Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Αθώος για το φόνο εκ προμελέτης ο Οσκαρ Πιστόριους

Απαλλάχθηκε από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης, ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, καθώς σύμφωνα με το δικαστήριο δεν παρουσιάστηκαν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είχε σχεδιάσει την δολοφονία της φίλης του, Ρίβα Στίνκαμπ, πέρυσι, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου.
Σύμφωνα με την δικαστή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γεγονός ότι ο Πιστόριους πυροβόλησε «είναι παράνομο», αλλά δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πίστεψε εσφαλμένα ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο τη στιγμή που πυροβόλησε, σκοτώνοντας την φίλη του στο μπάνιο του διαμερίσματός του.

«Προκύπτει λοιπόν ότι ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν μπορεί κατά συνέπεια να θεωρηθεί ένοχος για δολοφονία», δήλωσε η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία μπορεί πλέον να καταδικάσει τον Πιστόριους για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ή ακόμη και να τον αθωώσει.

Αν καταδικαστεί με το σκεπτικό ότι ναι μεν σκότωσε την φίλη του, αλλά η ενέργειά του δεν ήταν προσχεδιασμένη, η ποινή φυλάκισης θα είναι μικρότερη των 10 ετών.

Ο ίδιος ο Πιστόριους αρνείται ότι δολοφόνησε την Στίνκαμπ και υποστηρίζει ότι την πυροβόλησε κατά λάθος, καθώς την πέρασε για διαρρήκτη.

"Εθνος"