την ευλογιά, από την οποία πέρυσι χάθηκαν 30.000 ζώα και το τελευταίο διάστημα 9.000. Η επιδημία του καταρροϊκού πυρετού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα μετά το πρώτο κρούσμα στις 10 Ιουλίου στον οικισμό Κυριακής του δήμου Σουφλίου. Το πρώτο περιστατικό στην Ελλάδα εμφανίστηκε στις 30 Μαΐου στη Σπάρτη.
Οι κτηνοτρόφοι προμηθεύονται φάρμακα για απολυμάνσεις και απεντομώσεις και καταθέτουν τα τιμολόγια στις διευθύνσεις Γεωργίας, για να τους επιστραφούν τα χρήματα. Οι διαδικασίες ωστόσο καθυστερούν και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί για τα ζώα που έχασαν ή για τα φάρμακα. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, κατέθεσε ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό ζητώντας την επίσπευση των αποζημιώσεων, ενώ έθεσε και θέμα επέκτασης των προληπτικών μέτρων, καλώντας το υπουργείο να εξετάσει τη δυνατότητα εφαρμογής εμβολιακών προγραμμάτων. Ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει επίσης ότι “σε όλη τη χώρα δεν έγιναν με επιμέλεια από τους φορείς της αυτοδιοίκησης οι ενδεδειγμένοι γενικοί ψεκασμοί για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, που είναι μηχανικοί φορείς νοσημάτων, τα οποία μπορούν να μεταδοθούν και στον άνθρωπο, διευκόλυναν τη διασπορά και του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου από τα έντομα-φορείς του συγκεκριμένου νοσήματος”.
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ιογενής λοίμωξη, που μεταδίδεται με τα κουνούπια. Στα βοοειδή σπάνια υπάρχουν συμπτώματα, καθώς συνήθως δεν νοσούν και παραμένουν φορείς. Στα πρόβατα η νόσος εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, κατάπτωση, οίδημα (πρήξιμο) στα χείλη και το πρόσωπο, έντονη υπεραιμία των βλεννογόνων, ρινικό έκκριμα, χωλότητα και αδυνάτισμα. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα απ’ ό,τι τα πρόβατα και, όταν προσβληθούν, τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα. Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Όσον αφορά τα άρρωστα ζώα, δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία και όσα εμφανίζουν συμπτώματα πρέπει να απομονώνονται και να ειδοποιείται η Κτηνιατρική Υπηρεσία.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ
Συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης προγραμματίζουν οι κτηνοτρόφοι την Παρασκευή, μία ημέρα πριν από την έλευση του πρωθυπουργού για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Οι κτηνοτρόφοι θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη, που αναμένεται στη Θεσσαλονίκη αυτήν την ημέρα, και την επομένη με τον πρωθυπουργό. Σκοπός είναι να ενημερώσουν για την εξέλιξη της επιδημίας του καταρροϊκού πυρετού, το ζήτημα καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης και τα βοσκοτόπια.